Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

ABN AMRO

Woningmarktmonitor

De woningmarkt beweegt continu. Wat gaan de huizenprijzen in 2024 doen en hoe staat het met het aanbod van koopwoningen? Daarnaast spelen zaken als een laag of hoog energielabel of het verduurzamen van een woning een belangrijke rol. De experts van het Economisch Bureau monitoren dagelijks de ontwikkelingen op de woningmarkt.

Laatste publicaties

Hypotheekrente daalt door toekomstige renteverlagingen

8 februari 2024

De Europese Centrale Bank (ECB verlaagt vanaf juni opnieuw de rente. Hiermee wil de ECB de economie stimuleren. Dat verwacht ABN AMRO in de Woningmarktmonitor. Dit vooruitzicht heeft nu al invloed op de hypotheekrentes.

Aandeel hypotheekaanvragen van starters stijgt

6 februari 2024

Het aandeel van starters in het totaal aantal hypotheekaanvragen is in 2023 gestegen. Dat blijkt uit de Woningmarktmonitor van ABN AMRO. De dominantie van starters in de hypotheekaanvragen krijgt volgend jaar mogelijk een vervolg.

Koopwoningen beter bereikbaar voor alleenstaanden

31 januari 2024

Alleenstaanden met een inkomen boven 31.000 euro mogen vanaf dit jaar meer lenen. Hierdoor verbetert de betaalbaarheid van koopwoningen. Alleenstaanden verdienen vaak minder dan huishoudens met 2 inkomens. Hierdoor is het voor hen lastiger een eigen huis te kopen.

Daling in aanbod koopwoningen

31 januari 2024

De woningmarkt is omgeslagen. Er staan steeds minder woningen te koop waardoor het moeilijker wordt voor woningkopers een geschikte woning te bemachtigen. Volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) is het aanbod met 26 procent gedaald.

Energiezuinige nieuwbouwwoning levert meer hypotheek op

22 november 2023

Naar verwachting wordt vanaf 2024, bij de berekening van de financieringslast voor nieuwbouwwoningen, rekening gehouden met het energieverbruik van een woning. Dit betekent dat bij hetzelfde inkomen meer mag worden geleend voor een duurzamere woning, wat kan oplopen tot wel 50.000 euro.

Overbieden woningmarkt komt weer op gang

15 november 2023

De woningmarkt ziet de opbieder weer terugkeren. Dat meldt de Woningmarktmonitor van ABN AMRO. Het aantal woningen dat te koop staat neemt sinds het afgelopen jaar af en bezichtigingen worden drukker. Door de toegenomen concurrentie moeten kopers langzamerhand vaker tegen elkaar opbieden om zeker te zijn van de woning.

Vrouw kijkend naar smartphone in de keuken

Hypotheek voor ondernemers

Als ondernemer een huis kopen: hoe zit het met de financiering? U heeft salaris, een winstuitkering, dividend of privévermogen. We denken met u mee, om de goede balans te vinden in uw financiering.

Meld u aan voor onze Insights nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze inzichten, tips en trends