
Vakantiewoning kopen
Geniet en ontspan in je eigen recreatiewoning
Droom je van een eigen vakantiewoning in Nederland of het buitenland? Wij maken je mogelijkheden inzichtelijk. Of je een vakantiehuis nu vooral als investering ziet, of juist een eigen plek om van te genieten wanneer je maar wilt.
Ontdek of een vakantiehuis bij je past
Hoe kun je een vakantiewoning kopen?
Eigen geld
Heb je genoeg eigen geld? Dan kun je daarmee een vakantiewoning kopen of een deel daarvan financieren. Je kunt je geld natuurlijk wel maar één keer uitgeven. Kijk daarom goed of deze investering past bij je financiële plaatje. Nu, en in de toekomst.
Overwaarde
Heb je een eigen woning die inmiddels meer waard is dan je hypotheek? Dan heb je overwaarde. Je kunt dit opnemen door je hypotheek te verhogen en daarmee een vakantiewoning te kopen. Je maandbedrag stijgt dan wel, daarom checken we altijd of je deze hogere lening kunt betalen.
Via je bv
Ben je ondernemer en heb je een eigen bv? Dan kun je jouw vakantiewoning ook via je bv financieren. Dit heeft voordelen én nadelen. Laat je daarom goed informeren. Wij helpen je op weg. Neem contact op om je mogelijkheden te bespreken.
Praktische informatie over een eigen vakantiewoning
Veelgestelde vragen over een vakantiehuis kopen
Wat zijn de voordelen en nadelen van een vakantiewoning?
De voordelen van een vakantiewoning of tweede huis in Nederland of het buitenland zijn:
- Je zit op je favoriete vakantieplek en kunt er heen wanneer je wilt.
- Je kunt de woning verhuren en zo misschien winst maken.
- Je vakantiewoning kan over tijd meer waard worden.
De nadelen van een vakantiehuis zijn:
- Je gaat waarschijnlijk minder snel naar andere vakantieplekken.
- Je hebt doorlopende kosten, bijvoorbeeld voor onderhoud en belastingen.
- Je vakantiehuis kan over tijd minder waard worden.
Meer weten? Bekijk hier alle voordelen en nadelen van een eigen recreatiewoning.
Kan ik een hypotheek voor een recreatiewoning afsluiten?
Niet veel hypotheekaanbieders in Nederland bieden een hypotheek aan voor vakantiehuizen en recreatiewoningen. Als deze optie er is kun je vaak maximaal 70% van de marktwaarde van de vakantiewoning lenen. De rest vul je aan met eigen geld. Laat je hierover goed informeren door een hypotheekadviseur.
ABN AMRO biedt geen hypotheek voor recreatiewoningen aan. Heb je overwaarde op je woning die je hoofdverblijf is? Je kunt deze overwaarde gebruiken voor de aankoop van een vakantiehuis, in Nederland of het buitenland. Bespreek de mogelijkheden met onze hypotheekadviseurs.
Welke regels gelden voor de verhuur van een vakantiewoning?
Als je een vakantiewoning gaat verhuren krijg je te maken met een aantal regels en belastingen. Denk aan omzetbelasting, toeristenbelasting of vermogensrendementsbelasting (box 3).
Gemeenten kunnen ook aanvullende regels opstellen. Zoals een maximaal aantal dagen dat je mag verhuren of speciale vergunningen. Een fiscaal of juridisch adviseur kan je precies uitleggen wat deze (belasting-)regels voor je persoonlijke situatie betekenen.
Lees meer over het verhuren van je vakantiewoning.
Hoeveel belasting betaal ik over een tweede huis?
Hoeveel belasting je betaalt over je tweede huis of vakantiehuis is afhankelijk van je persoonlijke situatie. In ieder geval betaal je overdrachtsbelasting bij aankoop van je vakantiewoning. En betaal je elk jaar box 3-belasting.
Daarnaast krijg je waarschijnlijk te maken met gemeentelijke belasting, zoals onroerendezaak (OZB). Of toeristenbelasting als je de vakantiewoning gaat verhuren.
Benieuwd met welke kosten je nog meer rekening moet houden? Bekijk deze 4 tips voor een investering in een vakantiewoning.
Heb ik een energielabel nodig voor mijn vakantiewoning?
Een energielabel voor een vakantiehuis of recreatiewoning is vanaf 1 januari 2024 verplicht. Deze moet je ook vermelden bij je advertenties als je verhuurt. Er zijn wel een paar uitzonderingen. Heb je bijvoorbeeld een tiny house, stacaravan of woonwagen? Dan is de kans groot dat je geen energielabel nodig hebt. De vakantiewoning moet namelijk groter dan 50m2 zijn.
Meer weten over verduurzamen? Lees hoe je in 5 stappen je vakantiewoning verduurzaamt.
Hoe kun je een vakantiewoning in het buitenland financieren?
De financiering van een woning in het buitenland kan op drie manieren:
- Eigen geld
- Overwaarde op je woning in Nederland
- Buitenlandse hypotheek
Als je genoeg overwaarde hebt op je Nederlandse hoofdverblijf en voldoende inkomen om deze overwaarde op te nemen, kun je dit gebruiken om een tweede woning in het buitenland te financieren.
Een andere mogelijkheid is het afnemen van een buitenlandse hypotheek. Je tweede woning in het buitenland dient dan als onderpand. En niet je Nederlandse woning. Laat je hierover goed informeren door een lokale hypotheekadviseur. Vaak moet je deze hypotheek sneller aflossen en heb je meer eigen geld nodig.
Vergeet niet dat er vaak andere belastingregels gelden in het buitenland en dat dit financiële gevolgen kan hebben. Laat je hierover informeren door een belastingadviseur of juridisch adviseur.