Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Beeld vanuit de lucht van Damrak in Amsterdam

AEX-koersen

Realtime koers van de AEX-index

Op deze pagina vindt u de realtime indexkoers van de AEX van vandaag tot 10 jaar geleden, inclusief grafiek. Daarnaast ziet u hier de AEX-aandelenkoersen, de AEX-optiekoersen en actueel nieuws van alle bedrijven die in deze index zijn opgenomen. De AEX-index bestaat uit de 25 grootste en meest verhandelde beursgenoteerde bedrijven in Nederland. De AEX (Amsterdam Exchange Index) is voor veel beleggers de bekendste Nederlandse beursindex, naast de AMX en AScX. 

Realtime AEX-koers vandaag en AEX-nieuws

Live AEX-aandelenkoersen

Veelgestelde vragen over de AEX

AEX is de afkorting van Amsterdam Exchanges Index. Deze index wordt door veel nieuwsmedia gebruikt als een belangrijke graadmeter voor de ontwikkeling van de Nederlandse economie. De AEX bestaat uit de aandelenkoersen van de 25 ondernemingen met de grootste omzet op de Amsterdamse beurs. 
De betekenis van de term ‘AEX-index’ geeft aan hoe de koers van deze 25 ondernemingen gemiddeld is. Bij de berekening van deze index hebben de grote ondernemingen in de AEX meer gewicht dan de kleinere.
Bekende namen zijn: Royal Dutch Shell, ASML, KPN, AEGON, ING, Ahold Delhaize, Arcelormittal, Adyen, Prosus en Unilever.
De AEX bestaat sinds 4 maart 1983, toen opgericht onder de naam EOE-index. Bij het ontstaan bestond de AEX nog maar uit 13 ondernemingen. ABN AMRO was er al bij (de banken ABN en Amro) evenals Akzo (Nobel), Heineken, Koninklijke Olie, Nationale Nederlanden (NN Group), Philips en Unilever. De groep van 13 werd tot 1990 geleidelijk aangevuld tot 25 ondernemingen. 
Nieuw aan de AEX-index was dat deze continu real-time getoond kon worden, als eerste in Europa. De stand van de beurs was daarmee steeds in een oogopslag zichtbaar. Op 1 januari 1994 werd de naam EOE-index officieel veranderd in AEX. In de grafiek van de koerscijfers kunt u de historische koers van de AEX-index tot 10 jaar terug bekijken.
De AEX bestaat uit de 25 grootste ondernemingen met een beursnotering in Nederland. Dit zijn de 25 ondernemingen met de grootste omzet op de beurs: de koers van het aandeel vermenigvuldigd met het aantal verhandelde aandelen in 12 maanden. Deze weging vindt jaarlijks op de derde vrijdag in maart plaats.
Als de omzet van een AEX-aandeel daalt, kan het aandeel ‘degraderen’ naar de AMX: de Amsterdam Midkap Index.
De huidige samenstelling van de AEX vindt u onder de kop ‘Live AEX-aandelenkoersen’ hierboven. De koersen van de AEX-aandelen kunt u hier volgen.
De weging van de aandelen in de AEX wordt elk kwartaal opnieuw berekend op basis van de marktkapitalisatie: de aandelenkoers vermenigvuldigd met het aantal uitgegeven aandelen van een onderneming. Een van de andere wegingsfactoren is de ‘free float’: het percentage van het totaal aantal aandelen in een onderneming dat vrij verhandelbaar is op de beurs. Om de invloed van grote ondernemingen op de index te beperken, kan een bedrijf maximaal voor 15% meewegen in de AEX-index.
AEX-ondernemingen zijn vaak ook op andere beurzen genoteerd. Hierdoor is het ook mogelijk om buiten de Nederlandse handelstijden te handelen in AEX-aandelen, via de desbetreffende beurs. Shell is bijvoorbeeld zowel op de AEX als op de Londense beurs actief. 
Het hangt af van uw beleggingsvorm of voorbeurs en nabeurs handelen mogelijk is. Binnen het assortiment van Zelf Beleggen Basis zijn er geen ondernemingen die op meerdere beurzen genoteerd zijn, binnen het assortiment van Zelf Beleggen Plus wel.
De openingstijden en de feestdagen waarop de Amsterdams beurs gesloten is, vindt u op de pagina beurskenmerken.
In de koerslijst onder de kop onder ‘Live AEX-aandelenkoersen’ ziet u alle 25 aandelen van de AEX. Als u op de naam van het aandeel klikt, ziet u meer koersgegevens van het aandeel. Als u een order wilt plaatsen en AEX-aandelen wilt kopen, klikt u op de kop ‘order opgeven’. U logt dan in en komt in uw portefeuille-overzicht in Internet Bankieren.
 
U moet hier wel een beleggingsvorm voor afsluiten: Zelf Beleggen Basis en Zelf Beleggen Plus. Lees eerst meer over de risico’s en mogelijkheden van aandelen  voordat u een order opgeeft.
Vanwege het hoge risico zijn opties alleen geschikt voor beleggers met veel ervaring. Om orders te kunnen opgeven in opties heeft u Zelf Beleggen Plus nodig met een optiecontract en moet u een kennisexamen succesvol hebben afgelegd.
U vindt de AEX-opties door onder de kop ‘Realtime AEX-koers vandaag en AEX-nieuws’ te klikken op ‘opties’. Hier ziet u de AEX-opties van Euronext, met verschillende expiratiedata. Door op de optie met de gewenste expiratiedatum te klikken, ziet u de optiematrix met actuele koersinformatie en de mogelijkheid voor het opgeven van zowel AEX-callopties als AEX-putopties.
 
Indexbeleggen in de AEX kunt u doen met ETF’s/trackers. De indexfondsen die beleggen in de aandelen van de AEX vindt u met de fondsselector. U vindt ze door ‘AEX’ in het zoekvenster van de fondsselector te typen of door op ETF’s te filteren.

Wellicht ook interessant

Beursnieuws en strategie

Wat zijn de laatste ontwikkelingen op de financiële markten? Leiden koersschommelingen tot een andere waardering van uw beleggingen? En wat is de visie van de beleggingsexperts van ABN AMRO op de toekomst? 

Meer leren over beleggen

Investeer in uw kennis voordat u gaat beleggen. Dat kan bijvoorbeeld met onze verdiepende artikelen.

Belegt u nog niet bij ABN AMRO?

Beleggen bij ABN AMRO is beleggen met meer dan 200 jaar ervaring. Onze experts volgen de markt op de voet, schrijven analyses en beheren in sommige gevallen beleggingsfondsen voor u.