ABN AMRO

Gevolgen coronacrisis voor studenten

Net als het grootste deel van Nederland, zit jij waarschijnlijk ook thuis. Daar volg je online colleges en doe je online tentamens. Naar de bieb kun je niet, je ontmoet je studiegenoten en vrienden nauwelijks. En als je een bijbaan hebt, hoef je daar waarschijnlijk ook niet naar toe. Dat is erg vervelend, want krijg je nog wel salaris? Kun je de vaste lasten nog wel betalen? Ook als je studeert en op kamers woont, is de impact van de coronacrisis enorm.

 

Zolang de huidige coronamaatregelen gelden, zul je vooral online met vrienden afspreken. Even naar de kroeg of een filmpje pakken, zit er niet in. Daar bespaar je geld mee, maar dat is vast niet genoeg voor je vaste lasten. Want de huur en boodschappen moet je wel gewoon betalen.

Check je arbeidscontract

Als je studeert, heb je misschien een bijbaan. Het salaris dat je daarmee verdient, is belangrijk om die vaste lasten te kunnen betalen. Als je oproep- of uitzendkracht bent, kan je werkgever aanspraak maken op het noodfonds van de overheid. Je ontvangt dan mogelijk nog een deel van je salaris. Maar heb je een nul-uren contract, dan vallen je inkomsten misschien wel helemaal weg. Check dus je wat voor arbeidscontract je hebt.

Rondkomen zonder salaris

Als het tegenzit, kan je werkgever geen aanspraak maken op het noodfonds van de overheid. In dat geval valt je salaris misschien wel helemaal weg. Wat kun je dan nog doen? Je kunt meer lenen, maar is dat wel verstandig? Ook dat geld moet je uiteindelijk terugbetalen. Misschien kom je in aanmerking voor een aanvullende beurs of springen je ouders bij.

Als je merkt dat het lastiger wordt maandelijks rond te komen, is het goed een overzicht te maken van al je inkomsten en uitgaven. Je ziet dan meteen waar je je geld aan uitgeeft en hoeveel er binnenkomt. Op deze manier kom je erachter waar je als eerste op kunt besparen.

Besparen

Een overzicht van je inkomsten en uitgaven helpt bij het kiezen van mogelijke besparingen, zoals een goedkoper telefoon- of streamingabonnement. Doe je dit liever niet? Kijk ook even of je nog gebruik kunt maken van studentenkortingen of toeslagen. En vergeet je belastingaangifte niet. Bekijk onze belastingtips. Een aantal tips op een rij:

  • Check je arbeidscontract en of je werkgever gebruik kan maken van het noodfonds
  • Sluit (tijdelijk) een goedkoper telefoonabonnement af
  • Zet je streamingabonnement om in een gratis versie
  • Check bij je sportschool of je  je sportschoolabonnement kunt bevriezen. Veel sportscholen doen dit al automatisch. Je kunt soms ook starten met het volgen van online lessen
  • Zet je studentenreisproduct tijdelijk stop
  • Koop boodschappen voor een kleine week. En nadat je hebt gegeten 😉
  • Check of je meer kunt lenen bij DUO, en denk goed na of je dat wilt doen.