Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

man en vrouw op bankje in de zon

Pensioen. Hoe zit dat?

Jaarruimte, 3 pijlers van het pensioenstelsel, een pensioengat: allemaal best wel lastige termen die voorbijkomen zodra u meer over pensioen wilt weten. Best ingewikkeld, toch? Vinden wij ook. Die begrippen leggen we graag aan u uit met behulp van 3 korte video’s.

Moeilijke begrippen in 2 minuten uitgelegd

Wat is een pensioengat?

U heeft een pensioengat als u later, als u met pensioen bent, meer maandelijkse kosten heeft dan u ontvangt aan pensioen. Dit pensioengat kunt u zelf aanvullen.

Meer over het pensioengat

Wat is jaarruimte?

U kunt zelf extra sparen voor uw pensioen met mogelijk belastingvoordeel. Dat voordeel krijgt u alleen als u onder een bepaald bedrag blijft. Dat bedrag noemen we jaarruimte.

Meer over jaarruimte

Wat zijn de 3 pijlers?

De eerste pijler uit het pensioenstelsel is AOW en de tweede is het werkgeverspensioen. Dit ontvangt u zodra u uw AOW-leeftijd bereikt heeft. U kunt zelf uw pensioen aanvullen met de derde pijler: aanvullend pensioen.

Meer over de pijlers

Stappenplan: pensioen voor beginners

U snapt nu de basis van pensioen. Goed bezig! Als u begrijpt hoe het werkt, is het goed om te kijken hoe het gaat met uw pensioen. Daarvoor hebben we een stappenplan opgesteld. Doorloop de stappen en controleer of u later het maximale uit het leven kunt blijven halen.

Bereken uw jaarruimte

Stap 1: check uw pensioen

Zien hoeveel pensioen u later krijgt is gelukkig binnen 5 minuten gedaan. Ga naar Mijnpensioenoverzicht en log in met uw DigiD. Uw gegevens worden opgehaald en u ziet direct in uw scherm staan hoeveel pensioen u later ontvangt. Het bedrag dat u ziet is opgedeeld in uw AOW en werkgeverspensioen. Dit zijn de eerste 2 pijlers uit het pensioenstelsel.

Jaarruimte benutten

Stap 2: bereken uw jaarruimte

U weet nu hoeveel geld u maandelijks ontvangt als u met pensioen gaat. In de meeste gevallen is het verstandig om nog extra geld bij te sparen voor later. Dit kan met de derde pijler en heet aanvullend pensioen. Tot een bepaald bedrag mag u jaarlijks uw pensioen aanvullen met mogelijk belastingvoordeel. Dit heet jaarruimte.

ABN AMRO

Stap 3: open een pensioenrekening

U spaart voor aanvullend pensioen op een bankspaarrekening met een variabele rente. Eén van de regels om met belastingvoordeel te kunnen sparen, is dat de rekening geblokkeerd is tot aan uw AOW.

Nu € 100 bonusrendement bij uw nieuwe pensioenrekening

Droomt u er ook van om eindelijk die verre reis te maken als u met pensioen bent? Of om uw (klein)kinderen te trakteren op een leuk weekendje weg? Dan is nu het moment om ervoor te zorgen dat die droom werkelijkheid wordt. Open voor 16 december een pensioenrekening, stort € 500 op deze rekening en ontvang € 100 als bonusrendement cadeau van ons.

Veelgestelde vragen

We hebben het al over de eerste 3 pijlers uit het pensioenstelsel gehad, namelijk:

  • AOW (basispensioen)
  • werkgeverspensioen
  • aanvullend pensioen dat u zelf regelt

Er zijn ook nog 2 andere pijlers die belangrijk kunnen zijn voor uw pensioen:

  • extra aflossen op de hypotheek, sparen of beleggen
  • doorwerken na uw pensioenleeftijd

Benieuwd hoe dit precies werkt? Lees het artikel over de 5 pijlers van het pensioenstelsel.

Jaarruimte is ruimte die u van de Belastingdienst krijgt om uw pensioen aan te vullen. U kunt de jaarruimte gebruiken om uw pensioengat op te vullen. Lees waarom het zo interessant is om uw jaarruimte te benutten.

Pensioenaangroei (ook wel factor A genoemd) is het bedrag waarmee uw opgebouwde pensioen is toegenomen in een kalenderjaar. 

Jaarlijks ontvangt u een uniform pensioenoverzicht (UPO) van uw pensioenverstrekker. U vindt uw pensioenaangroei op de laatste pagina van uw UPO.

Een pensioenverstrekker is de organisatie of het bedrijf die uw werkgeverspensioen uitkeert zodra u met pensioen gaat. Het is best logisch dat niet voor iedereen duidelijk is wie de pensioenverstrekker is, omdat u waarschijnlijk ook wel eens van baan wisselt. En dan kan uw pensioenverstrekker ook veranderen. 

U vindt een overzicht van uw pensioenverstrekkers door uw pensioenoverzicht te downloaden via mijnpensioenoverzicht.nl. In dit overzicht staat een stip bij uw actieve pensioen. Bent u vorig jaar van baan gewisseld en weet u niet meer zeker wie uw pensioenverstrekker toen was? Dan kunt u contact opnemen met de HR-afdeling van de organisatie waar u werkte.