Sterke Nederlandse woningmarkt
Woningmarktmonitor juli 2025

2 juli 2025, door Mike Langen, senior econoom bij ABN AMRO.
"De huizenmarkt in Nederland blijft sterk, ondanks de wereldwijde problemen. In het tweede kwartaal van 2025 bleven de huizenprijzen stijgen. Dit komt door hogere lonen en weinig nieuwbouwwoningen.", zegt Mike Langen, senior econoom bij het Economisch Bureau van ABN AMRO, in de Woningmarktmonitor van juli 2025 .
Huizenprijzen blijven stijgen
Van januari tot mei 2025 zijn de huizenprijzen met 6,6% gestegen, vergeleken met 2024. We verwachten een stijging van 8% in 2025, in plaats van de 7%, zoals we een kwartaal geleden nog voorspelden. De belangrijkste redenen voor de prijsstijging zijn:
- hogere inkomens van huishoudens
- lage rentetarieven, waardoor mensen gemiddeld een hogere maximale hypotheek kunnen krijgen
- tekort aan nieuwbouwwoningen.
De prijzen stijgen het meest in landelijke gebieden. Hoekwoningen, twee-onder-een-kap en rijtjeshuizen stijgen het meest. Vrijstaande huizen en appartementen stijgen minder. In Utrecht stijgen de prijzen het meest, terwijl ze in Amsterdam iets dalen.
Voor 2026 verwachten we nog steeds een lagere groei van ongeveer 3%. Dit komt doordat de lonen minder zullen stijgen en de hypotheekrente volgend jaar stabiel blijft.
Verrassend genoeg lijkt de wereldwijde economische onzekerheid rond conflicten en handelstarieven een kleinere rol te spelen dan verwacht.
Meer huizen verkocht
Ondanks de hoge huizenprijzen worden bijna recordaantallen huizen verkocht. Van januari tot mei 2025 steeg het aantal verkopen met 15,8% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. In totaal zijn er 90.000 huizen verkocht. Dit aantal is het op twee na hoogste van de afgelopen 10 jaar. Alleen in 2021 (101.707) en in 2017 (92.595) waren er meer verkopen in de eerste vijf maanden. We verwachten dan ook dat het aantal woningverkopen dit jaar in totaal zal stijgen met 12,5%, in plaats van de 5% die we in april voorspelden.
De belangrijkste reden van het hoge aantal verkopen is dat veel investeerders hun huurwoningen verkopen vanwege nieuwe belastingregels en de wet Betaalbare huur. We verwachten dat dit hoge aantal verkopen nog doorgaat tot begin 2026. Daarna dragen deze verkopen niet meer bij aan het aantal woningverkopen. Voor volgend jaar houden we dan ook onze voorspelling op een stijging van 1% in het aantal verkopen.
Mogelijk meer familiehypotheken
Een van de belangrijkste redenen voor de huizenprijsgroei is dus de stijgende inkomens van huishoudens. Er worden meer hypotheken afgesloten en mensen sparen en investeren meer. Huishoudens bouwen een buffer op. Deze kan in de huizenmarkt terechtkomen door kopen of door hulp aan (klein)kinderen met een lening of schenking, zoals een familiehypotheek.
Hypotheekrente blijft laag
De hypotheekrente daalde begin 2025 licht. We verwachten dat deze waarschijnlijk nog iets verder daalt tegen het einde van het jaar. Dit maakt het financieren van een huis goedkoper en vergroot de vraag naar woningen.
Nieuwbouw blijft nog steeds achter
Het aantal nieuwbouwwoningen bleef in het eerste kwartaal van 2025 gelijk ten opzichte van dezelfde periode in 2024. De overheid haalt de jaarlijkse doelstelling van 100.000 nieuwbouwwoningen daardoor ook dit jaar niet. Het tekort aan nieuwe woningen groeit, wat leidt tot hogere huizenprijzen.
Highlights uit deze woningmarktmonitor
Huizenprijzen stijgen in 2025 met 8% en in 2026 met 3%
Hypotheekrente daalt dit jaar nog verder
Bekijk de hypotheekrenteontwikkeling.
Woningtekort blijft in 2025
Vooral tekort aan nieuwbouw.