Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Gebouw New York stock exchange

NASDAQ-koersen

Koersen NASDAQ-index en aandelen

Hier ziet u de realtime indexkoers van de NASDAQ van vandaag en tot 10 jaar geleden, inclusief grafiek. Daarnaast vindt u hier de NASDAQ-aandelenkoersen en actueel nieuws van alle bedrijven die in deze index zijn opgenomen. De NASDAQ (National Association of Securities Dealers Automated Quotations) is voor veel beleggers één van de bekendste beursindices van de Verenigde Staten, naast de Dow Jones en S&P 500. Op deze beurs worden vooral aandelen van technologiebedrijven verhandeld. De NASDAQ 100 index is een gewogen gemiddelde van de koersen van de 100 grootste bedrijven op deze beurs.

Realtime NASDAQ-koers vandaag en NASDAQ-nieuws

Live NASDAQ-aandelenkoersen

Veelgestelde vragen over de NASDAQ

De NASDAQ is de Amerikaanse beurs voor met name technologiebedrijven. De afkorting staat voor ‘National Association of Securities Dealers Automated Quotations’. De technologiebeurs heeft diverse indices, waarvan de NASDAQ 100-index de bekendste is. 
De NASDAQ 100 bevat de honderd meest verhandelde aandelen op de NASDAQ-beurs. De koers van de NASDAQ 100 is altijd een gewogen gemiddelde van de 100 grootste bedrijven. Dit is dus iets anders dan de koers van de NASDAQ (de NASDAQ Composite) die in de meeste media wordt genoemd. Die koers bevat namelijk alle aandelen die op de technologiebeurs zijn genoteerd.
Op de NASDAQ kunt u vooral beleggen in bedrijven uit de sectoren ICT, biotechnologie en andere nieuwe, innovatieve bedrijfstakken.
In 1971 werd de ‘National Association of Securities Dealers Automated Quotations’ opgericht. Het was daarmee ook het ontstaan van de eerste elektronische beurs, waar transacties volledig automatisch door computers werden verwerkt (‘schermenhandel’). Meer dan 3.000 Amerikaanse bedrijven zijn nu genoteerd aan de NASDAQ-beurs.
Met de NASDAQ werd ook de NASDAQ 100-index geïntroduceerd: de index van de 100 grootste bedrijven op de beurs. Ook in deze index vindt u vooral aandelen van technologiebedrijven. In de jaren ’90 traden bedrijven als Microsoft en Intel toe. Deze eeuw volgden o.a. Alphabet (Google), Amazon, Apple, Facebook en Tesla. Maar ook ondernemingen als Starbucks en Pepsico tot de beurs en de NASDAQ 100 toegetreden.
De index wordt eenmaal per jaar in december herzien waarbij de wegingen van de aandelen in de index worden bijgewerkt.
De NASDAQ 100-index bestaat uit de honderd bedrijven met de grootste aandelenomzet op de technologiebeurs NASDAQ. Net als bij de AEX wordt de samenstelling van de NASDAQ 100 bepaald op basis van de marktkapitalisatie: de koers van het aandeel vermenigvuldigd met het aantal verhandelde aandelen. 
De huidige samenstelling van de NASDAQ 100 vindt u onder de kop ‘Live NASDAQ 100-aandelenkoersen’ hierboven. U ziet hier de real-time koers van de index en de koersen van alle NASDAQ 100-aandelen.
De NASDAQ 100-index wordt jaarlijks opnieuw gewogen in december. Dan wordt op basis van de marktkapitalisatie gekeken welke aandelen opgenomen moeten worden. Bekende namen zijn o.a. Alphabet (Google), Amazon, Apple, Facebook en Tesla.
De koers van de NASDAQ 100 wordt berekend door het maken van een gewogen gemiddelde op basis van marktkapitalisatie: de koers van het aandeel vermenigvuldigd met het aantal verhandelde aandelen. Op basis hiervan wordt bepaald welke weging de verschillende aandelen krijgen in de bepaling van de koers van de NASDAQ 100 index.
In de koerslijst onder de kop onder ‘Live NASDAQ 100-aandelenkoersen’ ziet u alle 100 aandelen van de NASDAQ 100. Als u op de naam van het aandeel klikt, ziet u meer koersgegevens van het aandeel. Als u een order wilt plaatsen, klikt u op de kop ‘order opgeven’. U logt dan in en komt in uw portefeuille-overzicht in Internet Bankieren.
Met de beleggingsvorm Zelf Beleggen Plus kunt u alle aandelen van de NASDAQ 100 kopen en verkopen. Met Zelf Beleggen Basis is uw keuze beperkter: u kunt alleen handelen in de aandelen die ook opgenomen zijn in de S&P 100 index.
Indexbeleggen in de NASDAQ en de NASDAQ 100 kunt u doen met ETF’s/trackers. De indexfondsen die beleggen in de aandelen van de NASDAQ vindt u met de fondsselector. U vindt ze door ‘NASDAQ’ in het zoekvenster van de fondsselector te typen, of door op ETF’s te filteren.

Wellicht ook interessant

Beursnieuws en strategie

Wat zijn de laatste ontwikkelingen op de financiële markten? Leiden koersschommelingen tot een andere waardering van uw beleggingen? En wat is de visie van de beleggingsexperts van ABN AMRO op de toekomst? 

Meer leren over beleggen

Investeer in uw kennis voordat u gaat beleggen. Dat kan bijvoorbeeld met onze verdiepende artikelen.

Belegt u nog niet bij ABN AMRO?

Beleggen bij ABN AMRO is beleggen met meer dan 200 jaar ervaring. Onze experts volgen de markt op de voet, schrijven analyses en beheren in sommige gevallen beleggingsfondsen voor u.