Javascript is required

Vakantiehuis verduurzamen in 5 stappen

Vakantiewoning
Duurzaam investeren

Je vakantiewoning verduurzamen is een mooie manier om bij te dragen aan een groenere planeet. Met 5 stappen maak je al impact. Ook zijn er regelingen en subsidies die je financieel helpen bij het verduurzamen van je tweede woning.

Stap 1: Maak je tuin groener

Wil je de tuin of buitenkant van je vakantiewoning duurzamer maken? Dan kun je dat op verschillende manieren doen: 

  • Gebruik weinig of geen tegels bij het aanleggen of herinrichten van je tuin. Dit is beter voor de vlinders, bijen en vogels.
  • Gebruik zoveel mogelijk inheemse planten. Dit draagt bij aan de lokale biodiversiteit.
  • Plaats een regenton, dan kun je ’s zomers de planten besproeien met het opgevangen regenwater. Zo gebruik je minder water.

Stap 2: Krijg inzicht in je energieverbruik

In je recreatiewoning kun je op allerlei manieren makkelijk energie besparen. De meeste kosten kun je besparen door zo min mogelijk energie te gebruiken. Om dat te doen, moet je eerst weten waar je energie gebruikt én verliest. Een slimme meter kan je hierbij helpen. 

Ook kun je een slimme thermostaat in je recreatiewoning plaatsen. Daarmee bedien je de thermostaat van de cv-ketel op afstand. En stook je alleen wanneer dat écht nodig is.

Stap 3: Check de isolatie

Als de isolatie van je vakantiehuis niet goed genoeg is, kan warmte naar buiten ‘lekken’. Met een warmtescan zie je of dit zo is. En waar de warmte precies ontsnapt.

Isolatie verbeteren

Is er een warmtelek? Dan kun je de isolatie op verschillende manieren verbeteren. Soms zijn simpele maatregelen genoeg. Denk aan tochtstrippen, radiatorfolie en ledlampen. Ledlampen gaan langer mee dan gloeilampen. En verbruiken 90% minder stroom.

Wil je jouw stookkosten verder omlaag brengen? Dan kun je grotere maatregelen nemen. Zoals dubbelglas en isolatie van het dak, de vloer en de muren.

Stap 4: Stook slim

Als je jouw vakantiewoning verduurzaamt, wordt het energielabel beter. Dit kun je doen door bijvoorbeeld je tweede woning gasvrij te maken.

Het kan zijn dat dit alleen voor een deel van de recreatiewoning mogelijk is. Of dat je voor alles gas moet blijven gebruiken. Ook dan zijn er slimme maatregelen die je kunt nemen.

Stel de cv-ketel lager in

Heb je een moderne ketel waarbij je de temperatuur van het verwarmingswater zelf kunt instellen? Stel de temperatuur dan zo laag mogelijk in. Dat brengt je energiekosten en CO2-uitstoot omlaag.

Milieu Centraal geeft deze tips:

  • Bij redelijke tot goede isolatie: 50-60 graden
  • Bij goede tot erg goede isolatie: 35-50 graden

Standaard is de temperatuur meestal ingesteld op 80 of 90 graden. Maar als de radiatoren in je vakantiehuis goed verwarmen, dan is een lagere temperatuur vaak genoeg.

Levert je cv-ketel ook warm kraanwater?

Dan kun je deze temperatuur misschien verlagen naar 60 graden. Verlaag de temperatuur niet verder, dat kan leiden tot besmetting met legionella.

Bekijk meer tips voor je cv-ketel van Milieu Centraal.

Duurzamer stoken

Heeft jouw recreatiewoning een haard of houtkachel? Hout stoken kost geen energie, maar er komen wél veel schadelijk stoffen bij vrij. Daarom is het slecht voor je gezondheid en het milieu.

Dit kun je doen om duurzamer te stoken:

  • Heb je al een houtkachel? Stook dan met de ‘omgekeerde methode’ of de ‘Zwitserse methode’. Dit is beter voor het milieu. Bekijk hoe stoken met de Zwitserse methode werkt (video).
  • Heb je nog geen kachel? Kies dan voor een gashaard of led-sfeerhaard. Of, als je écht met hout wilt stoken: een hr-houtkachel.

Een hr-houtkachel geeft óók ongezonde rook. Maar omdat het rendement tot 60% hoger kan liggen, stook je veel minder hout. En adem je minder dus ook schadelijke stoffen in.

Stap 5: Kies voor groene stroom

Groene stroom ontstaat uit duurzame bronnen van energie. Zoals zon en wind. Met groene stroom draag je bij aan een groenere planeet én bespaar je op energiekosten.

Wil je een stap verder gaan? Dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor zonnepanelen, een zonneboiler of een warmtepomp in je tweede huis.

Zonnepanelen

Met zonnepanelen wek je zelf groene stroom op. Er bestaan voordelige fiscale regelingen voor zonnepanelen. 

In 2025 betaal je in bepaalde situaties 0% btw voor het kopen en installeren van zonnepanelen. De regelingen voor zonnepanelen kunnen elk jaar veranderen. Laat je daarom goed adviseren door een specialist.

Zonneboiler

Heeft je recreatiewoning een hr-ketel of hybride waterpomp? Dan kun je met een zonneboiler slim besparen op gas. Volgens Milieu Centraal gebruik je met een zonneboiler bijna 45% minder gas in de badkamer en keuken.

Warmtepomp

Met een hybride of volledig elektrische warmtepomp kun je jouw tweede huis duurzaam verwarmen. Wel is het zo dat het systeem van een warmtepomp op een lage temperatuur werkt. Daarom levert een warmtepomp vaak het meeste op als je recreatiewoning al goede isolatie heeft.

Subsidies voor je vakantiewoning

In Nederland zijn er verschillende subsidies voor verduurzaming. De subsidies komen van de overheid, de provincie en de gemeente. Per gemeente kunnen de subsidies erg verschillen.

Heb je een vakantiewoning in Nederland en wil je die verduurzamen? Met de Energiesubsidiewijzer bekijk je of je een subsidie of lening kunt krijgen voor het verbeteren van je vakantiehuis.

Je investering terugverdienen

Heb je recht op geen of weinig subsidie? Dan kan het langer duren tot je de verduurzaming van je recreatiewoning terugverdient. Dat komt doordat je een vakantiehuis vaak minder gebruikt dan je woonhuis.

Vakantiehuis verduurzamen met spaargeld

Investeren in een duurzamere recreatiewoning kan allerlei voordelen hebben. Zo bespaar je op energiekosten. En is je verblijf vaak comfortabeler.

Voor het verduurzamen van je tweede huis kun je spaargeld gebruiken. Vooral als je veel vrij beschikbaar vermogen hebt. Hiermee verlaag je jouw vermogen in box 3. En betaal je mogelijk minder vermogensrendementsheffing.

Wel is het zo dat de waarde van je vakantiewoning mogelijk stijgt door de verduurzaming. In dat geval stijgt de vermogensrendementsheffing ook weer.

Check de gevolgen voor jouw geldzaken

Je vakantiehuis verduurzamen heeft gevolgen voor je geldzaken. We kijken graag wat de financiële gevolgen voor jou zijn. Maak een gratis afspraak met een Preferred Banking adviseur. Het is helemaal vrijblijvend.

Tags

Artikel
Vakantiewoning
Duurzaam investeren
Investeren

Lees ook

Heb je een vraag over je financiële situatie?

Ben je benieuwd wat dit artikel voor jou betekent? Of heb je een andere financiële vraag? Bijvoorbeeld over pensioen, eerder stoppen met werken of slim vermogen opbouwen? De adviseurs van Team Preferred Banking helpen je graag, gratis en vrijblijvend.

Bekijk de contactopties