Naar de navigatie Naar de inhoud

De waarde van uw huis

Waarde van de woning

Heeft u een huis gevonden? Ook de waarde van de woning bepaalt hoeveel hypotheek u kunt krijgen. Uw woning is namelijk onderpand van de hypotheek. De marktwaarde van de woning bepaalt hoeveel u kunt lenen.

Wat is marktwaarde?

 • Bij een bestaande woning stelt een taxateur de marktwaarde van de woning vast in een taxatierapport.

 • Gaat u uw woning verbouwen? Dan stelt de taxateur de marktwaarde van de woning na verbouwing vast.

Koopt u een nieuwbouwwoning? Dan is de marktwaarde de optelsom van:

 • De koopsom van de woning (aanneemsom), inclusief de bouwrente  
  De bouwrente is alle rente die u tijdens de bouw betaalt.

 • Het meerwerk
  Dit is het extra werk dat de aannemer op uw verzoek doet. Denk aan extra stopcontacten, of een dakkapel.

 • Het renteverlies
  Dat is het verschil tussen de rente die u aan hypotheek betaalt en de rente die u ontvangt op uw bouwdepot. Het renteverlies moet u zelf opgeven. Wij houden voor het renteverlies wel een maximum aan van 4% van de koopsom inclusief het meerwerk. 

Invloed marktwaarde

Vraagt u een hypotheek aan? Dan bepalen wij de hoogte van de hypotheek op basis van de marktwaarde van de woning. De marktwaarde is het bedrag dat uw huis waard is.

Maximaal 101% lenen

In 2017 mag u maximaal 100% van de waarde van uw woning lenen. Dit betekent dat u de zogenaamde kosten koper niet meer kunt meefinancieren in uw hypotheek. Tot 2018 wordt het percentage dat u mag lenen elk jaar met 1% verlaagd. U kunt dus in 2018 nog maximaal een hypotheek krijgen voor 100% van de waarde van uw woning.

Uitzonderingen

Er zijn uitzonderingen waarin u meer kunt lenen dan 100% van de waarde van uw woning. Bijvoorbeeld bij het meefinancieren van een restschuld, het oversluiten van een hypotheek of als u vanwege uw inkomen een lage hypotheek heeft. Dit is bij alle hypotheekverstrekkers hetzelfde.

De schuld die overblijft als de waarde van uw woning lager is dan de hypotheek op het moment dat u de hypotheek moet terugbetalen, meestal bij verkoop van de woning.

Financieren met Nationale Hypotheek Garantie

Met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) beperkt u de financiële risico's van een eigen koopwoning. Ook bent u met NHG zeker van een verantwoorde en betaalbare hypotheek. Daarnaast betaalt u een lagere hypotheekrente.

Nationale Hypotheek Garantie

Maximale waarde en aankoopprijs

Wilt u uw woning met Nationale Hypotheek Garantie financieren? Dan is er een beperking voor de maximale waarde en de getaxeerde marktwaarde van de woning. Met NHG kunt u nu een woning kopen van maximaal € 231.132,-. De maximale financiering is dan € 245.000,-.

Nationale Hypotheek Garantie
Is hetzelfde als kredietlimiet. Het bedrag dat u maximaal kunt rood staan of opnemen van uw rekening.

Financieren van restschuld

Is de waarde van uw woning lager dan het bedrag dat u moet terugbetalen voor de hypotheek? Dan heeft u een tekort als u uw hypotheek moet terugbetalen aan de bank. Bijvoorbeeld als u uw woning verkoopt of aan het einde van de looptijd. Een restschuld hoeft een verhuizing niet in de weg te staan. Met onze flexibele, verantwoorde en scherp geprijsde restschuldfinanciering helpen we u op weg naar uw nieuwe woning.

De schuld die overblijft als de waarde van uw woning lager is dan de hypotheek op het moment dat u de hypotheek moet terugbetalen, meestal bij verkoop van de woning.

Heb ik een restschuld?

Of u een restschuld heeft, berekent u met onze test. Daarvoor heeft u de volgende gegevens nodig van de jaaropgave van uw hypotheek: 

 • De hoogte van uw hypotheek.

 • De waarde die u in uw hypotheek heeft opgebouwd. Bijvoorbeeld via een bankspaarrekening of verzekering die aan uw hypotheek is gekoppeld.

 • De WOZ-waarde van uw huis of de waarde uit een recent taxatierapport.

De schuld die overblijft als de waarde van uw woning lager is dan de hypotheek op het moment dat u de hypotheek moet terugbetalen, meestal bij verkoop van de woning.

Restschuld aflossen

 • U kunt uw restschuld meefinancieren in uw nieuwe woning tot 115% van de marktwaarde. De restschuld mag maximaal € 75.000,- zijn. Zo betaalt u een verantwoord maandbedrag.
 • U kunt de restschuld in maximaal 15 jaar aflossen. De rente kunt u aftrekken van de belasting en financiële meevallers kunt u gebruiken om uw restschuld mee af te lossen.
 • Voor de restschuldfinanciering betaalt u het normale tarief, zonder extra opslag.

Meer financiering bij duurzame woningen

Wilt u een energiezuinig huis? Of een huis dat zelfs energie opwekt? Dan kunt u extra lenen boven op uw maximale hypotheekbedrag. Dit kan oplopen tot wel € 25.000,- extra. Hoeveel u extra kunt lenen, hang af van uw persoonlijke situatie. Zo kijken we onder andere naar het effect op de maximale woonlasten per maand.

'NulopdeMeter'-woning

Als u kiest voor een 'NulopdeMeter'-woning kiest u voor een energieneutrale woning. U heeft dan geen energiekosten. Als u zo'n huis koopt dan kunt u tot € 25.000,- extra lenen boven op uw hypotheekbedrag. Voor deze extra financiering moet u een minimaal toetsinkomen van € 32.000,- hebben.

Energiezuinige woning

Koopt u een huis met energieklasse A of hoger? Dan kunt u tot € 9.000,- extra lenen boven op uw maximale hypotheekbedrag. Voor deze extra financiering moet u een minimaal toetsinkomen van € 32.000,- hebben.

Rekenvoorbeeld:

U koopt een woning met een energieklasse A++ voor € 196.000,-
U heeft een lening nodig van € 207.000,-.
Op basis van uw inkomen kunt u lenen € 200.000,-
Omdat de woning energieklasse A++ heeft, kunt u extra lenen € 8.000,-
De maximale hypotheek op uw inkomen wordt dus  € 208.000,-.

Bereken wat u kunt lenen

Wilt u weten hoeveel u kunt lenen voor uw woning? En wat het kopen van een huis nu echt kost? Bereken het en download uw overzicht als pdf.

Maak een kostenoverzicht

Van hypotheek tot overdrachtsbelasting. Zo weet u vooraf wat u kunt verwachten. En hoeveel u kunt lenen.

Gratis oriëntatiegesprek

Benieuwd hoeveel u kunt lenen om een huis te kopen? En wat u dan per maand betaalt? In een oriëntatiegesprek geeft de hypotheekadviseur u een duidelijk antwoord. Gratis en vrijblijvend.

Extra aflossen op uw hypotheek?

Zie direct uw nieuwe maandbedrag

Extra aflossen op uw hypotheek

Elk jaar mag u een deel van uw hypotheek zonder kosten aflossen. Regel het eenvoudig zelf in Internet Bankieren en zie meteen wat uw nieuwe maandbedrag wordt als u extra aflost.