Naar de navigatie Naar de inhoud

Hypotheek aflossen

Wat is extra aflossen op uw hypotheek?

Als u meer terugbetaalt dan het afgesproken bedrag, of als u een deel van uw aflossingsvrije hypotheek wilt terugbetalen, dan noemen we dat 'extra aflossen op uw hypotheek'. Bij veel hypotheekvormen, behalve een aflossingsvrije hypotheek, betaalt u gedurende de looptijd al een deel van uw hypotheeklening terug. Ook kunt u vermogen opbouwen door betaling van een premie op een verzekering of door te sparen. Bij de meeste hypotheekvormen regelt u het eenvoudig zelf via Internet Bankieren of via de Mobiel Bankieren app.

Een hypotheekvorm waarbij u elke maand alleen rente over de lening betaalt. Tijdens de looptijd betaalt u niets terug aan de bank, tenzij u op eigen initiatief een aflossing doet. Aan het einde van de looptijd van de lening moet u de hele lening in één keer terugbetalen. Het kan zijn dat aan het einde van de looptijd van de lening de opbrengst van uw huis niet voldoende is om uw lening helemaal terug te betalen. U moet uw lening dan op een andere manier terugbetalen.
 

Extra aflossen

 • Aflossen wanneer u wilt
 • Direct nieuw maandbedrag zien
 • Lagere hypotheekschuld

Maandelijks extra aflossen

 • Wijzigen of stopzetten wanneer u wilt
 • Al vanaf € 25
 • Lagere hypotheekschuld

Voor- en nadelen van extra aflossen

Voordelen extra aflossen

Voordelen tussentijds extra aflossen:
 • Uw maandbedrag wordt lager
 • De looptijd wordt mogelijk korter
 • Uw hypotheek wordt lager
 • U krijgt mogelijk een lagere rente, als uw hypotheek in een lagere tariefklasse komt 
 • U betaalt mogelijk minder belasting
 • U mag ieder jaar een deel aflossen zonder vergoeding te betalen
 • Minder kans op een restschuld als u uw huis verkoopt.

Dit is het bedrag dat u elke maand ontvangt of moet betalen.
De schuld die overblijft als de waarde van uw woning lager is dan de hypotheek op het moment dat u de hypotheek moet terugbetalen, meestal bij verkoop van de woning.

Nadelen extra aflossen

Nadelen tussentijds extra aflossen:
 • Minder hypotheekrenteaftrek van inkomen voor de belasting
 • Minder (spaar)geld waar u direct bij kunt
 • Mogelijk een vergoeding, als u meer aflost dan is toegestaan volgens de voorwaarden van uw hypotheek
 • Mogelijk fiscaal nadeel. (Als u aflost, kan dat gevolgen hebben voor de spaarrekening of verzekering die aan de hypotheek is gekoppeld.)
 • Door extra af te lossen, vergroot u mogelijk de overwaarde op uw woning. Als u vervolgens een nieuwe woning koopt, moet u het bedrag aan overwaarde (eigen woning reserve) inbrengen of aan de verbouwing van uw woning besteden om hypotheekaftrek over het gehele hypotheekbedrag te houden. Dit heet de bijleenregeling
 • Kans op verlies van overgangsrecht.

Of extra aflossen voor u interessant is, hangt af van uw persoonlijke situatie. Wilt u weten wat uw mogelijke voordeel is? Doe de afloscheck.
Advies nodig? Neem contact met ons op.

Hoeveel mag u extra aflossen?

Welk bedrag?

Ieder kalenderjaar mag u meestal 10% van het oorspronkelijke bedrag van een leningdeel extra aflossen. Hoeveel u precies per kalenderjaar zonder vergoeding mag aflossen, staat in de voorwaarden van uw hypotheek.

Heeft u een aflossingsvrije hypotheek?

Aflossingsvrije hypotheek

Bij een aflossingsvrije hypotheek betaalt u tijdens de looptijd van dit leningdeel niets terug aan de bank. U betaalt elke maand alleen rente over het bedrag dat u heeft geleend. Uw lening blijft hierdoor hetzelfde en moet u aan het einde van de looptijd in één keer terugbetalen. Door op een andere manier vermogen op te opbouwen, of de opbrengst van de verkoop van uw woning te gebruiken, kunt u dit leningdeel terugbetalen.

U kunt uw aflossingsvrije hypotheek ook omzetten naar een Annuïteitenhypotheek of een Lineaire hypotheek met behoud van aftrek van hypotheekrente van uw inkomen voor de belasting. U betaalt dan elke maand een deel van uw hypotheek terug. Zo weet u zeker dat u aan het einde van de looptijd uw lening helemaal heeft terugbetaald. U kunt de omzetting eenvoudig zelf regelen in Internet Bankieren of via de Mobiel Bankieren app.

Een hypotheekvorm waarbij u elke maand alleen rente over de lening betaalt. Tijdens de looptijd betaalt u niets terug aan de bank, tenzij u op eigen initiatief een aflossing doet. Aan het einde van de looptijd van de lening moet u de hele lening in één keer terugbetalen. Het kan zijn dat aan het einde van de looptijd van de lening de opbrengst van uw huis niet voldoende is om uw lening helemaal terug te betalen. U moet uw lening dan op een andere manier terugbetalen.
Een hypotheekvorm waarbij uw maandbedrag steeds lager wordt. U betaalt een vast bedrag per maand om uw lening terug te betalen. Omdat uw schuld minder wordt, gaat u een lager bedrag aan rente betalen. Aan het einde van de looptijd is uw lening terugbetaald.

Heeft u een vraag  
of wilt u contact met ons?

Service & Contact

Extra aflossen op uw hypotheek?

Zie direct uw nieuwe maandbedrag

Extra aflossen op uw hypotheek

Elk jaar mag u een deel van uw hypotheek zonder kosten aflossen. Regel het eenvoudig zelf in Internet Bankieren en zie meteen wat uw nieuwe maandbedrag wordt als u extra aflost.