Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

ABN AMRO

Woningmarktmonitor

De vooruitzichten op de woningmarkt zijn matig. De hypotheekrente zit weer in de lift en kopers zijn kritischer. Zaken als een laag of hoog energielabel of het verduurzamen van een woning, spelen daarbij een belangrijke rol. De experts van het Economisch Bureau monitoren dagelijks de ontwikkelingen op de woningmarkt.

Laatste publicaties

Overbieden woningmarkt komt weer op gang

15 november 2023

De woningmarkt ziet de opbieder weer terugkeren. Dat meldt de Woningmarktmonitor van ABN AMRO. Het aantal woningen dat te koop staat neemt sinds het afgelopen jaar af en bezichtigingen worden drukker. Door de toegenomen concurrentie moeten kopers langzamerhand vaker tegen elkaar opbieden om zeker te zijn van de woning.

Huizenprijzen stabiliseren op hoger niveau dan gedacht

8 november 2023

De prijzen op de woningmarkt stijgen licht en de prijsindex lijkt te stabiliseren op een hoger niveau dan voorheen werd verwacht, volgens de Woningmarktmonitor van ABN AMRO. Verder is te zien dat woningen met een laag energielabel de grootste prijsdaling doormaakten en de prijzen minder hard stijgen dan woningen met hogere labels.

Woningmarktsentiment stabiliseert op laag niveau

27 juli 2023

Het vertrouwen in de woningmarkt is in het afgelopen jaar flink gedaald. De marktindicator van Vereniging Eigen Huis stond in juni op 72, ruim onder het neutrale niveau van 100. Vorig jaar juni stond de indicator met een waarde van 104 nog in de plus. De daling is wel tot halt geroepen.

Financiële positie huishoudens gunstiger

25 juli 2023

De financiële positie van woningeigenaren is sinds de krediet- en eurocrisis verbeterd. De hypotheekschulden zijn gedaald ten opzichte van de waarde van het onderpand. Bovendien heeft deze groep zich ingedekt tegen rentestijgingen door de rente op hun hypotheek voor langere tijd vast te zetten en beschikken zij over grotere spaarbuffers.

Daling prijzen koopwoningen verwacht

20 juli 2023

Onlangs waarschuwde het IMF dat de huizenprijzen in veel landen overgewaardeerd zijn. Volgens ABN AMRO hoeft dit niet te leiden tot een scherpe prijscorrectie zoals bij de krediet- en eurocrisis. Dat komt onder andere door de verschuiving van woonvoorkeuren.

Vooruitzichten woningmarkt blijven matig

19 juli 2023

In alle regio’s staan de huizenprijzen onder druk, maar zijn het hardst gedaald in de grote steden waar de huizenprijzen meer blootstaan aan internationale economische schommelingen. Desondanks stelt ABN AMRO in de Woningmarktmonitor de eerdere prijsramingen licht bij naar boven.

Vrouw kijkend naar smartphone in de keuken

Hypotheek voor ondernemers

Als ondernemer een huis kopen: hoe zit het met de financiering? U heeft salaris, een winstuitkering, dividend of privévermogen. We denken met u mee, om de goede balans te vinden in uw financiering.

Meld u aan voor onze Insights nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze inzichten, tips en trends