Een tussenjaar inlassen

Wil je een tussenjaar inlassen bijvoorbeeld omdat je studie tegenvalt of omdat je er gewoon even een jaartje tussenuit wilt? Dan kun je dat op verschillende manieren invullen. Bijvoorbeeld met een jaar werken, een buitenlandavontuur, of een bestuursfunctie. Klinkt goed, maar zorg wel dat je alles goed regelt.
 

Fulltime werken

Als je een relevante baan hebt gevonden, bijvoorbeeld in de richting van je studie, kan het een goed idee zijn om tijdelijk te stoppen met je studie. Dit kun je natuurlijk alleen zelf echt beslissen – wat zijn jouw toekomstplannen en waar voel jij je goed bij? Toch is het goed om het met de decaan van je opleiding en eventueel je ouders te bespreken. Is het bijvoorbeeld moeilijk om na het jaar de draad weer op te pakken? En blijven al je studiepunten geldig?

Als je alles hebt geregeld met je (toekomstige) werkgever, is het aan te raden je uit te schrijven bij je opleiding. Dan betaal je geen onnodig collegegeld. Een verzoek tot uitschrijven doe je gemakkelijk via studielink.nl. Let op: beslis je toch langer te stoppen met je studie? Houd er dan rekening mee dat studiepunten bij sommige studies kunnen vervallen, als het curriculum wijzigt.

Als je je studie stopzet, moet je ook een eventuele lening bij DUO beëindigen. Je hebt hier dan geen recht meer op. Blijf je wel ingeschreven bij je opleiding en houd je je lening, dan mag je niet meer dan € 15.003,05 bijverdienen (in 2020). Verdien je meer, dan moet je je studiefinanciering terugbetalen. Het is sowieso slim is om je lening stop te zetten omdat het je geld kost. En je gaat nou juist geld verdienen als je fulltime werkt.

Reizen naar het buitenland

Op je eigen benen staan, een andere taal leren, nieuwe vrienden maken en een andere cultuur ervaren. In het buitenland kun je veel leren. Interessant dus om dit tijdens je studie te doen. Ook voor een jaar in het buitenland geldt: schrijf je uit voor je opleiding zodat je niet onnodig collegegeld betaalt en zet je studiefinanciering stop.

Bedenk eerst goed hoe je je financieel gaat redden in het buitenland. Heb je ervoor gespaard, een baan in het buitenland gevonden of ga je voor je studie en kom je in aanmerking voor een Erasmusbeurs? Het zou vervelend zijn als je terug moet keren omdat je door je geld heen bent.

Het is ook belangrijk dat je goed verzekerd bent. Mogelijk ben je op de Doorlopende Reisverzekering van je ouders meeverzekerd. Vraag dit even bij hen na. Anders is het belangrijk zelf een verzekering af te sluiten. Met de Studentenverzekering van ABN AMRO ben je maximaal 1 jaar in het buitenland verzekerd.

Een bestuursjaar

Een jaar in het bestuur van je studentenvereniging staat goed op je cv en maakt je een mooie ervaring rijker. Helaas moet je tijdens je bestuursjaar vaak wel gewoon collegegeld betalen. Sinds een wetswijziging in 2016 hoeven hogescholen en universiteiten studenten niet te verplichten collegegeld te betalen, maar in de praktijk gebeurt dit nog heel erg vaak. Houd er dus rekening mee dat je het gemiddelde bedrag van € 173 per maand nog steeds kwijt bent aan collegegeld, ook al volg je geen vakken.

Ook al moet je collegegeld betalen, is het toch slim om je studiefinanciering (tijdelijk) stop te zetten. Grote kans dat je door je bestuursjaar studievertraging oploopt, en dan zou het zonde zijn als je later in de knel komt omdat je door je ‘leenjaren’ heen bent (je mag in totaal 7 jaar lenen bij DUO). Bovendien bieden veel hogescholen en universiteiten een bestuursbeurs. Informeer bij jouw vereniging of je hiervoor in aanmerking komt.

Op landelijk niveau is ook nog een bestuursbeurs. Dit is een beurs voor studenten met een functie als vertegenwoordiger of bestuurslid van een vereniging van tenminste 250 leden. Bekijk de site van DUO voor voorwaarden en informatie over aanmelden. Houd er wel rekening mee dat zo’n beurs geen vetpot is. Het kan best zijn dat je bestuursjaar duurder uitvalt dan een gewoon studiejaar. Maar daartegenover krijg je dan weer een mooi en leerzaam jaar.

Van plan om eerst nog even door te sparen voordat je aan je avontuur begint? Lees onze tips om te sparen.