Naar de navigatie Naar de inhoud

Geld overmaken naar het buitenland

Geld overmaken naar het buitenland

Overboeken naar een buitenlandse rekening

Via Mobiel of Internet Bankieren maakt u eenvoudig geld over naar een buitenlandse betaalrekening. Dat kost wat meer tijd dan u gewend bent, want u moet de mogelijkheid voor de buitenlandse betaling eerst aanzetten in Internet Bankieren. Na 2 uur kunt u de betaling doen. Voor overboekingen naar sommige landen gelden extra regels. Kijk daarvoor bij 'Extra informatie bij buitenlandse betaling'.

Extra informatie bij buitenlandse betaling

In onderstaande tabel vindt u extra regels voor overboekingen naar sommige landen. Het maakt uit of het land tot de eurozone hoort of een SEPA-land is. Uw overboeking gaat makkelijker als u de pdf bij de hand houdt. Let op: via Mobiel Bankieren kunt u alleen overboeken in euro's.

Overboeken in euro's via Internet Bankieren of Mobiel (binnen de eurozone)
 • Naar een euro-rekening binnen de eurozone en binnen SEPA (bijvoorbeeld Nederland of Duitsland) 
 • Via Internet Bankieren of Mobiel
 • Er zijn geen extra regels voor buitenlandse betalingen binnen de eurozone.
Overboeken in euro's of vreemde valuta via Internet Bankieren (buiten eurozone en binnen SEPA)
 • Naar een euro- of vreemde valuta-rekening buiten de eurozone en binnen SEPA (bijvoorbeeld Noorwegen of Verenigd Koninkrijk) 
 • Alleen via Internet Bankieren
 • Het is meestal goedkoper als u overboekt in de valutasoort van de rekening. U betaalt namelijk hoge conversiekosten als u bijvoorbeeld betaalt in euro's terwijl de begunstigde geen euro-rekening heeft.
Overboeken in vreemde valuta via Internet Bankieren (binnen of buiten eurozone en buiten SEPA)
 • Naar een vreemde valuta-rekening 
 • Naar een niet euro-land (bijvoorbeeld Noorwegen of een land buiten Europa) 
 • Alleen via Internet Bankieren

Degene die het geld ontvangt.
Verzamelnaam voor de landen van de Europese Unie die de euro als basisvaluta hebben.

Vragen over buitenlandse betalingen

 • Kan ik een buitenlandse betaling aanzetten via de Mobiel Bankieren app?

  Nee, u kunt alleen in Internet Bankieren instellen dat u een buitenlandse betaling wilt doen. Na 2 uur kunt u wel via de Mobiel Bankieren app geld overmaken naar een buitenlandse rekening. Via de app kunt u alleen in euro's overboeken en niet in een vreemde valuta.

 • Hoe maak ik veilig geld over naar het buitenland?

  De veiligheid van uw bankzaken staat bij ons voorop. Het zo goed mogelijk beveiligen van uw bankzaken kunnen wij alleen samen met u doen. Stel daarom uw betaalprofiel in. Via uw betaalprofiel zet u de optie 'buitenlandoverboekingen' tijdelijk of voor onbepaalde tijd uit. Lees meer over het instellen van uw betaalprofiel

 • Hoe zie ik of een overboeking binnen enkele seconden op de rekening van de ontvanger kan worden bijgeschreven?

  Na het invoeren van de betaling krijgt u een scherm met een samenvatting. Daarin staat 'Bij de ontvanger: direct'. Doet de bank van de ontvanger nog niet mee met sneller overboeken? Dan staat er 'Bij de ontvanger: binnen 1 werkdag'. Overboekingen tussen 2 Nederlandse ABN AMRO rekeningen worden altijd direct op de rekening van de ontvanger bijgeschreven.

 • Kan ik een buitenlandse betaling doen via een bankkantoor?

  Ja, u kunt ook onze collega's bij een bankkantoor vragen geld voor u over te maken naar het buitenland. Een buitenlandse betaling via een bankkantoor kost € 11,50 extra.

 • Waarom moet ik een buitenlandse betaling eerst aanzetten in Internet Bankieren en dan 2 uur wachten?

  Binnen Internet Bankieren staat de mogelijkheid voor een buitenlandse betaling standaard uit. Dat is veiliger. Uw betaalrekening is zo beter beschermd. Want de 'wachttijd' van 2 uur verkleint de kans dat criminelen u een phishingmail sturen of malware plaatsen op uw computer. Als u de buitenlandse betaling aanzet kiest u voor hoelang u dat wilt. Wilt u altijd kunnen overboeken naar het buitenland? Stel dit alleen in als u regelmatig overboekingen naar het buitenland doet.

 • Wat kost een buitenlandse betaling?

  Een buitenlandse betaling binnen een SEPA-land is gratis. Bij een betaling buiten SEPA bepaalt u zelf hoe de kosten moeten worden verrekend. U kunt kiezen uit:
  • Gedeelde kosten (SHARED): opdrachtgever en begunstigde betalen ieder de kosten van de overboeking. Mogelijk worden er nog aanvullende kosten in rekening gebracht door tussenpartijen. Deze kosten zijn dan voor de begunstigde.
  • Kosten voor begunstigde (BEN): de begunstigde betaalt alle kosten, ook van de tussenpartijen.
  • Kosten voor opdrachtgever (OUR): alle kosten zijn voor rekening van de opdrachtgever. U betaalt dus ook de kosten van de bank van de begunstigde en van de tussenpartijen.

 • Hoe lang duurt het voordat de buitenlandse betaling is verwerkt?

  Dit hangt af van onder andere de valutasoort, het land, de bank waarnaar u overmaakt en het tijdstip van de dag dat u de betaling aanbiedt. 
  • Betalingen naar een begunstigde buiten het SEPA-gebied duren meestal iets langer dan u gewend bent. Dit komt doordat er meer banken bij betrokken (kunnen) zijn.  
  • Doet u een overboeking in een vreemde valuta vanaf uw euro-rekening? Dan koopt ABN AMRO het bedrag in die valuta voor u aan. Het duurt dan altijd 2 werkdagen voordat dit bedrag beschikbaar is.
  • Doet u een overboeking in euro binnen het SEPA-gebied? Dan ziet u in de samenvatting of de betaling binnen enkele seconden kan worden bijgeschreven. Er staat dan 'Bij de ontvanger: direct'. Kan de betaling niet direct worden bijgeschreven? Dan staat er 'Bij de ontvanger: binnen 1 werkdag'.

 • Wat moet ik doen als een bank extra kosten berekent voor mijn euro-overboeking?

  Neem contact met ons op via 0900 - 0024 als u extra heeft betaald voor een buitenlandse betaling in euro's naar een euro-rekening. Wij plaatsen uw betaling dan op een uitzonderingslijst.

  Wij maken bij een buitenlandse betaling vaak gebruik van een correspondentbank. Soms gebeurt het dat u ten onrechte extra moet betalen voor de overboeking. U heeft de buitenlandse betaling dan gedaan in euro's naar een euro-rekening, maar de bank zet de betaling toch om in de vreemde valuta van het land van de begunstigde.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Weet u precies wat u besteedt?

Meer controle op uw geld met Grip

Met Grip weet je precies wat je per maand aan koffie uitgeeft

Een kop koffie to go, een lunch in de stad of een extra zak chips in uw boodschappenmand. Naast uw vaste lasten kunnen de kosten van kleine uitgaven snel oplopen. Met de Grip app weet u precies waar uw geld naartoe gaat en houdt u de controle.