Overzicht rendement box 3

Werkelijk rendement en teruggave Belastingdienst
Van 2018 tot heden wordt er bij de belastingaangifte gerekend met een forfaitair (geschat) rendement op sparen en beleggen. Mogelijk heb je daardoor te veel belasting betaald in box 3 en kom je in aanmerking voor een teruggave van de Belastingdienst. Je kunt jouw werkelijk rendement op sparen en beleggen over die jaren doorgeven bij de Belastingdienst. Dat doe je via het formulier Opgaaf Werkelijk Rendement, dat vanaf 10 juli beschikbaar is. Het formulier en meer informatie vind je op de website van de Belastingdienst.
Overzicht voor klanten
Rendement op sparen en hypotheek
De meeste gegevens die je nodig hebt van ABN AMRO, zoals bijvoorbeeld over sparen of over je hypotheek, vind je in het Financieel Jaaroverzicht. Dit heb je elk jaar ontvangen en vind je terug in de ABN AMRO app of Internet Bankieren. Klik op ‘zelf regelen’ en dan op ‘overzichten en afschriften’.
Rendement op beleggen
Vanaf nu is jouw overzicht van de werkelijke rendementen van de beleggingsproducten van ABN AMRO voor de belastingaangifte box 3 beschikbaar bij ABN AMRO. Als je hiervoor in aanmerking komt, heb je een bericht van ons ontvangen via de post of via Internet Bankieren en de ABN AMRO app.
Overzicht voor oud-klanten
Was je klant van ABN AMRO in de periode 2018 – 2024? De meeste gegevens die je nodig hebt van ABN AMRO, zoals bijvoorbeeld over sparen of over je hypotheek, vind je in het Financieel Jaaroverzicht. Dit heb je elk jaar ontvangen. Heb je dit overzicht niet (meer)? Neem dan contact op met de Helpdesk Financieel Jaaroverzicht.
We hebben het overzicht van de werkelijke rendementen van de beleggingsproducten van ABN AMRO die van toepassing zijn voor de belastingaangifte box 3 ook voor oud-klanten beschikbaar gemaakt. Met het formulier op onze website kun je je overzicht van ontrekkingen en stortingen werkelijke rendement opvragen. Dit is een gratis dienst die loopt tot 15 december 2025.
Meer weten over vermogensbelasting in box 3? Lees dan ook dit artikel.
Veelgestelde vragen
Op mijn overzicht ontbreken er 1 of meer jaren, hoe kan dit?
Dan zijn er in deze jaren geen transacties geweest die relevant zijn voor box 3 opgave werkelijk rendement. Cash dividend en soortgelijke uitkeringen tellen voor de Belastingdienst niet als onttrekking of storting, maar als ‘inkomsten’. Deze transacties zijn terug te vinden op het Financieel Jaaroverzicht – Coupon- en dividendoverzicht van het betreffende jaar.
De 'Onttrekkingen en Stortingen' op het Vermogensoverzicht zijn anders dan op het Box 3 overzicht, hoe kan dit?
De Vermogensrapportage noemt ook ‘stortingen’ en ‘onttrekkingen’, maar verwijst hiermee naar geldboekingen van en naar de geldrekening die aan het effectendepot is gekoppeld. Dit is geen verwijzing naar de onttrekkingen en stortingen binnen het beleggingsdepot zoals weergegeven op het Overzicht Box 3 Overzicht werkelijk rendement . Hierdoor zal dit niet altijd exact hetzelfde zijn.
Algemene vragen
Waarom heb ik een overzicht voor Opgaaf Werkelijk Rendement box 3 ontvangen?
Het is mogelijk dat de Belastingdienst in de jaren 2018-2024 met hoger fictief rendement heeft gerekend, dan jouw werkelijk behaalde rendement over de beleggingen in box 3.
Veel informatie kun je terugvinden op de Financiële Jaaroverzichten van de afgelopen jaren. Voor klanten met een beleggingsrekening in de genoemde periode geven wij aanvullende informatie die je kunt gebruiken voor het formulier Opgaaf Werkelijk Rendement.
Waarom ontvang ik het overzicht over verschillende jaren?
Wij hebben gegevens van de jaren 2018-2024 verstuurd. Dit overzicht vind je in Internet Bankieren of heb je van ons ontvangen via de post. Het is mogelijk dat er jaren ontbreken op het overzicht. Dan zijn er in deze jaren geen transacties geweest die relevant zijn voor box 3 opgave werkelijk rendement. Cash dividend en soortgelijke uitkeringen tellen voor de Belastingdienst niet als onttrekking of storting, maar als ‘inkomsten’. Deze transacties zijn terug te vinden op het Financieel Jaaroverzicht – Coupon- en dividendoverzicht van het betreffende jaar.
Ik ben ABN AMRO klant, maar ik heb geen beleggingsrekening meer bij ABN AMRO, waarom ontvang ik deze overzichten?
Wij hebben gegevens van de jaren 2018-2024 verstuurd. Dit overzicht vind je in Internet Bankieren of heb je van ons ontvangen via de post. Had je in de jaren 2018-2014 een beleggingsrekening bij ABN AMRO en vonden er ontrekkingen en stortingen op deze beleggingsrekening plaats? Dan heb je van ons een overzicht ontvangen.
Ik ben geen klant meer, maar had wel beleggingen bij ABN AMRO in de periode 2018-2024. Kan ik de informatie ontvangen?
Als je geen klant meer bent van ABN AMRO kun je de gegevens van je beleggingsrekening(en) over de periode 2018-2024 vanaf 9 juli 2025 bij ons opvragen. Ga hiervoor naar deze pagina.
Wat moet ik met de gegevens doen?
Deze gegevens kun je gebruiken voor het formulier Opgaaf Werkelijk Rendement van de Belastingdient.
Kan ik hulp krijgen bij het invullen van het formulier Opgaaf Werkelijk Rendement?
Als bank mogen wij geen fiscaal advies geven, alleen informatie. Je kunt wel zelf een fiscaal adviseur raadplegen.
Ik ben erfgenaam van een beleggingsrekening die actief was in de periode 2018-2024. Wie ontvangt dan de informatie?
Wij sturen het overzicht naar de bij ons bekende executeur-testamentair. Ben je zelf niet de executeur- testamentair maar heb je als erfgenaam recht op de gegevens? Dan kun je zelf de gegevens opvragen bij de executeur-testamentair.
Kan ik volgend jaar ook een overzicht verwachten over 2025?
Wij doen ons best om de informatie die relevant is voor de Opgaaf Werkelijk Rendement vanaf volgend jaar beschikbaar te hebben op het Financieel Jaaroverzicht.
Vragen over de inhoud van het overzicht
Op mijn overzicht staat informatie vanaf 2018. Is er ook informatie over de jaren daarvoor?
Als je eerder bezwaar hebt gemaakt, is er ook een Opgaaf Werkelijk Rendement over 2017 beschikbaar bij de Belastingdienst. Maar over het jaar 2017 zijn de gegevens voor beleggen niet meer beschikbaar in verband met het verstrijken van de bewaartermijn.
Op het overzicht staat het totaal aankopen en stortingen en het totaal verkopen en onttrekkingen, wat betekent dit?
Aankopen en Stortingen: aankopen die je zelf doet en/of aankopen die de bank namens jou heeft gedaan door herbelegging uit dividend. Overboekingen vanaf andere banken zijn ook een aankoop of storting. Kosten worden hierin niet meegerekend.
Verkopen en onttrekkingen: de verkopen die je zelf doet en overboekingen naar een andere bank.
Waarom staan er geen kosten op het overzicht?
De kosten mogen niet worden afgetrokken, vandaar dat deze kosten niet zijn meegenomen.
Waarom staan er geen kosten over fondsen en ETF’s op het overzicht?
De kosten die binnen de fondsen en ETF's zijn gemaakt, zijn al in de koers verwerkt.
Ik heb geen transacties gedaan, maar op mijn overzicht staan wel Aankopen en Stortingen en/of Verkopen en Onttrekkingen. Hoe kan dat?
Er kunnen transacties zijn die je zelf niet doet, bijvoorbeeld als we dividend voor jou herbeleggen. Meer informatie hierover vind je op abnamro.nl/drip. Ook inkomsten uit sommige beleggingsfondsen kun je automatisch laten herbeleggen. Het herbeleggen van deze inkomsten is ook een aankoop/storting.
Ook andere soorten transacties zie je op het overzicht, bijvoorbeeld: het leveren of ontvangen van een effecten-overboeking, de aflossing van obligaties, kapitaaluitkeringen en diverse corporate actions en conversies. Maar ook: een-op-een omwisseling van specifieke effecten, bijvoorbeeld vanwege een overname of wijziging in de beursnotering.
Ik heb een keuze- of stockdividend in de vorm van nieuwe aandelen ontvangen. Staat dit ook als Storting op mijn overzicht?
Nee, het ontvangen van keuze- of stockdividend staat niet als Storting op je overzicht. Deze vorm van dividend zien we niet als inkomsten (direct rendement). De totale waarde van je beleggingen neemt wel toe, dit heet vermogensaanwas.
Op mijn Financieel Jaaroverzicht staan meegekochte en meeverkochte rente, maar deze kan ik niet overnemen op het formulier Opgaaf Werkelijk Rendement. Hoe kan dat?
Deze waarden worden niet apart vermeld op het formulier Opgaaf Werkelijk Rendement. Ze zijn een vorm van inkomsten (direct rendement) die positief (verkocht) of negatief (gekocht) zijn. Deze waarde moet verrekend worden met de overige inkomsten (ontvangen coupons en dividend) als onderdeel van het Financieel Jaaroverzicht. De uitkomst neem je over in het veld Bruto dividend op aandelen en rente op obligaties, op het formulier Opgaaf Werkelijk Rendement.
Staat alle informatie die ik nodig heb op het overzicht?
Naast dit overzicht heb je het Financieel Jaaroverzicht nodig om het formulier Opgaaf Werkelijk Rendement in te vullen.
Beleggen kent risico's
Beleggen doe je met geld dat je over hebt, naast je buffer voor onverwachte uitgaven. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Het is goed om je hiervan bewust te zijn.