Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

AMX-aandelenkoersen

AMX-koersen

Realtime koers van de AMX-index

Hier vindt u de realtime indexkoers van de AMX van vandaag tot 10 jaar geleden, inclusief grafiek. Daarnaast ziet u hier de AMX-aandelenkoersen en actueel nieuws van alle bedrijven die in deze index zijn opgenomen. De AMX (Amsterdam Midkap index) bestaat uit 25 bedrijven die qua grootte buiten de AEX vallen.

Realtime AMX-koers vandaag en AMX-nieuws

Live AMX-aandelenkoersen

Veelgestelde vragen over de AMX

In de Amsterdamse Midkap Index (AMX) zitten de 25 aandelen die qua beursomzet volgen op de 25 grootste aandelen uit de AEX-index. Deze kleine broer van de AEX bestaat sinds 1995 en wordt in de volksmond de midkap genoemd: dat staat voor ‘midden’ en ‘kapitalisatie’. Ook de koers van de AMX is een gewogen gemiddelde van de koersen van de AMX-aandelen. In de AMX treft u opkomende bedrijven maar ook ondernemingen die uit de AEX zijn ‘gevallen’.
Bekende namen zijn: Air France-KLM, Boskalis, PostNL, Pharming, Fugro en Basic Fit.
De AMX bestaat veelal uit iets kleinere ondernemingen, daardoor is de index wat beweeglijker. Doordat de ondernemingen in de AMX wat minder groot zijn dan die uit de AEX, kan de hoog- en laagconjunctuur eerder zichtbaar zijn. De koers van de AMX-index kan bij een crisis sneller en harder dalen, maar het herstel kan ook sneller zijn.
De AMX is ontstaan in 1995, om een graadmeter te zijn voor het middensegment van de Nederlandse aandelenbeurs. De AMX bestaat sinds de oprichting uit 25 ondernemingen. In de grafiek van de koerscijfers kunt u de historische koers van de AMX-index tot 10 jaar terug bekijken.
De samenstelling van de 25 aandelen van de AMX gebeurt 1 keer per jaar: op de derde vrijdag van maart. De AMX bestaat uit de beursgenoteerde ondernemingen die qua beursomzet op plaats 26 tot en met 50 staan. De beursomzet is de koers van het aandeel vermenigvuldigd met het aantal verhandelde aandelen in 12 maanden. Als de omzet van een AMX-aandeel sterk stijgt, kan het aandeel ‘promoveren’ naar de AEX: de index van de 25 grootste aandelen. Als de omzet sterk daalt, kan het aandeel echter ook ‘degraderen’ naar de AScX, waarin de ondernemingen in grootte van plaats 51 tot 75 zijn opgenomen.
 
De huidige samenstelling van de AMX vindt u onder de kop ‘Live AMX-aandelenkoersen’ hierboven. De koersen van de AMX-aandelen kunt u hier volgen. 
De weging van de aandelen in de AMX wordt elk kwartaal opnieuw berekend op basis van de marktkapitalisatie: de aandelenkoers vermenigvuldigd met het aantal uitgegeven aandelen van een onderneming. Een van de andere wegingsfactoren is de ‘free float’: het percentage van het totaal aantal aandelen in een onderneming dat vrij verhandelbaar is op de beurs. Om de invloed van grote ondernemingen op de index te beperken, kan een bedrijf maximaal voor 15% meewegen in de AMX-index.
De openingstijden en de feestdagen waarop de Amsterdams beurs gesloten is, vindt u op de pagina beurskenmerken.
In de koerslijst onder de kop onder ‘Live AMX-aandelenkoersen’ ziet u alle 25 aandelen van de AMX. Als u op de naam van het aandeel klikt, ziet u meer koersgegevens over het aandeel. Als u een order wilt plaatsen, klikt u op de ‘order opgeven’ knop. U logt dan in en komt in uw portefeuille-overzicht in Internet Bankieren.
 
U moet hier wel een beleggingsvorm voor afsluiten: Zelf Beleggen Basis of Zelf Beleggen Plus. Lees eerst meer over de risico’s en mogelijkheden van aandelen voordat u een order opgeeft.
Indexbeleggen in de AMX kunt u doen met ETF’s/trackers. De indexfondsen die beleggen in de aandelen van de AMX vindt u met de fondsselector. Typ dan ‘AMX’ in het zoekvenster of gebruik de filters.

Wellicht ook interessant

Beursnieuws en strategie

Wat zijn de laatste ontwikkelingen op de financiële markten? Leiden koersschommelingen tot een andere waardering van uw beleggingen? En wat is de visie van de beleggingsexperts van ABN AMRO op de toekomst? 

Meer leren over beleggen

Investeer in uw kennis voordat u gaat beleggen. Dat kan bijvoorbeeld met onze verdiepende artikelen.

Belegt u nog niet bij ABN AMRO?

Beleggen bij ABN AMRO is beleggen met meer dan 200 jaar ervaring. Onze experts volgen de markt op de voet, schrijven analyses en beheren in sommige gevallen beleggingsfondsen voor u.