Man hangt op aanrecht in de keuken

Hypotheekrenteaftrek en meer belastingvoordeel

Belastingvoordeel bij een eigen woning

Heeft u een eigen woning? Dan kunt u profiteren van belastingvoordeel. Bijvoorbeeld hypotheekrenteaftrek. U kunt ook vaak de kosten rondom de aankoop van uw woning in mindering brengen op uw belastbaar inkomen in box 1 van de inkomstenbelasting.

 

Wat is hypotheekrenteaftrek?

De hypotheekrente die u betaalt voor uw hypotheek kunt u onder voorwaarden in mindering brengen op uw belastbaar inkomen in box 1. Doordat u geld terugkrijgt van de Belastingdienst betaalt u netto minder aan uw hypotheek.

Voorbeelden van kosten die u mogelijk 1 keer mag aftrekken

  • Bepaalde kosten voor het afsluiten van een hypotheek
  • Rente over hypotheek of lening (onder voorwaarden)
  • Let op! De kosten voor onderhoud rijksmonumentenpand zijn niet meer aftrekbaar.
Kijk op de  website van de Belastingdienst  voor een overzicht van de kosten die u kunt aftrekken. 
 

Aandachtspunten hypotheekrenteaftrek

Bekijk of u voldoet aan de voorwaarden. Bijvoorbeeld: 

  • U gebruikt de hypotheek alleen voor het kopen, verbeteren of onderhouden van uw eigen woning. Of bijvoorbeeld voor de afkoop van het recht van erfpacht. 
  • De woning is uw hoofdverblijf. De rente voor de koop van uw vakantiehuis of tweede woning kunt u niet aftrekken. 
  • U lost uw hypotheek minimaal annuïtair of lineair in maximaal 30 jaar helemaal af. Heeft u een hypotheek afgesloten vóór 2013? Dan kunt u de hypotheekrente vaak ook aftrekken als u gedeeltelijk of niet aflost. 
  • Verkoopt u de woning met overwaarde? En koopt u binnen 3 jaar een nieuwe woning? Dan moet u de overwaarde gebruiken voor uw nieuwe huis om weer van de hypotheekrenteaftrek gebruik te kunnen maken. Dit heet de bijleenregeling. 
  • Een deel van de waarde van uw woning telt mee als inkomen in box 1 van de inkomstenbelasting. Dit heet eigenwoningforfait. Dit is een percentage van de WOZ-waarde van uw woning (van vorig jaar). De gemeente stelt de WOZ-waarde elk jaar opnieuw vast.
  • Als je een woning koopt, verkoopt of je hypotheek oversluit, heeft dat fiscale gevolgen. Zo zijn sommige kosten bijvoorbeeld aftrekbaar. Met de online checklist eigen woning kan je precies zien waar jij recht op hebt. En hoe je dat kunt regelen. Vul de checklist in op belastingdienst.nl/eigenwoning .

Subsidieregeling onderhoud rijksmonument

Sinds 1 januari 2019 zijn de kosten voor onderhoud van een rijksmonument niet meer aftrekbaar binnen de inkomstenbelasting. U kunt in plaats daarvan gebruikmaken van een subsidieregeling.

Hoe hoog is de belastingteruggave op de hypotheekrenteaftrek?

U krijgt alleen een belastingvermindering als de aftrekbare (rente)kosten meer bedragen dan de inkomensbijtelling van het eigenwoningforfait. Is uw belastbaar inkomen in 2021 hoger dan € 68.507 (in 2022: € 69.398)? Dan is het belangrijk voor u dat u aftrekbare hypotheekrente in 2021 tegen maximaal 43% kunt verrekenen (in 2022 is dit maximaal 40%).

Hoe krijgt u belastingvermindering?

De aftrekbare rente verlaagt uw belastbaar inkomen, waardoor u recht kunt hebben op een belastingvermindering. U kunt het bedrag dat u terugkrijgt in 1 keer ontvangen na afloop van het belastingjaar naar aanleiding van uw aangifte over dat jaar. Kiest u voor een voorlopige aanslag? Dan krijgt u elke maand een deel terug. Na afloop van het belastingjaar verrekent de Belastingdienst wat u te veel of te weinig heeft gekregen.

Waar vindt u de hypotheekgegevens voor uw belastingaangifte?

In uw Financieel Jaaroverzicht ziet u ook uw Hypotheek jaaroverzicht. Daarin staat hoeveel u aan hypotheekrente heeft betaald en eventueel heeft afgelost. Ook ziet u wat uw openstaande hypotheekbedrag was aan het begin en aan het einde van het jaar. U kunt deze gegevens gebruiken om de gegevens te controleren die de Belastingdienst vooraf heeft ingevuld.

Uw Financieel Jaaroverzicht over 2021 staat voor u klaar en kunt u downloaden in Internet Bankieren of via de ABN AMRO app.

Belastingaangifte voor huiseigenaren

Als u huiseigenaar bent dan zijn er belangrijke aandachtspunten als het aankomt op de belastingaangifte. Weet u waar u rekening mee moet houden? Bekijk de video over belastingaangifte voor huiseigenaren.

Daarom een hypotheek bij ABN AMRO

Korting op uw hypotheekrente

Mogelijk 0,20% huisbankkorting bij een ABN AMRO-betaalpakket. En tot 0,15% duurzaamheidskorting bij kopen of verduurzamen van energiezuinige woning.

Gratis oriëntatiegesprek

Benieuwd naar uw mogelijkheden? Maak een afspraak voor een gratis oriëntatiegesprek. Waar en wanneer u wilt, telefonisch of via een videogesprek.

Zelf uw hypotheek beheren

In Internet Bankieren kunt u zelf uw hypotheek bekijken en aanpassen. Hulp nodig? Stel uw vraag aan chatbot Anna , of neem contact met ons op.

De uitleg op deze pagina is een korte toelichting. U kunt hieraan geen rechten ontlenen. We geven geen advies over wat u moet doen bij uw belastingaangifte. Raadpleeg voor advies uw belastingadviseur of accountant.