
Energielabel wordt steeds belangrijker
Met de hoge energietarieven en klimaatverandering is het energielabel belangrijker dan ooit. Een goed energielabel verhoogt de waarde van een huis, en vanaf 2030 mogen verhuurders geen woningen meer verhuren met een slecht energielabel.
Waarom een energielabel?
Een energielabel is verplicht bij de aankoop of verkoop van een huis en heeft een bewezen effect op de woningwaarde. Het laat zien hoe energiezuinig je woning is, waarbij G het slechtste label is en A++++ het beste. Met deze informatie en onze Energie Bespaarcheck kun je zien wat je nog kunt verduurzamen om je energieverbruik te verlagen.
5 voordelen van een hoger energielabel
- Minder energieverbruik:
Hoe hoger je energielabel, hoe lager je energieverbruik waarschijnlijk zal zijn. Ook als je niet van plan bent binnenkort te verhuizen, kunnen duurzame maatregelen flink schelen in je energieverbruik. - Duurzaamheidskorting:
Heeft je woning een geregistreerd energielabel B of hoger? Of heb je nu een lager energielabel, maar ga je binnenkort duurzaam verbouwen? Dan kun je duurzaamheidskorting krijgen op je hypotheekrente: 0,10% bij label B en 0,15% bij label A. - Hogere woningwaarde:
Uit onderzoek blijkt dat elke stap naar een beter energielabel leidt tot een hogere woningwaarde. Zo brengt een woning met label C gemiddeld 11,6% meer op dan een vergelijkbare woning met label G. - Comfort:
Een huis dat goed geïsoleerd is, wordt goed warm in de winter en biedt daarnaast ook veel comfort. - Bijdrage klimaatprobleem:
Met een hoger energielabel bespaar je niet alleen energie en leef je comfortabeler, maar draag je ook bij aan de oplossing van het klimaatprobleem.
Energie besparen in uw huurwoning
Voor huurwoningen geldt dat de overheid vanaf 2030 de verhuur van woningen met energielabels E, F en G verbiedt. Voor woningbouwverenigingen geldt dit zelfs al in 2028. Als huurder wil of kun je waarschijnlijk zelf geen grote investeringen doen. Maar je kunt wel een paar stappen nemen om gas en stroom te besparen. Onder in dit artikel vind je goede tips om energie te besparen, die ook voor huurders gunstig zijn.
Dit kunt u zelf doen
- Kleine makkelijke aanpassingen:
Energie besparen hoeft niet met grote maatregelen, maar kan ook met kleine aanpassingen, óók als huurder. Zo bespaar je al door te wassen op de ecostand, de cv-ketel op 60 °C te zetten en radiatorfolie te plakken. Bekijk alle makkelijke energiebespaartips. - Isolatie
Is je woning nog niet optimaal geïsoleerd? Je kunt dan kiezen voor vloerisolatie, spouwmuurisolatie of dakisolatie. Lees meer over isolatie. - Ramen en deuren
Ramen zijn een belangrijke plaats voor warmteverlies. Heb je nog enkel glas of slecht isolerend dubbelglas, dan levert het vervangen door isolatieglas een mooie besparing op. Zijn de kozijnen ook aan vervanging toe, of past er geen isolerend glas in? Kijk dan of je deze kunt vervangen door goed isolerende exemplaren. - Verwarming
Is de isolatie eenmaal op orde, dan kun je het verwarmen van het huis aanpakken. In de toekomst moeten alle huizen van het gas af. Een alternatief is het gebruik van een warmtepomp of een hybride warmtepomp. - Ventilatie
Door te ventileren kan vervuilde lucht de woning verlaten en schone lucht binnenkomen. Ventileren wordt vaak verward met luchten, maar dat is iets anders. Ventileren kan met ventilatieroosters en mechanische ventilatiesystemen. Als je niet goed ventileert en de luchtvochtigheid in je huis erg hoog is, kan het vocht in de muren, vloeren en plafonds trekken. Dat maakt het lastiger en dus duurder om je huis op te warmen. - Zonnepanelen
Door met zonnepanelen zelf de energie op te wekken die je gebruikt, ben je dichter bij een energieneutrale woning met een goed energielabel. Met zonnepanelen wek je (een deel van) de stroom die je thuis verbruikt, voor bijvoorbeeld je verlichting, koelkast of wasmachine, direct zelf op via je eigen dak. Lees meer over zonnepanelen.
Meer weten over het energielabel en meer zelf doen aan verduurzamen?
- Lees meer over het energielabel.
- Doe de Energie Bespaarcheck als je klaar bent om grotere stappen te zetten.
- Woon je in een appartement? Dan kan het moeilijker zijn om zelf energiezuinige maatregelen te nemen. Beslissingen hierover worden vaak via de Vereniging van Eigenaren (VvE) genomen. Vraag de VvE-voorzitter wat er mogelijk is en laat het op de agenda zetten voor de volgende vergadering.
- Woon je in een huurwoning? Dan mag je mogelijk niet zelf energiebesparende maatregelen treffen. Informeer bij je verhuurder wat er mogelijk is. Vooral via woningbouwverenigingen is er soms meer mogelijk dan je denkt.
Dit artikel is geschreven door Klimaatstichting HIER. Kijk op HIER.nu voor meer slimme stappen naar een duurzame woning.