Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Nationale Hypotheek Garantie

Overstappen naar eeuwigdurende erfpacht

Kiezen voor zekerheid

Aangepast op 14 april 2021          

In Nederland staan veel woningen op grond van de gemeente: erfpacht genoemd. Soms kunt u de betaling van de vergoeding voor de erfpacht (de erfpachtcanon) afkopen, bijvoorbeeld in Amsterdam en Utrecht . Heeft u een voorstel ontvangen van uw gemeente en weet u niet precies wat u moet doen? We hebben de mogelijkheden voor u op een rij gezet.

Woont u in Amsterdam en heeft u voor 1 januari 2020 een aanbod opgevraagd bij de gemeente? Dan heeft u recht op de gunstige voorwaarden: 35% korting. Deze korting geldt met terugwerkende kracht.

 

Daarbij heeft u de volgende mogelijkheden:

  1. Erfpachtcanon vastzetten
    U zet de erfpachtcanon eeuwigdurend vast. Hierbij wordt de erfpachtcanon nog wel jaarlijks verhoogd met een bepaald percentage i.v.m. indexatie. 
  2. Erfpacht afkopen
    U betaalt in 1 keer het volledige bedrag en betaalt u daarna geen canon meer. Woont u in Amsterdam en heeft u vóór 1 januari 2020 een aanbod opgevraagd bij de gemeente? Dan heeft u recht op de gunstige voorwaarden (35% korting) die tot dan van toepassing waren. 
  3. Niet op het voorstel ingaan. De canon wordt dan periodiek door de gemeente vastgesteld en kan dan ook worden verhoogd.

Hoe financier ik de afkoop van erfpacht?

 

Eigen geld

Heeft u voldoende eigen geld om de erfpachtcanon af te kopen? Dat kan natuurlijk heel gunstig zijn nu de spaarrente zo laag is. Maar niet iedereen wil of kan het bedrag zelf betalen.

Verhogen van de hypotheek

Het verhogen van uw hypotheek is ook een mogelijkheid om het afkoopbedrag van de erfpachtcanon te financieren. De rente die u betaalt over de hypotheek is meestal aftrekbaar voor de belasting.

 

Afspraak voor advies

Denkt u aan overstappen, maar heeft u daarover nog specifieke vragen? Maak dan een vrijblijvende afspraak met een van onze adviseurs. Vul in het afspraakformulier bij 'reden van uw afspraak' in, dat het gaat om erfpacht.

 

Gemeenten

Gemeente Amsterdam en Utrecht

Als u overstapt naar eeuwigdurende erfpacht in de gemeente Amsterdam of Utrecht en ABN AMRO heeft het hypotheekrecht op het huidige erfpachtrecht, dan vraagt de notaris ons hiervoor eerst om toestemming. We geven toestemming voor de overstap met als voorwaarde dat er in de erfpachtwijzigingsakte een zogenoemde 'positieve verklaring' opgenomen wordt. Deze voorwaarde geeft ons het recht om in de toekomst een aanvullende hypotheekakte te vragen voor het geval dit noodzakelijk zou blijken te zijn. Hiervoor hoeft u de notaris meestal niets extra te betalen. Uw notaris kan u hierover verder informeren. 

Overige gemeenten

Stapt u over naar eeuwigdurende erfpacht en woont u niet in de gemeente Utrecht of Amsterdam? Dan moet er mogelijk een geheel nieuwe hypotheekakte ingeschreven worden in het Kadaster, waarbij de huidige hypotheekakte in het Kadaster doorgehaald wordt. Uw notaris kan u hierover informeren en/of hiervoor contact opnemen met ABN AMRO voor meer informatie.

 

Kosten

Kosten afkopen erfpacht

De kosten voor de notaris betaalt u zelf. Uw notaris bepaalt het tarief. Financiert u de afkoopwaarde van de erfpachtcanon mee in de hypotheek? En moet de hypothecaire inschrijving daarvoor worden verhoogd? Dan moet een nieuwe hypotheekakte worden ingeschreven. U betaalt dan, naast de kosten voor de nieuwe erfpachtakte, ook de kosten voor een hypotheekakte aan de notaris. 

Veel gestelde vragen afkopen erfpacht

Het afkoopbedrag voor de erfpacht is niet aftrekbaar voor de belasting. Financiert u het afkoopbedrag met een hypotheek? Dan is de hypotheekrente die u betaalt over deze hypotheek meestal wel aftrekbaar.

Het belangrijkste kenmerk van het eeuwigdurende erfpachtstelsel is dat de erfpachtcanon (periodieke vergoeding) niet meer wordt herzien bij het einde van een bepaald tijdvak. De erfpachtcanon wordt dan vastgesteld op basis van de waarde van de grond op dat moment. Het bedrag wordt nog wel jaarlijks aangepast aan de inflatie met een bepaald percentage, maar er zijn geen stijgingen meer zoals in het voortdurende erfpachtstelsel. U kunt er óók voor kiezen om de erfpachtcanon eeuwigdurend af te kopen. Het voordeel hiervan is dat er voor eeuwig géén erfpachtcanon meer betaald hoeft te worden. U bepaalt als huiseigenaar zelf of u wilt overstappen naar eeuwigdurende erfpacht en ook wanneer.

Wilt u overstappen? Dan heeft u altijd een nieuwe erfpachtakte nodig. Deze akte ondertekent u bij de notaris. Als ABN AMRO al het hypotheekrecht heeft op het huidige erfpachtrecht dan vraagt de notaris ons hiervoor eerst om toestemming. Als het gaat om erfpachtrecht in de gemeente Amsterdam of Utrecht, zullen we deze toestemming verlenen met de voorwaarde dat er een 'positieve verklaring' in de erfpachtakte wordt opgenomen. Dit geldt alleen als u niets aan uw hypotheek wijzigt. Op het moment dat u de hypotheek gaat verhogen voor de afkoop, moet er wel een nieuwe hypotheekakte komen.

In de 'positieve verklaring' verklaart u dat u op verzoek van ABN AMRO een aanvullend hypotheekrecht vestigt als dit volgens ons in de toekomst noodzakelijk is. Dit kan nodig zijn als bijvoorbeeld een toezichthouder de bank hiertoe verplicht of als een rechter oordeelt dat de overstap naar eeuwigdurende erfpacht nadelige gevolgen heeft voor ons. De positieve verklaring staat overigens ook vermeld in de 'Algemene Bepalingen voor Hypotheekstelling van ABN AMRO' waarmee u al bij het aangaan van de hypotheek akkoord bent gegaan. Om onduidelijkheid hierover in de toekomst te voorkomen, willen we deze verklaring ook graag in de nieuwe erfpachtakte opnemen.

 

Berekenen eeuwigdurende erfpacht (gemeente Amsterdam)

U bepaalt als huiseigenaar zelf of u wilt overstappen naar eeuwigdurende erfpacht en ook wanneer. Met de rekentool berekent u wat eeuwigdurende erfpacht u gaat kosten. De rekentool geldt alleen voor de Gemeente Amsterdam. Sinds 1 oktober 2017 kunt u via het Overstapportaal een aanbieding (offerte) aanvragen.

Daarom een hypotheek bij ABN AMRO

Korting op uw hypotheekrente

Mogelijk huisbankkorting bij een ABN AMRO-betaalpakket. En duurzaamheidskorting bij het kopen of verduurzamen van een energiezuinige woning.

Gratis oriëntatiegesprek

Benieuwd naar uw mogelijkheden? Maak een afspraak voor een gratis oriëntatiegesprek. Waar en wanneer u wilt, makkelijk via een videogesprek.

Zelf uw hypotheek beheren

In Internet Bankieren kunt u zelf uw hypotheek bekijken en aanpassen. Hulp nodig? Stel uw vraag aan chatbot Anna , of neem contact met ons op.