Overstappen naar eeuwigdurende erfpacht

Kiezen voor zekerheid

1 maart 2020         

In Nederland staan veel woningen op grond van de gemeente: erfpacht genoemd. Soms kunt u deze erfpacht afkopen, bijvoorbeeld in Amsterdam en Utrecht. Heeft u een voorstel ontvangen en weet u niet precies wat u moet doen? We hebben de mogelijkheden voor u op een rij gezet.

Woont u in Amsterdam en heeft u voor 1 januari 2020 een aanbod opgevraagd bij de gemeente? Dan heeft u recht op de gunstige voorwaarden: 35% korting. Deze korting geldt met terugwerkende kracht.

 
  1. Erfpacht vastzetten
    U zet de erfpachtcanon eeuwigdurend vast. Hierbij wordt de erfpachtcanon nog wel jaarlijks verhoogd met een bepaald percentage i.v.m. indexatie. 
  2. Erfpacht afkopen
    U betaalt in 1 keer het volledige bedrag en betaalt u geen canon meer. Woont u in Amsterdam en heeft u voor 1 januari 2020 een aanbod opgevraagd bij de gemeente? Dan heeft u recht op de gunstige voorwaarden (35% korting) die tot dan van toepassing waren. 
  3. Niet op het voorstel ingaan

Hoe financier ik de afkoop van erfpacht?

 

Eigen geld

Heeft u voldoende eigen geld om de erfpacht af te kopen? Dat kan natuurlijk heel gunstig zijn nu de spaarrente zo laag is. Maar niet iedereen wil of kan het bedrag zelf betalen.

Verhogen van de hypotheek

Het verhogen van uw hypotheek is ook een mogelijkheid om het afkoopbedrag van de erfpacht te financieren. De rente die u betaalt over de hypotheek is aftrekbaar voor de belasting.

Consumptief Krediet

Soms kan het voordelig zijn om een consumptief krediet af te sluiten voor het financieren van de afkoop van de erfpacht. Wilt u weten of dit mogelijk is? Neem dan contact op met een van onze adviseurs

Eigen geld

Heeft u voldoende eigen geld om de erfpacht af te kopen? Dat kan natuurlijk heel gunstig zijn nu de spaarrente zo laag is. Maar niet iedereen wil of kan het bedrag zelf betalen.

Verhogen van de hypotheek

Het verhogen van uw hypotheek is ook een mogelijkheid om het afkoopbedrag van de erfpacht te financieren. De rente die u betaalt over de hypotheek is aftrekbaar voor de belasting.

Consumptief Krediet

Soms kan het voordelig zijn om een consumptief krediet af te sluiten voor het financieren van de afkoop van de erfpacht. Wilt u weten of dit mogelijk is? Neem dan contact op met een van onze adviseurs
 

Afspraak voor advies

Denkt u aan overstappen, maar heeft u daarover nog specifieke vragen? Maak dan een vrijblijvende afspraak met een ABN AMRO adviseur. Vul in het afspraakformulier bij 'reden van uw afspraak' in, dat het gaat om erfpacht.

 

Gemeentes

Gemeente Amsterdam

Naast de nieuwe erfpachtakte  dient er ook een aanvullende hypotheekakte ingeschreven te worden in het Kadaster door de notaris. Heeft u een appartement in de gemeente Amsterdam op erfpachtgrond? Dan is het in sommige situaties ook mogelijk om slechts een bepaling in de erfpachtakte op te laten nemen zonder dat daarvoor ook een aanvullende hypotheek is vereist.

Gemeente Utrecht

Heeft u een woning of appartement in de gemeente Utrecht? Dan is het verplicht om een aanvullende hypotheekakte in te laten schrijven in het Kadaster door de notaris.

Overige gemeenten

Stapt u over naar eeuwigdurende erfpacht en woont u niet in de gemeente Utrecht of Amsterdam? Dan moet er een geheel nieuwe hypotheekakte ingeschreven worden in het Kadaster, waarbij de huidige hypotheekakte geroyeerd wordt.

 

Kosten

Kosten afkopen erfpacht

De kosten voor de notaris betaalt u zelf. Uw notaris bepaalt het tarief. Het vestigen van het nieuwe (aanvullende) hypotheekrecht is nodig als u de afkoop van de erfpacht financiert door een hypotheek. De nieuwe (aanvullende) hypotheekakte is ook nodig als u de ruimte in een bestaande hypothecaire inschrijving wilt benutten, het volledige bedrag zelf betaalt, of de afkoop van de erfpachtcanon financiert middels een consumptief krediet. Het zelf betalen van de kosten is bepaald op basis van de algemene voorwaarden.

Veel gestelde vragen afkopen erfpacht

Het afkoopbedrag voor de erfpacht is niet aftrekbaar voor de belasting. Financiert u het afkoopbedrag met een hypotheek? Dan is de hypotheekrente die u betaalt over deze hypotheek wel aftrekbaar.

Het belangrijkste kenmerk van het eeuwigdurende erfpachtstelsel is dat de erfpachtcanon (periodieke vergoeding) niet meer wordt herzien bij het einde van een bepaald tijdvak. De erfpachtcanon wordt dan vastgesteld op basis van de waarde van de grond op dat moment. Het bedrag wordt nog wel jaarlijks aangepast aan de inflatie met een bepaald percentage, maar er zijn geen stijgingen meer zoals in het voortdurende erfpachtstelsel. U kunt er óók voor kiezen om de erfpachtcanon eeuwigdurend af te kopen. Het voordeel hiervan is dat er voor eeuwig géén erfpachtcanon meer betaald hoeft te worden. U bepaalt als huiseigenaar zelf of u wilt overstappen naar eeuwigdurende erfpacht en ook wanneer.

Wilt u overstappen? Dan heeft u altijd een nieuwe erfpachtakte nodig. Deze akte ondertekent u bij de notaris. Als ABN AMRO al het hypotheekrecht heeft op het huidige erfpachtrecht dan vraagt de notaris hiervoor ABN AMRO eerst om toestemming. Verder zult u in de meeste situaties een nieuwe (aanvullende) hypotheekakte op moeten laten maken door een notaris. Dit is per gemeente anders geregeld.

Het oorspronkelijke hypotheekrecht is gevestigd op het huidige erfpachtrecht. Zodra u overstapt naar het nieuwe, eeuwigdurende, erfpachtrecht is het niet zeker of we ook op dat nieuwe erfpachtrecht het recht van hypotheek behouden. Door gebrek aan rechtspraak en wet- en regelgeving hierover is het niet zeker of de bank haar rechtspositie behoudt zoals die was vóór de overstap. Door het vestigen van een nieuwe hypotheek is dat wel het geval.

 

Berekenen eeuwigdurende erfpacht (gemeente Amsterdam)

U bepaalt als huiseigenaar zelf of u wilt overstappen naar eeuwigdurende erfpacht en ook wanneer. Met de rekentool berekent u wat eeuwigdurende erfpacht u gaat kosten. De rekentool geldt alleen voor de Gemeente Amsterdam. Sinds 1 oktober 2017 kunt u via het Overstapportaal een aanbieding (offerte) aanvragen.

Daarom een hypotheek bij ABN AMRO

Wonen zonder zorgen

Nu en in de toekomst zorgeloos en financieel gezond wonen. Ontdek de voordelen van een hypotheek bij ABN AMRO.

Persoonlijke en deskundig adviseur

Onze adviseurs helpen u graag. Vanaf het adviesgesprek begeleidt een persoonlijke adviseur u tijdens het hele proces.

Online hypotheek beheren

Ook na het afsluiten heeft u controle: via uw Persoonlijke Omgeving kunt u tijdens de looptijd uw hypotheek aanpassen, extra aflossen of hulp vragen.