Een kijkje in de toekomst van jouw financiën

Tussen al het studeren en alle feestjes door, denk je vast wel eens na over wat je na je studie gaat doen. Een vervolgstudie, je eigen onderneming starten of direct in loondienst bij een tof bedrijf. Waar je ook voor kiest, na je studie verandert er veel, ook financieel. Maar jij bent goed voorbereid, want door de slimme keuzes die je maakt, haal je nu alles uit je studententijd en blijf je na je studie de baas over je portemonnee.
Stap 1: weten waar je nu staat
Het is belangrijk om eerst te kijken waar je nu financieel staat. Maak eens een overzicht van je uitgaven en inkomsten, en zet hierin wanneer je geld binnenkomt, hoe snel het op is, of je geld overhoudt of soms rood staat. Als je dit in kaart hebt gebracht, heb je een goed startpunt.
Stap 2: uitgavenpatronen ontdekken
De nieuwste mobiel, een mooie Supreme trui of op vakantie met vrienden: het leven van een student moet natuurlijk wel leuk blijven! Of je nu flink hebt gespaard of elke maand rood staat, je ontdekt vast duidelijke uitgavenpatronen. Denk aan je vaste uitgaven zoals collegegeld, studieboeken, huur, verzekeringen en boodschappen. Maar ook aan kleding, feestjes en vakanties. Veel van deze uitgaven komen elke maand terug, of op vaste momenten in het jaar. Welke maanden zijn voor jou het duurst en hoe houd je daar van tevoren rekening mee?
Stap 3: budgetteren kun je leren
Houd jij geld over aan het einde van de maand? Of duren de maanden voor jou net even te lang? Een budget geeft je inzicht in je inkomsten en uitgaven. Als je een maandbudget hebt en financiële doelen stelt, voorkom je dat je meer geld uitgeeft dan er binnenkomt. Het halen van financiële doelen voelt goed, en is voor je portemonnee ook nog eens de slimste keuze.
Stap 4: de uitgaven na je studie
Geen studiefinanciering meer? Je lening terugbetalen mét rente? Betalen voor het openbaar vervoer? Pffff. De enige manier om goed voorbereid te zijn op je leven na je studie, is: rekening houden met wat komen gaat. Als je geld achter de hand hebt, kun je later makkelijker een huis kopen. Daar heb je namelijk altijd een deel ‘eigen geld’ voor nodig. Wat je dromen en ambities ook zijn, je kunt er nu al rekening mee houden in je uitgaven.
Wil je weten wat de financiële impact is van een carrièreswitch of wereldreis? Je berekent het met de Keuzecalculator.