Hypotheekrenteaftrek en meer belastingvoordeel

Belastingvoordeel bij een eigen woning

Heeft u een eigen woning? Dan kunt u profiteren van belastingvoordeel. Bijvoorbeeld hypotheekrenteaftrek. U kunt ook vaak de kosten rondom de koop en verkoop van uw woning in mindering brengen op uw belastbaar inkomen in box 1 van de inkomstenbelasting.

 

Wat is hypotheekrenteaftrek?

De hypotheekrente die u betaalt voor uw hypotheek kunt u onder voorwaarden in mindering brengen op uw belastbaar inkomen in box 1. Doordat u geld terugkrijgt van de Belastingdienst betaalt u netto minder aan uw hypotheek.

Voorbeelden van kosten die u 1 keer mag aftrekken

  • Bepaalde kosten voor het afsluiten van een hypotheek
  • Rente over hypotheek of lening (onder voorwaarden)
  • Bepaalde periodieke betalingen voor erfpacht, opstal of beklemming
  • Let op! De kosten voor onderhoud rijksmonumentenpand zijn niet meer aftrekbaar.
Kijk op de  website van de Belastingdienst  voor een overzicht van de kosten die u kunt aftrekken. 
 

Hypotheekrenteaftrek: de voorwaarden

Bekijk of u voldoet aan de voorwaarden. Bijvoorbeeld: 

  • U gebruikt de hypotheek alleen voor het kopen, verbeteren of onderhouden van uw eigen woning. Of bijvoorbeeld voor de afkoop van het recht van erfpacht. 
  • De woning is uw hoofdverblijf. De rente voor de koop van uw vakantiehuis of tweede woning kunt u niet aftrekken. 
  • U lost uw hypotheek minimaal annuïtair of lineair in maximaal 30 jaar helemaal af. Heeft u een hypotheek afgesloten vóór 2013? Dan kunt u de hypotheekrente vaak ook aftrekken als u gedeeltelijk of niet aflost. 
  • Verkoopt u de woning met overwaarde? En koopt u binnen 3 jaar een nieuwe woning? Dan moet u de overwaarde gebruiken voor uw nieuwe huis om weer van de hypotheekrenteaftrek gebruik te kunnen maken. Dit heet de bijleenregeling. 
  • Een deel van de waarde van uw woning telt mee als inkomen in box 1 van de inkomstenbelasting. Dit heet eigenwoningforfait. Dit is een percentage van de WOZ-waarde van uw woning (van vorig jaar). De gemeente stelt de WOZ-waarde elk jaar opnieuw vast.

Subsidieregeling onderhoud rijksmonument

Sinds 1 januari 2019 zijn de kosten voor onderhoud van een rijksmonument niet meer aftrekbaar binnen de inkomstenbelasting. U kunt in plaats daarvan gebruikmaken van een subsidieregeling.

Hoe hoog is de teruggave op hypotheekrenteaftrek?

Dat hangt af van de hoogte van uw belastbaar inkomen. Is uw belastbaar inkomen hoger dan € 68.507? Dan is het belangrijk voor u dat u aftrekbare hypotheekrente in 2020 tegen maximaal 46% kunt verrekenen (in 2021 is dit maximaal 43%).

Hoe krijgt u uw hypotheekrente terug?

De aftrekbare rente krijgt u voor een deel terug van de Belastingdienst. U kunt het bedrag dat u terugkrijgt in 1 keer ontvangen na afloop van het belastingjaar naar aanleiding van uw aangifte over dat jaar. Kiest u voor een voorlopige teruggaaf? Dan krijgt u elke maand een deel terug. Na afloop van het belastingjaar verrekent de Belastingdienst wat u te veel of te weinig heeft gekregen.

Waar vind ik de gegevens van mijn hypotheek die ik nodig heb voor de belastingaangifte?

In uw Financieel Jaaroverzicht ziet u ook uw Hypotheek jaaroverzicht. Daarin staat hoeveel u aan hypotheekrente heeft betaald en eventueel heeft afgelost. Ook ziet u wat uw openstaande hypotheekbedrag was aan het begin en aan het einde van het jaar.
Uw Financieel Jaaroverzicht over 2020 staat voor u klaar en kunt u downloaden in Internet Bankieren of via de ABN AMRO app.

Daarom een hypotheek bij ABN AMRO

Wonen zonder zorgen

Nu en in de toekomst zorgeloos en financieel gezond wonen. Ontdek de voordelen van een hypotheek bij ABN AMRO.

Persoonlijke en deskundig adviseur

Onze adviseurs helpen u graag. Vanaf het adviesgesprek begeleidt een persoonlijke adviseur u tijdens het hele proces.

Online hypotheek beheren

Ook na het afsluiten heeft u controle: via de beveiligde 'Mijn Hypotheek' omgeving in Internet Bankieren bekijkt en wijzigt u zelf makkelijk uw hypotheek.