Naar de navigatie Naar de inhoud

Scheiding regelen

Uitgelicht

Scheiden in 5 stappen

Als u alleen verder gaat, komt er veel op u af. Het is belangrijk om zo spoedig mogelijk deskundig advies in te winnen. De kans op een vechtscheiding is dan kleiner. Bovendien helpt het advies u als u een beslissing moet nemen. Welke beslissingen u en uw ex-partner moeten nemen om financieel onafhankelijk van elkaar verder te kunnen, hebben we op een rijtje gezet. Bekijk welke stappen u moet nemen als u gaat scheiden (video, 2:19).

 

Uw bankzaken splitsen bij een scheiding

Welke producten heeft u met uw partner bij ons afgesloten? Wat wilt u dat daarmee gaat gebeuren? Voor u officieel uit elkaar gaat, is het handig om daar alvast een beeld van te hebben. Uw adviseur van ABN AMRO helpt u graag om uw financiële en verzekeringszaken op een rij te zetten en om uw gezamenlijke bankzaken af te wikkelen.

-
 
Wie doet wat bij een scheiding?

Wie doet wat bij een scheiding?

Een scheiding regelt u vrijwel nooit helemaal alleen. Dat kan ook meestal niet. Uw adviseur bij ABN AMRO neemt u veel werk uit handen. En door onze samenwerking met Scheidingsexpert kunnen we het scheidingsproces van A tot Z voor u regelen. Het kan ook zijn dat u een andere specialist nodig heeft bij jullie scheiding, zoals een notaris. We hebben voor u op een rij gezet welke specialist u in welke situatie nodig heeft.

Vragen van klanten

Kan ik scheiden zonder dat ik zelf naar de rechtbank hoef?

U kunt scheiden zonder dat u zelf naar de rechtbank hoeft te gaan. Als u het eens bent over de scheiding en alle bijkomstige afspraken, dan is het verzoek bij de rechter niet meer dan een formaliteit.

Hoe voorkom ik een vechtscheiding?

Een scheiding is altijd vervelend, zeker als u niet als vrienden uit elkaar gaat. Een vechtscheiding kunt u voorkomen door te blijven praten met uw ex-partner. En door financiële zaken goed te regelen voor de toekomst. Waar moet u dan aan denken?

Kan ik scheiden zonder tussenkomst van de rechter?

Momenteel is er een wetsvoorstel waarin staat dat echtparen zonder minderjarige kinderen vanaf 2015 kunnen scheiden bij de burgerlijke stand, dus zonder tussenkomst van de rechter. De staatssecretaris wil daarmee de bemoeienis van de overheid verkleinen en echtparen meer verantwoordelijkheid geven. Een aantrekkelijk voorstel, maar het is zeker niet voor iedereen geschikt. Margot Burger, senior adviseur van het expertisecentrum van Scheidingsexpert Nederland, geeft toelichting.

Hoeveel kinderalimentatie moet ik betalen?

Bij 6 op de 10 scheidingen zijn kinderen betrokken. Als u als ouders uit elkaar gaat, blijft u natuurlijk samen verantwoordelijk voor de opvoeding van uw kinderen. Als uw kind straks bij uw ex-partner gaat wonen, moet u misschien meebetalen. Wilt u nu al weten wat u straks moet betalen? Samen met de Raad voor Rechtsbijstand is een rekentool ontwikkeld. Daarmee berekent u heel eenvoudig hoeveel kinderalimentatie u moet betalen.

Verder praten over uw situatie

Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Liever 4G dan openbare wifi

Bedenk welk netwerk u gebruikt

10 tips voor Veilig Mobiel Bankieren

Wist u dat slimme criminelen makkelijk kunnen 'meekijken' op openbare wifi, en wifi waarvan iedereen het wachtwoord kan krijgen? Gebruik liever uw eigen 4G netwerk. Dat is vaak nog sneller ook.