Overstappen naar eeuwigdurende erfpacht

Kiezen voor zekerheid

1 oktober 2017  

Heeft u een woning of erfpachtgrond van de gemeente Amsterdam? Dan kunt u sinds 1 oktober 2017 overstappen naar eeuwigdurende erfpacht. Als u overstapt kiest u voor zekerheid: de canon (vergoeding) stijgt dan niet meer.

 

Wanneer kiezen voor eeuwigdurende erfpacht?

Het belangrijkste kenmerk van het eeuwigdurende erfpachtstelsel is dat de canon (vergoeding) voor altijd vastligt. Daardoor heeft u zekerheid over het canonbedrag dat u elk jaar moet betalen. Het bedrag wordt nog wel aangepast aan de inflatie, maar er zijn geen stijgingen meer zoals in het voortdurende erfpachtstelsel. U bepaalt als huiseigenaar zelf of u wilt overstappen naar eeuwigdurende erfpacht en ook wanneer.

Nieuwe erfpachtakte

Wilt u overstappen? Dan heeft u een nieuwe erfpachtakte nodig. Deze akte ondertekent u bij de notaris. Als ABN AMRO al hypotheekrecht heeft op bestaande erfpacht dan vraagt de notaris ABN AMRO om toestemming voor het ondertekenen van de nieuwe erfpachtakte. We geven toestemming, onder voorwaarde dat een nieuwe hypotheekakte door de notaris wordt opgemaakt die in de plaats komt van de oude. U betaalt zelf de kosten, uw notaris bepaalt het tarief.

Vestigen nieuw hypotheekrecht

Het vestigen van het nieuwe hypotheekrecht is in meerdere situaties nodig. Niet alleen voor de overstap of bij verstrekken van een extra lening. Ook als u de ruimte in een bestaande hypothecaire inschrijving wilt of het volledige bedrag zelf betaalt.

Berekenen eeuwigdurende erfpacht

U bepaalt als huiseigenaar zelf of u wilt overstappen naar eeuwigdurende erfpacht en ook wanneer. Met de rekentool berekent u wat eeuwigdurende erfpacht u gaat kosten. Sinds 1 oktober 2017 kunt u via het Overstapportaal een aanbieding (offerte) aanvragen.

Afspraak voor advies

Denkt u aan overstappen, maar heeft u daarover nog specifieke vragen? Maak dan een vrijblijvende afspraak met een ABN AMRO adviseur. Vul in het afspraakformulier bij 'reden van uw afspraak' in, dat het gaat om erfpacht.

Daarom een hypotheek bij ABN AMRO

Afspraak zelf inplannen

Plan online zelf een afspraak in : soms nog dezelfde dag.

Hypotheekgesprek vanuit huis

Binnen 24 uur, ook 's avonds of in het weekend, met beeldbankieren.

Scherpe hypotheekrentes

Bekijk onze scherpe hypotheekrentetarieven.