Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

ABN AMRO

Slim verzekeren bij samenwonen

Welke zijn nodig en waar kunt u besparen?

Samenwonen is hét perfecte moment om de verzekeringen te checken. Of dat nu in een huur- of koophuis is. En met een partner of huisgenoot. De kans bestaat namelijk dat jullie dubbel verzekerd zijn of samen een gunstigere premie kunnen afsluiten. Welke verzekeringen zijn noodzakelijk bij samenwonen? Welke extra verzekeringen zijn handig? En hoe kunnen jullie nog meer besparen op verzekeren? We geven tips.
 

Welke verzekeringen zijn nodig bij samenwonen in een koophuis?

Als u met uw partner gaat samenwonen in een koophuis, stelt de hypotheekverstrekker een opstalverzekering verplicht – ook wel woonhuisverzekering genoemd. Ook een overlijdensrisicoverzekering kan verplicht worden gesteld door sommige hypotheekverstrekkers. Daarnaast wordt het afsluiten van een inboedelverzekering aangeraden. Hoe kunt u op deze verzekeringen besparen?

Opstalverzekering bij samenwonen

Een opstalverzekering (woonverzekering) verzekert tegen schade aan het huis, garage of schuur. Dat geldt voor alles wat aan het huis vastzit: van het dak tot aan de regenpijp. Per woning is er 1 opstalverzekering nodig. Pas bij de verzekering die u houdt de gezinssamenstelling aan.

Overlijdensrisicoverzekering bij samenwonen

Een overlijdensrisicoverzekering kan verplicht zijn bij hypotheken zonder hypotheekgarantie (NHG). Mocht u overlijden, dan geeft deze verzekering uw nabestaanden een financiële steun in de rug. Zo voorkomt u dat uw partner de hypotheek eventueel niet meer kan betalen. Goed om te weten: de premie voor deze verzekering is lager als u niet rookt. Daarnaast zijn de premies tegenwoordig een stuk lager dan vroeger. Heeft u nog een oude overlijdensrisicoverzekering? Kijk dan of overstappen voor u voordeliger is.

Inboedelverzekering bij samenwonen

Een inboedelverzekering verzekert uw spullen in huis, bijvoorbeeld bij diefstal. Bij samenwonen heeft u 1 inboedelverzekering nodig. Pas de gezinssamenstelling aan om gebruik te maken van een gunstige premie. Kijk ook goed naar de waarde van uw spullen en verzeker alleen het bedrag dat uw inboedel waard is. Extra tip: het is vaak slim om deze verzekering met de opstalverzekering bij 1 partij af te sluiten. Dat voorkomt achteraf gedoe over wie wat moet uitkeren.
 

Welke verzekeringen zijn nog meer slim om te checken?

Naast de noodzakelijke verzekeringen zijn er meer verzekeringen die handig zijn als u gaat samenwonen. Denk aan de rechtsbijstandverzekering, de doorlopende reisverzekering of de autoverzekering. U bent vaak goedkoper uit als u deze samen afsluit. Daarom slim om ook deze mee te nemen als u de laatste zaken regelt voor samenwonen. We zetten ze op een rij:

  • Met een aansprakelijkheidsverzekering bent u verzekerd tegen schade waarvoor u wettelijk aansprakelijk bent. Bijvoorbeeld als u per ongeluk schade maakt aan de spullen van iemand anders. Het is bij deze verzekering niet nodig om er per persoon 1 af te sluiten. Pas wel de gezinssamenstelling aan zodat jullie allebei goed verzekerd blijven.
  • Besparen op een rechtsbijstandsverzekering kan door deze samen af te sluiten. De verzekering biedt hulp bij de kosten van een juridisch geschil. Vaak kunt u kiezen uit verschillende dekkingen. Kijk goed welke voor u relevant zijn. Zo betaalt u niet te veel.
  • Veel stellen die gaan samenwonen hebben allebei een doorlopende reisverzekering, maar aan 1 hebben jullie genoeg. Pas de gezinssamenstelling aan en maak gelijk gebruik van een gunstigere premie. Tip: check ook of alle dekkingen nog aansluiten.
  • Hebben jullie allebei een auto? Het is vaak voordeliger om jullie autoverzekeringen over te sluiten naar dezelfde verzekeraar. De tweede auto kan dan gebruikmaken van dezelfde no-claimkorting als de eerste auto. Die korting kan hierdoor soms oplopen tot wel 70%. Niet gek om daarom te vergelijken bij welke verzekeraar jullie tweede autoverzekering het goedkoopst is.
 

Verzekeringen bij huren: welke zijn verplicht?

Gaan jullie samen een huis huren? Bij een huurhuis zijn er geen verplichte verzekeringen. Dat geldt zowel voor samenwonen met een partner als voor samenwonen met huisgenoten. Toch is er wel een aantal verzekeringen dat handig kan zijn.
 
Zoals een inboedelverzekering voor alle spullen in huis. Of een aansprakelijkheidsverzekering tegen mogelijke schade die per ongeluk wordt gemaakt. Ook een rechtsbijstandsverzekering kan tot slot handig zijn. Bijvoorbeeld bij een geschil met de verhuurder of gemeente.

Extra bespaartips voor verzekeringen

  1. Maak gebruik van pakketkorting. Hoe meer verzekeringen u bij dezelfde verzekeraar afsluit, hoe hoger uw korting. Daarnaast zijn de verzekeringen vaak goed op elkaar afgestemd, waardoor de kans kleiner is dat u onderverzekerd of dubbel verzekerd bent.
  2. Betaal de premie per jaar. Vaak krijgt u dan korting. Bijkomend voordeel: u hoeft de rest van het jaar niet meer naar deze premie om te kijken.
  3. Kijk naar de hoogte van het eigen risico. Bij sommige verzekeringen is het mogelijk om een hoger eigen risico af te sluiten. U betaalt dan een lagere premie.
  4. Kies de juiste dekking. Bij veel verzekeringen zijn er verschillende dekkingsopties. De kans bestaat dat u voor een dekking kiest waarmee u oververzekerd bent. En daardoor te veel betaalt. Bijvoorbeeld als u alleen binnen Europa op vakantie gaat, maar de dekking van uw doorlopende reisverzekering op wereld staat. Of als u allerlei extra’s verzekert waar u nooit gebruik van maakt. Wees kritisch en gebruik een online verzekeringscheck om u bij uw keuze te helpen.
 

Spar met een adviseur

Wilt u samen met een adviseur naar uw financiën kijken? Of de haalbaarheid van uw toekomstdromen bespreken? Zoals een huis kopen of wereldreis maken? Bespreek uw financiële situatie dan met een van onze adviseurs. U plant eenvoudig een afspraak in op een moment dat u uitkomt.