Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Familie in de keuken

Hoeveel pensioen heb ik nodig?

Zet voor uzelf op een rijtje wat u later denkt uit te geven

Hoe ziet uw pensioen eruit? Vaker dagjes weg, lang reizen of eindelijk meer tijd aan uw hobby besteden? Besef wel dat u straks minder geld binnenkrijgt dan wanneer u werkt. Daarom is het verstandig om voor uzelf op een rijtje te zetten welke uitgaven u verwacht te hebben en op hoeveel inkomen u kunt rekenen.

 

Op hoeveel inkomen kunt u rekenen?

Na pensionering zal uw inkomen bestaan uit AOW, uw pensioen, uw aanvullend pensioen en uw eventuele eigen vermogen. Met behulp van de Pensioencheck kunt u berekenen hoe hoog uw inkomen straks zal zijn. Mocht het nodig zijn, dan kunt u extra sparen om uw pensioen aan te vullen.
Doe de Pensioencheck
 

Voorkom verrassingen en maak uw pensioen inzichtelijk met de Pensioencheck. Bekijk onderstaande video voor meer informatie.

Gepensioneerden hebben gemiddeld tussen de € 2.200 en € 3.000 netto nodig per maand (bron: Nibud)

 

Hoeveel geld geeft u later maandelijks uit?

Veel van uw uitgaven gaan na pensionering door. Denk aan uw woonlasten, boodschappen, vervoer, vakanties en hobby's. Volgens het Nibud zijn dit de belangrijkste kosten per maand voor een gemiddelde (alleenstaande) gepensioneerde van 65 tot 70 jaar:

Uw vrije tijd en hobby’s (€ 214)

Gemiddeld geven mensen die met pensioen gaan € 214 per maand uit in hun vrije tijd, waaronder dagjes-uit, hobby's en vakanties. Bij 70-plussers zijn deze kosten lager, omdat de meesten minder fit zijn en meer thuisblijven.

Uw dagelijkse en overige uitgaven (€ 471)

Dit zijn uitgaven zoals uw boodschappen bij de supermarkt, drogist en andere winkels. Maar ook bijvoorbeeld kosten voor tv, internet en zorgkosten. Het bedrag aan zorgkosten voor 65-plussers zal volgens het Nibud in de toekomst alleen maar toenemen. Gemiddeld wordt er € 471 uitgegeven aan deze kosten.

Uw dagelijkse en overige uitgaven

Uw vervoer (€ 218)

Er zijn een aantal keuzes die de hoogte van uw vervoerskosten bepalen. Is uw auto bijvoorbeeld aan vervanging toe? Of moet u wel een nieuwe auto kopen omdat u een leaseauto heeft? Misschien wilt u later geen eigen auto, maar gaat u liever met het openbaar vervoer. Vervoer kost u gemiddeld € 218 per maand.

Uw woonkosten (€ 988)

Uw woonkosten kunnen sterk verschillen van anderen om u heen. Huurders zijn er veel aan kwijt. Terwijl mensen met een eigen woning, die hun hypotheek hebben afbetaald juist geen of weinig woonlasten hebben. Maar sommige kosten zoals gas, elektra, water en onderhoud verdwijnen nooit. In totaal komen deze kosten uit op € 988 per maand.

Illustratie huis met prijskaartje
 

Heeft u later genoeg pensioen?

U weet nu ongeveer hoeveel geld u later zult uitgeven. Dan is het ook belangrijk om te weten hoeveel u straks krijgt. Doe een check op uw pensioen met de ABN AMRO Pensioencheck. Fantastisch als u te weten bent gekomen dat u genoeg pensioen heeft. Maar wat als u berekent dat u later meer geld zult uitgeven dan dat u binnenkrijgt? Dan kunt u bij ons sparen voor extra pensioen.

Vragen over uw pensioen

Heeft u vragen of komt u er niet uit? Vraag dan een gratis oriënterend gesprek aan met een van onze gecertificeerde medewerkers. Zij kunnen u informeren over de mogelijkheden binnen onze pensioenproducten.

Sparen voor extra pensioen bij ABN AMRO?

Extra sparen voor uw pensioen kan bij ABN AMRO op de Pensioenaanvulling met variabele rente. U spaart dan op een geblokkeerde bankspaarrekening met  1,90%  rente en mogelijk belastingvoordeel. Open de Pensioenaanvulling zelf gemakkelijk online.

Ook interessant voor u

Pensioen: wat krijg ik straks?

Als u uw AOW-leeftijd heeft bereikt, krijgt u van de overheid een AOW-uitkering. Maar wat krijgt u nog meer?

Hoe staat mijn pensioen ervoor?

Met de pensioencheck krijgt u gemakkelijk en snel een kijkje in uw pensioensituatie. Zo weet u of het verstandig is om nog aanvullend pensioen op te bouwen.

Hoe kan ik pensioen opbouwen?

Het kan zo zijn dat u te weinig pensioen opbouwt. Dit zijn 3 stappen om zelf uw pensioen aan te vullen.

Vragen over uw persoonlijke situatie?

Gloeilamp

Heeft u een vraag?

Kijk voor een antwoord bij de meestgestelde pensioenvragen.
Callcenter vrouw

Bel ons direct

Bekijk de telefoonnummers en openingstijden.

Laptop

Maak een afspraak

Laat uw gegevens achter en u wordt gebeld om een afspraak in te plannen.

Vragen over uw persoonlijke situatie?

Gloeilamp

Heeft u een vraag?

Kijk voor een antwoord bij de meestgestelde pensioenvragen.
Callcenter vrouw

Bel ons direct

Bekijk de telefoonnummers en openingstijden.

Laptop

Maak een afspraak

Laat uw gegevens achter en u wordt gebeld om een afspraak in te plannen.