Samenlevingscontract

Een samenlevingscontract, geregistreerd partnerschap of trouwen?

Welke past het beste bij jullie situatie

Zijn u en uw partner toe aan een volgende stap in jullie relatie? En vraagt u zich af of het verstandig is om een samenlevingscontract op te stellen? En wat is het verschil met geregistreerd partnerschap en trouwen?
 

Ja ik wil.. een samenlevingscontract

De meest laagdrempelige van de drie, een samenlevingscontract. Hiermee creëren jullie (financiële) zekerheid. Welke zaken u daarin vastlegt, bepaalt u zelf. Denk bijvoorbeeld aan het verdelen van de kosten voor de huur of hypotheek, boodschappen of meubels. Mochten jullie uit elkaar gaan, zijn er geen misverstanden over de verdeling van de gezamenlijke financiën en eigendommen. Onze keuzetool kan u helpen inzicht te geven in de inkomsten en uitgaven.

Doordat er geen wettelijke verplichtingen aan verbonden zijn, is het contract makkelijk te ontbinden zonder notaris of advocaat. En zijn jullie dus niet elkaars wettelijke erfgenaam. Kinderen? Dan heeft de moeder automatisch ouderlijk gezag over het kroost. De vader moet deze eerst officieel erkennen.

Ja ik wil.. een geregistreerd partnerschap

Het verschil tussen een samenlevingscontract en een geregistreerd partnerschap is dat er wel wettelijke rechten en plichten verbonden zijn aan het contract. Deze zijn: 

  • Het is toegestaan elkaars achternaam te gebruiken. 
  • Het is niet verplicht om te getuigen in rechtszaken.
  • Jullie moeten elkaar in levensonderhoud voorzien.
  • Automatisch elkaars erfgenaam.
  • Via pensioenregelingen samen vermogen opbouwen voor verschillende pensioenen. 
  • Hebben jullie kinderen? Dan wordt de vader automatisch erkend

Ja ik wil.. trouwen

Trouwen en een geregistreerd partnerschap, is dat niet hetzelfde? Ja en nee. Beide contracten hebben dezelfde wettelijke rechten en plichten. Bij trouwen geven de partners elkaar het jawoord. En een huwelijk wordt overal ter wereld erkend, dat is met een geregistreerd partnerschap niet altijd zo. 

Het grootste verschil? Dat zit hem voornamelijk in het uit elkaar gaan. Geen kinderen onder de 18 jaar? Dan kan het geregistreerd partnerschap beëindigen worden buiten de rechter om, via een advocaat of notaris. Een huwelijk moet wel altijd ontbonden worden via de rechter. Hier zijn meer stappen aan verbonden.

Maar wat kost dat?

Een samenlevingscontract kost tussen € 200 en € 750 euro. Dit is afhankelijk van de kosten van de notaris en wat is opgenomen in het contract. 

Een geregistreerd partnerschap en huwelijk kost ongeveer evenveel. De kosten voor een simpele ceremonie bij een huwelijk liggen tussen de 100 en 500 euro. Dit is afhankelijk van de gemeente en of er een wachtlijst is. Een gratis ceremonie is ook een optie, maar dan is er vaak wel een wachtlijst. 

Een geregistreerd partnerschap of een huwelijk (zonder extra activiteiten) is bijna altijd goedkoper dan een samenlevingscontract.

Bronnen

Checklist samenwonen

Jullie gaan samenwonen! Een romantische stap in jullie relatie. Samen het huis opnieuw inrichten, maar ook: samen jullie kosten verdelen. Wat komt daar bij kijken?

Samenwonen en partnerpensioen

Samenwoners moeten vaak zelf actie ondernemen om zaken goed te regelen. Het partnerpensioen is daar een voorbeeld van. Dat is best een lastige regeling. Hierna geven we een overzicht van de belangrijkste aandachtspunten. 

Samenwonen in de koopwoning van je partner

Maak afspraken met je partner als je gaat samenwonen in zijn of haar koopwoning. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met de woning als de relatie uitgaat of als de woningeigenaar overlijdt? En hoe word je mede-eigenaar van de woning?