Javascript is required

Videoserie 'Op de bank': Experts beantwoorden vragen over schenken aan je kind(eren)

In deze videoserie beantwoorden experts van ABN AMRO vragen van klanten. Op de bank zitten: Tjarko Denekamp (Expert Vermogensplanning ABN AMRO) en Bobby Le Febre (Adviseur Team Preferred Banking). In deze aflevering zoomen ze in op het onderwerp schenken aan kinderen. 

Vraag: “Ik wil sparen voor mijn kind, wat zijn de opties?

De eerste optie is dat je vermogen opbouwt op je eigen naam. De tweede is dat je vermogen opbouwt op naam van je kind. En ook daarin zijn weer twee varianten. Ik adviseer meestal om een rekening te openen op naam van je kind. Als je 18 jaar lang op een eigen rekening bijvoorbeeld elke maand 50 euro spaart, kom je boven de vrijstelling wanneer je het wilt overdragen. En dan kan het dus zijn dat je schenkbelasting verschuldigd bent en dat is zonde.

Een ander groot nadeel is dat wanneer je tijdens die periode overlijdt, het opgebouwde vermogen voor je kind in de nalatenschap terechtkomt. Terwijl je wilt dat het aan je kind toekomt. Dan wordt het misschien anders verdeeld dan je oorspronkelijk voor ogen had. 

Vraag: “En als ik de controle wil houden over het geld?"

Schenken onder bewind is een mooie manier om zelf de controle te houden over het vermogen van je kind. Je stelt het pas beschikbaar wanneer jij dat geschikt vindt. Dat kan bijvoorbeeld een vaste leeftijd zijn of na het afronden van een studie. En dat is heel goed te regelen met de schenkingsakte. 

Wel alert zijn, want schenken onder bewind moet eigenlijk vanaf de eerste schenking geregeld worden. Dan heb je de touwtjes in handen tot bijvoorbeeld 25 jaar. Als je gespaard hebt voor een studie of eerste huis, heb je meer zekerheid dat het bedrag ook daarvoor wordt gebruikt. Je kan schenkingen later niet alsnog onder bewind zetten. 

Vraag: “Beleggen voor je kids, ik hoor spookverhalen over de kantonrechter, hoe zit dat?”

Dat speelt bij minderjarige kinderen. Ouders denken vaak: het is mijn geld, mijn kind, dat kan ik zelf allemaal beslissen. Maar vanuit het recht hebben we te maken met een minderjarige. Het is dan de rol van de kantonrechter om te kijken of het kind geen onverantwoord grote risico’s loopt. Wil je gaan beleggen met een hoger risicoprofiel of speelt er een lening? Dat zijn zaken waar de kantonrechter even meekijkt of dat verantwoord is.

Vraag: “Ik wil schenken aan mijn dochter, maar niet aan haar partner. Hoe zit dat?

Je regelt dat met een schenking met een uitsluitingsclausule. Je zorgt hiermee dat de schenking buiten een mogelijke huwelijksgemeenschap van je dochter blijft. Dan is het altijd van haar privé. Wel even vastleggen op schrift, zodat je in de toekomst het bewijs hebt. Het mooie is dat die akte niet eens opgesteld hoeft te worden bij een notaris. We hebben deze gewoon op onze website staan. 

Nog een aandachtspunt: let er wel op dat een schoonkind het vermogen wél kan erven. De uitsluitingsclausule beschermt bij echtscheiding, maar het schoonkind kan het vermogen wel erven. Als je dat niet wilt, moet je nog andere dingen regelen. 

Vraag: “Hoe begin ik bij mijn ouders over schenken?”

Daar is geen pasklaar antwoord op. Mijn ervaring is dat het vaak wel helpt wanneer er een concrete aanleiding toe is. Zoals het kopen van een woning of gezinsuitbreiding. Dus wanneer er ook een echt duidelijk bestedingsdoel is voor het vermogen. Dat bespreekbaar maken opent vaak deuren. Denk bijvoorbeeld aan wat er gebeurt in het geval van overlijden, of alles dan wel goed geregeld is en of de testamenten nog actueel zijn. Dat is toch vaak wel een bruggetje om dat onderwerp te starten. 

Lees ook

Heb je een vraag over je financiële situatie?

Ben je benieuwd wat dit artikel voor jou betekent? Of heb je een andere financiële vraag? Bijvoorbeeld over pensioen, eerder stoppen met werken of slim vermogen opbouwen? De adviseurs van Team Preferred Banking helpen je graag, gratis en vrijblijvend.

Bekijk de contactopties