Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

ABN AMRO

Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO)

Samen een nieuwbouwproject (laten) bouwen

Bij Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) bent u met de andere toekomstige bewoners de opdrachtgever en projectontwikkelaar voor uw gezamenlijke nieuwbouwproject. U ontwikkelt dus als particulier uw eigen nieuwbouwwoning. Met CPO bouwt u betaalbaar uw droomhuis. Bovendien richt u, in overleg met uw toekomstige buren, uw eigen buurt in.

 
 

Voordelen van samen zelf een huis bouwen

 • Invloed op het ontwerp van uw woning
 • Lagere kosten per woning door samen te bouwen
 • Kostprijs ligt circa 10 tot 20% onder de marktwaarde van de woningen
 • Intensief contact met uw toekomstige buren en daardoor meer groepsgevoel
 • Veel provincies in Nederland geven subsidies voor CPO-projecten

CPO in 5 stappen

 1. U richt samen een vereniging op. Alle leden hebben evenveel stemrecht
 2. U wijst samen een procesbegeleider aan die het proces rondom de bouw begeleidt. Eventueel stelt u ook een bouwbegeleider aan. De bouw-/procesbegeleider neemt voor een deel de rol van de projectontwikkelaar over.
 3. U stelt samen een architect aan voor het ontwerp van de woningen
 4. In samenwerking met de bouw-/procesbegeleider, stelt u samen een aannemer aan
 5. Het bouwen kan beginnen!
 

Hoe werkt Collectief Particulier Opdrachtgeverschap?

Tijdens het gehele ontwikkel- en bouwtraject, dat gemiddeld zo’n 2,5 jaar duurt, neemt u samen met uw toekomstige buren de beslissingen. Daarvoor moet u met elkaar een vereniging oprichten. Deze vereniging kiest een procesbegeleider, een architect en een aannemer en werkt direct samen met alle professionele partijen in het bouwproces. Procesbegeleiding vindt plaats in de ontwerp- en voorbereidingsfase. Bouwbegeleiding begint vanaf de start van de bouw. Zo ontstaan er binnen ieders budget goede woningen, die aan alle gezamenlijke wensen voldoen. Misschien kunt u niet al uw eigen wensen doorvoeren. U zal samen met uw toekomstige buren compromissen moet sluiten en er is daardoor kans op discussie.
Een huis in CPO is wel vaak goedkoper dan woningen die in de markt worden aangeboden. De gemeente stelt wel bepaalde eisen aan het project. Deze kunt u opvragen bij uw gemeente.

Wat kan ABN AMRO voor u betekenen bij CPO?

Laat u een nieuwbouwwoning bouwen binnen een CPO? Dan is het mogelijk om bij ABN AMRO een hypotheek af te sluiten voor uw eigen woning binnen het project. En omdat nieuwbouwwoningen moeten voldoen aan het laatste bouwbesluit, komt u ook nog in aanmerking voor de duurzaamheidskorting.

Voor een hypotheek voor uw CPO-woning:

 • Heeft u eigen geld nodig voor de voorfinanciering van de plankosten
 • Moet u bewijzen dat het CPO een procesbegeleider heeft ingeschakeld
 • Moet u laten zien dat er een is geregeld of een verklaring hebben dat alle woningen volledig verkocht zijn
 • Mag de procesbegeleider geen onderdeel zijn van een bouwbedrijf en er mag geen belang zijn bij de keuze voor partijen zoals: bouwer, de grondverkoper of de gemeente, of een belang bij het toepassen van materialen of producten
 • Moet er een afbouwgarantie zijn, die u ervan verzekert dat de woningen worden afgebouwd bij bijvoorbeeld faillissement
 • Moet de aannemer zijn aangesloten bij Stichting Garantiewoning .

Bouwbegeleiding is bij ABN AMRO niet verplicht, omdat de bouwfase al veel regels heeft door wet- en regelgeving. Daarnaast geeft het keurmerk van SGW zekerheid. Dit keurmerk geeft een goede herstel- en afbouwzekerheid en biedt onafhankelijke geschillenbeslechting. Het is niet mogelijk om de plankosten van het project mee te financieren in uw hypotheek. Deze kosten moet u dus zelf kunnen betalen. Dit zijn kosten voor grondreservering en de kosten voor ontwerp & advies.

Hypotheekadvies nodig voor CPO?

Wilt u weten of CPO voor u haalbaar is? Maak dan een afspraak voor een hypotheekgesprek, waar en wanneer het u uitkomt.

Daarom een hypotheek bij ABN AMRO

Korting op uw hypotheekrente

Mogelijk huisbankkorting bij een ABN AMRO-betaalpakket. En duurzaamheidskorting bij het kopen of verduurzamen van een energiezuinige woning.

Gratis oriëntatiegesprek

Benieuwd naar uw mogelijkheden? Maak een afspraak voor een gratis oriëntatiegesprek. Waar en wanneer u wilt, makkelijk via een videogesprek.

Zelf uw hypotheek beheren

In Internet Bankieren kunt u zelf uw hypotheek bekijken en aanpassen. Hulp nodig? Stel uw vraag aan chatbot Anna of neem contact met ons op.