Werkgeversverklaring en intentieverklaring

Een inkomensverklaring voor uw hypotheek

Een werkgeversverklaring is een schriftelijke verklaring van uw inkomen. Hierin staat uw jaarinkomen en of u een vast contract heeft of waarschijnlijk krijgt. De verklaring kunt u aanvragen via uw werkgever. In sommige gevallen kunt u in plaats van de werkgeversverklaring de Inkomensbepaling Loondienst bij het UWV downloaden.

De Inkomensbepaling Loondienst is een nieuwe manier om het toetsinkomen te berekenen voor mensen in loondienst. Uw inkomensgegevens uit het UWV verzekeringsbericht vormen de bron waarmee het maximale inkomen wordt vastgesteld en uw toetsinkomen wordt berekend. U downloadt het UWV verzekeringsbericht eenvoudig zelf via uwv.nl/particulieren/mijnuwv .
De Inkomensbepaling Loondienst is voor het merendeel van de aanvragen geschikt. Maar niet in alle gevallen, bijvoorbeeld als u korter dan 3 maanden in loondienst bent. De Inkomensbepaling Loondienst is ook minder geschikt voor starters op de arbeidsmarkt. Het inkomen wordt vastgesteld op basis van historische data. Heeft u als starter niet voldoende maanden inkomen gegenereerd, dan zal het inkomen lager zijn dan bij de werkgeversverklaring. In die gevallen is een werkgeversverklaring nodig.
U downloadt de Inkomensbepaling Loondienst eenvoudig zelf via Mijn UWV. Ga naar uwv.nl/particulieren/mijnuwv en log in met uw DigiD. Kies onder 'Verzekeringsbericht' voor 'Download printversie'. Zorg ervoor dat het vinkje bij Burgerservicenummer uit staat en bij Loongegevens aan. 

U heeft vaak een werkgeversverklaring nodig als u in loondienst bent en een hypotheek wilt afsluiten. Deze verklaring geeft inzicht in uw inkomen en daardoor meer zekerheid dat u uw hypotheeklasten kunt blijven betalen. Heeft u een contract voor bepaalde tijd? Dan vult uw werkgever ook de intentieverklaring in.

De werkgeversverklaring is een standaardformulier waarop allerlei vragen staan over uw werk en inkomen. De verklaring mag niet ouder zijn dan 3 maanden. Dit zijn de gegevens die ingevuld moeten worden:

 • Gegevens werkgever
 • Gegevens werknemer
 • Dienstverband
 • Verklaring voortzetting dienstverband (indien van toepassing)
 • Inkomen
 • Leningen/loonbeslag
 • Handtekening
Aanvullende voorzieningen werkgever

De intentieverklaring is een onderdeel van de werkgeversverklaring. Hiermee geeft de werkgever aan u in vaste dienst te nemen. Onder voorwaarde dat u op hetzelfde niveau blijft functioneren en de bedrijfsomstandigheden gelijk blijven. Dit hoeft alleen ingevuld te worden als u nog geen vast contract heeft. Werkt u als uitzendkracht of flexwerker? Vraag dan aan het uitzendbureau of u een Perspectiefverklaring kunt krijgen.

 • De werkgeversverklaring mag niet ouder zijn dan 3 maanden
 • De werkgeversverklaring moet worden ondertekend namens uw werkgever
 • Correcties, zoals doorhalingen en Tipp-Ex, zijn niet toegestaan. Als er een fout is gemaakt bij het invullen, vul dan een nieuw formulier in.
 • Alle vragen moeten ingevuld/aangekruist zijn

Daarom een hypotheek bij ABN AMRO

Beste hypotheekverstrekker 2019

Snel, deskundig en flexibel. ABN AMRO heeft maar liefst 2 Gouden Lotus Awards gewonnen.

Beste voorwaarden 2020

MoneyView heeft onze hypotheekvoorwaarden bekroond met 5 sterren.

Hypotheek zelf aanpassen

Hypotheekrente aanpassen of extra aflossen? U doet het makkelijk zelf in Mijn Hypotheek.