4 tips als je wilt investeren in een vakantiewoning
Investeren in een vakantiewoning heeft belangrijke gevolgen voor je geldzaken. Daarom is het goed om vooraf alle mogelijke kosten te onderzoeken. We helpen je vooruit met 4 tips.
Tip 1. Zet je kosten op een rij
Aankoopkosten
Bij een vakantiehuis komen altijd extra kosten kijken. Denk aan de kosten voor de notaris. En mogelijk ook de kosten voor een makelaar en een hypotheek. Deze kosten liggen in het buitenland vaak hoger dan in Nederland. Vooral door de kosten voor een makelaar of noodzakelijke advocaat.
Overdrachtsbelasting
Verder betaal je overdrachtsbelasting. Voor een tweede woning in Nederland is de overdrachtsbelasting 10,4% in 2025. Volgend jaar daalt deze overdrachtsbelasting naar 8% voor een vakantiewoning. Bij een tweede huis in het buitenland kan dat wat lager liggen.
Kosten voor verbouwing
Wil je het vakantiehuis opknappen? Dan heb je ook kosten voor de verbouwing. Neem deze kosten mee in je berekening. Als je slim verbouwt, kan de waarde van de vakantiewoning wel weer omhooggaan.
Terugkerende kosten
Hou rekening met de vaste kosten. En andere kosten die je regelmatig moet maken. Zoals de kosten voor onderhoud, verzekeringen en gemeentebelasting.
Tip 2. Denk na over de financiering
Met overwaarde een vakantiewoning kopen
Je kunt een vakantiewoning kopen met eigen geld. Een andere optie is het gebruiken van de overwaarde op je hoofdverblijf/woning in Nederland. Dit doe je door de hypotheek op je hoofdwoning te verhogen.
Meer over overwaarde en hoe je het kunt gebruiken
Vakantiehuis kopen met buitenlandse hypotheek
Wil je de aankoop je buitenlandse vakantiehuis regelen met een buitenlandse hypotheek? Dan regel je de financiering bij een bank in dat land. De vakantiewoning is dan het onderpand van deze hypotheek.
Houd er wel rekening mee dat je vaak minimaal 30% aan eigen geld moet inleggen. En dat je het geleende geld jaarlijks moet aflossen en vaak sneller moet terugbetalen.
Tip 3. Check de impact op je belasting
Belasting in box 3
Je vakantiehuis moet je opgeven in je belastingaangifte. Dit doe je in box 3 bij de categorie ‘overige bezittingen’. De belasting rekent met hetzelfde rendement voor iedereen. Dit heet ook wel forfaitair rendement. In 2025 is dit rendement 5,88%.
Vakantiehuis in Nederland: rendement
Het rendement voor een vakantiehuis in Nederland wordt berekend op basis van de WOZ-waarde. Het gaat dan om de WOZ-waarde van de woning op 1 januari van het jaar vóór de aangifte.
Vakantiehuis in buitenland: rendement
Het rendement van een vakantiewoning in het buitenland wordt niet berekend over de WOZ-waarde, maar over de 'waarde in het economische verkeer'. Dit is de vrije verkoopwaarde.
Soms mag je de schuld verrekenen
Heb je voor de aankoop van je vakantiehuis een hypotheek of lening afgesloten? Of deze verhoogd? Dan mag je deze schuld gedeeltelijk verminder met de waarde van je vermogen in box 3 (je rendementsgrondslag). Ook als de overwaarde van je woning in Nederland (box 1) het onderpand is.
Buitenlandse belasting
In sommige landen bestaat er een aparte vermogensbelasting. Dat geldt bijvoorbeeld voor Frankrijk en Spanje. Maar omdat er een hoge vrijstelling is, betaal je vaak toch geen vermogensbelasting. Daarnaast betaal je soms bij verkoop belasting over de waardestijging van de vakantiewoning.
Wel betaal je in het buitenland bijna altijd een gemeentelijke belasting. Deze belasting lijkt op de Nederlandse onroerendezaakbelasting (OZB).
Lees meer over de belastingaangifte voor een vakantiehuis in het buitenland
Erfbelasting
Laat je het vakantiehuis na aan je erfgenamen in Nederland? Dan betalen zij erfbelasting over het deel dat zij erven.
Bij een tweede huis in het buitenland, kan het zijn dat ze 2 keer erfbelasting moeten betalen: in Nederland én in het buitenland. Wel mogen je erfgenamen de buitenlandse erfbelasting vaak aftrekken van de Nederlandse erfbelasting. De erfbelasting verschilt per land. Het is goed om hierbij deskundig advies in te winnen.
Tip 4. Verhuren? Reken uit wat je overhoudt
Wil je jouw vakantiewoning ook verhuren? Dit levert extra opbrengsten op, maar ook extra kosten. Daarom is het slim om vooraf uit te rekenen hoeveel geld je overhoudt.
Opbrengst
Met de opbrengst van de verhuur kun je jouw kosten voor een deel of helemaal dekken. Misschien hou je zelfs wel geld over. Of dat zo is, hangt bijvoorbeeld af van de periode waarin je de vakantiewoning verhuurt.
De kans op winst is het grootst bij verhuur tijdens het hoogseizoen. Bedenk of je het vakantiehuis wilt verhuren tijdens deze periode. Of dat je er in die tijd liever zelf in zit.
Kosten
Bij verhuur heb je verschillende vaste kosten. Zoals de kosten voor het onderhoud en de schoonmaak. Ook maak je kosten voor het beheer. Want: wie checkt de gasten in? En wat doe je als de koelkast kapotgaat tijdens het verblijf van een gast?
Belasting
Een vakantiehuis verhuren kan invloed hebben op de belasting die je in box 3 betaalt. Wat deze invloed is, hangt af van je opbrengst. Ook in het buitenland moet je mogelijke belasting betalen over de huurinkomsten.