Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Man hangt op aanrecht in de keuken

Banksparen

Sparen met belastingvoordeel: zo werkt dat

Geld opzijzetten voor later is een slimme zet. U vergroot daarmee de kans dat u later net zo kunt leven als u nu gewend bent. Kiest u voor banksparen, ook wel bekend als pensioensparen of fiscaal sparen, dan profiteert u mogelijk van belastingvoordeel. Lees snel verder en ontdek hoe pensioensparen met belastingvoordeel precies werkt.

Uw belastingvoordeel met banksparen

 1. Uw inleg is aftrekbaar

  Tot een bepaald bedrag mag u jaarlijks uw pensioen aanvullen met mogelijk belastingvoordeel. Dit heet jaarruimte. Van iedere storting binnen de jaarruimte die u op een pensioenrekening doet, mag u de betaalde belasting terugvragen bij uw belastingaangifte. 

  Hier is een voorbeeld: Stel u heeft een inkomen van € 40.000 per jaar:

  • In 2024 betaalt u 36,97% belasting over uw inkomen
  • U legt € 100 per maand in op uw pensioensparen rekening
  • Binnen uw jaarruimte krijgt u € 36,97 terug van de belastingdienst via uw aangifte inkomstenbelasting.
  • In een jaar tijd heeft u € 1.200 gespaard
  • Uw totale belastingvoordeel is € 443,64
 2. Geen vermogensrendementsheffing in box 3

  Wanneer u spaart op een normale spaarrekening, dan betaalt u daarover geen belasting in box 3. Die belasting betaalt u niet over het saldo van de ABN AMRO Pensioenaanvulling. Bij een ‘gewone’ spaarrekening betaalt u jaarlijks wél belasting in box 3 als u meer dan € 57.000 (€ 114.000 bij fiscaal partnerschap) aan vermogen heeft.  Dat loopt dus behoorlijk op als u een groot bedrag op uw pensioenrekening heeft staan.

 
Tablet met wijzende hand

Hoeveel kan ik inleggen?

U kunt maximaal uw jaarruimte inleggen met belastingvoordeel. Uw jaarruimte hangt af van een aantal factoren, zoals uw inkomsten en uw pensioenaangroei van het voorgaande jaar.

Hoe bereken ik mijn jaarruimte en/of reserveringsruimte?

De jaarruimte voor dit jaar wordt berekend op basis van wat u vorig jaar heeft verdiend. Uw jaar- en/of reserveringsruimte* kunt u berekenen met onze handige tool. Daarvoor heeft u een aantal gegevens nodig.

*Heeft u uw jaarruimte in een van de voorgaande 10 jaren niet benut? Dan kunt u dat met terugwerkende kracht alsnog doen. Dat noemen we reserveringsruimte. 

 

Wat is banksparen?

Banksparen (ook wel pensioensparen genoemd) is bij een bank zelf sparen voor (aanvullend) pensioen op een speciale rekening. Als u eenmaal met pensioen bent, laat u het opgebouwde vermogen periodiek uitkeren als aanvulling op uw AOW en eventuele werkgeverspensioen. Bij ABN AMRO kunt u pensioensparen met Pensioenaanvulling.

Spaarvarken

Hier moet u op letten

 1. Het geld dat u opzijzet voor uw pensioen is ook echt voor uw pensioen. U kunt tussendoor dus niet zomaar geld opnemen. Wilt u toch tussentijds geld opnemen van deze rekening? Dan betaalt u ineens inkomstenbelasting over het gehele bedrag en mogelijk nog een boete (revisierente). Bij arbeidsongeschiktheid zijn er wel mogelijkheden om tussentijds geld op te nemen. Meer informatie vindt u in de Productwijzer van Pensioenaanvulling .
 2. Wanneer u met pensioen bent en het bedrag dat u heeft opgebouwd met ABN AMRO Pensioenaanvulling laat uitkeren, betaalt u alsnog inkomstenbelasting. Mogelijk valt u dan in een lagere belastingschaal, waarmee u een belastingvoordeel heeft.
 3. De inleg is alleen aftrekbaar bij uw aangifte inkomstenbelasting als u niet meer inlegt dan uw jaar- of reserveringsruimte.

Vragen over uw persoonlijke situatie?

ABN AMRO

Chatbot Anna

Chat met chatbot Anna. Komt ze er niet uit? Dan neemt een medewerker het gesprek over.

 • Direct antwoord
ABN AMRO

Bel via de app

Bel ons via de app. Dan kunnen we u sneller helpen.

 • Makkelijker en sneller
Callcenter vrouw

Bel de klantenservice

Bekijk de telefoonnummers en openingstijden.

 • Houd rekening met een langere wachttijd

Vragen over uw persoonlijke situatie?

ABN AMRO

Chatbot Anna

Chat met chatbot Anna. Komt ze er niet uit? Dan neemt een medewerker het gesprek over.

 • Direct antwoord
ABN AMRO

Bel via de app

Bel ons via de app. Dan kunnen we u sneller helpen.

 • Makkelijker en sneller
Callcenter vrouw

Bel de klantenservice

Bekijk de telefoonnummers en openingstijden.

 • Houd rekening met een langere wachttijd