Naar de navigatie Naar de inhoud

Woningmarkt trekt aan: trends en kansen

Uw kansen op de aantrekkende woningmarkt

De woningmarkt trekt geleidelijk aan, maar toch zijn er veel tegenstrijdige berichten. Zo kopt Nu.nl op 10 april 2014 om 10.00 uur 'Nederlandse woningmarkt op beste punt na crisis' en om 14.00 uur 'Woningmarkt nog lang niet gezond'. Hoe zit dat nu? Wat speelt er? En waar liggen uw kansen?

Trends

Hoe komt het dat de woningmarkt weer aantrekt?

  • De rente staat laag en de huizenprijzen zijn met 20% gedaald sinds het hoogtepunt. Voor velen is het daarom een gunstig moment om te kopen.

  • Er worden minder nieuwbouwhuizen opgeleverd dan het aantal huishoudens groeit: daardoor ontstaat er meer vraag naar bestaande bouw.

  • De (sociale) huren stijgen snel, tot wel 6,5% dit jaar. Kopen biedt veel mensen meer zekerheid.

  • De overdrachtsbelasting is verlaagd van 6% naar 2%.


Al met al stijgt de vraag naar huizen. Het aantal verkochte woningen is het afgelopen half jaar flink toegenomen. In februari 2014 zelfs met 42% ten opzicht van 2013. Ook de huizenprijzen zijn weer licht aan het stijgen, hoewel er grote regionale verschillen zijn. Maar:

  • De NVM denkt dat het nog wel even kan duren voordat de huizenprijzen weer op het oude niveau zijn.

  • De Nederlandse Bank gaat er zelfs vanuit dat twee derde van de hypotheken die eind 2012 onder water stonden, dit over 10 jaar nog steeds staan. 

Dat betekent voor veel mensen dat zij óf nog lang in hun huis moeten blijven zitten, óf dat zij nu hun verlies moeten nemen en moeten inspringen op de nu aantrekkende markt. 'Er is de afgelopen jaren een stuwmeer van potentiële kopers ontstaan. Die groep heeft lang gewacht, maar op een zeker moment komt er een omslagpunt en happen ze toe', aldus Johan Conijn, Hoogleraar Woningmarkt aan de Universiteit van Amsterdam.

Kansen

Wanneer is het interessant om nu toch de stap te maken?

  • Als u groter wilt gaan wonen: de afgelopen vijf jaar zijn de huizen in alle categorieën met ongeveer hetzelfde percentage in prijs gedaald. Die daling is het grootst voor duurdere huizen. Dit maakt het interessant om verlies op uw huidige woning te nemen, omdat u meer 'winst' pakt op uw nieuwe woning.

  • Als u starter bent: als u verwacht minimaal 5 jaar in hetzelfde huis te blijven wonen, is kopen nu een interessante optie. De huurprijzen stijgen, de rente laag staat en de huizenprijzen zijn ook laag.

  • Als u wilt gaan aflossen: bij nieuwe hypotheken zit tegenwoordig een verplicht aflossingsdeel. Gecombineerd met de huidige lage rente betekent dat u nu voor een even duur huis ongeveer evenveel per maand betaalt, maar dat u dan wél meteen uw huis aflost. Profiteert u liever maximaal van de hypotheekrenteaftrek? Dan mag u uw bestaande hypotheek ook 'meenemen' naar uw nieuwe woning.

Wat betekent dat voor u?

Wilt u eens praten over wat de aantrekkende woningmarkt voor u betekent? Wat voor kansen er liggen en waar u rekening mee moet houden? Maak dan een afspraak met een adviseur van ABN AMRO. Wij helpen u graag.

Stel een vraag aan een adviseur

email facebook twitter
 Op Facebook
 Via Twitter

Verder praten over uw situatie


Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Heeft u een vraag  
of wilt u contact met ons?

Service & Contact

Extra aflossen op uw hypotheek?

Zie direct uw nieuwe maandbedrag

Extra aflossen op uw hypotheek

Elk jaar mag u een deel van uw hypotheek zonder kosten aflossen. Regel het eenvoudig zelf in Internet Bankieren en zie meteen wat uw nieuwe maandbedrag wordt als u extra aflost.