Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

ABN AMRO

Wat is een aanvullend pensioen?

Vermogen opbouwen voor uw oude dag

 
Als u in Nederland woont of werkt, of heeft gewoond of gewerkt, heeft u recht op een AOW-uitkering. De meeste mensen in loondienst ontvangen daarnaast bij het bereiken van de AOW-leeftijd ook een werknemerspensioen. Maar u kunt ook zelf aanvullend pensioen opbouwen.

Waaruit bestaat pensioen?

  1. AOW

  2. Werkgeverspensioen

  3. Aanvullend pensioen

  4. Extra aflossen op de hypotheek, sparen of beleggen

  5. Doorwerken na uw pensioenleeftijd

 
ABN AMRO

Daarom een aanvullend pensioen opbouwen

U heeft het nu hopelijk goed voor elkaar, prettig werk, genoeg inkomsten en leuke dingen om te doen. En dat kan later ook, als u nu geld opzij zet voor later. Bij banksparen of beleggen legt u geld in op een geblokkeerde rekening, met mogelijk belastingvoordeel. Ook betaalt u geen vermogensbelasting over het vermogen dat u opbouwt. U spaart of belegt met een doel: uw pensioen. Na het bereiken van uw AOW-leeftijd laat u het opgebouwde vermogen periodiek uitkeren. U kunt het geld dus niet ineens opnemen.

U kunt uw geld natuurlijk ook op een gewone spaarrekening zetten. Maar u mist dan dus wel de mogelijke belastingvoordelen van banksparen. Bij ‘gewoon’ sparen blijft uw geld vrij opneembaar, maar het kan ook verleidelijk zijn om met dat geld iets anders te doen. Dan heeft u wel minder voor uw oude dag.

Heeft u een pensioentekort?

Om in aanmerking te komen voor mogelijke belastingvoordelen is het belangrijk om te bepalen of u een pensioentekort heeft en of u jaarruimte heeft. Heeft u de afgelopen jaren te weinig pensioen opgebouwd voor voldoende inkomen later? Dan heeft u een pensioentekort, ook wel pensioengat genoemd. Check uw pensioenopbouw op www.mijnpensioenoverzicht.nl. Log in met uw DigiD en de site rekent voor u uit wat u per maand krijgt als u met pensioen gaat. Is het bedrag dat uit de berekening komt minder dan 80% van wat u nu per maand verdient? Dan heeft u waarschijnlijk een pensioengat.

Jaarruimte en reserveringsruimte

Heeft u vorig jaar te weinig pensioen opgebouwd dan ontstaat er jaarruimte. Jaarruimte is het bedrag waarmee u met belastingvoordeel uw pensioen kunt aanvullen. Heeft u in de afgelopen 10 jaar niet volledig gebruikgemaakt van uw jaarruimte? Dan kunt u mogelijk nog een extra bedrag sparen met belastingaftrek, de reserveringsruimte. Naast uw AOW en een eventueel werkgeverspensioen kunt u zo zelf extra pensioen opbouwen bij een bank of verzekeraar.

Op 1 2023 juli is de nieuwe Wet toekomst pensioenen ingegaan. De jaarruimte voor 2023 is met terugwerkende kracht verhoogd. Mogelijk kunt u nog extra geld inleggen op uw pensioenrekening. 

Lees meer over jaarruimte

Lees meer over de Wet toekomst pensioenen

 
Tablet met wijzende hand

Zo bouwt u aanvullend pensioen op

Het is belangrijk om zelf voor extra pensioen te sparen. Anders heeft u later misschien te weinig geld om te kunnen leven zoals u dat wilt. Hieronder een aantal mogelijkheden voor een financieel gezonde oude dag.

Banksparen

Met banksparen stort u (binnen uw jaarruimte) geld op een geblokkeerde rekening, met mogelijk belastingvoordeel. Dat is anders dan sparen op een 'gewone' spaarrekening, waarbij uw geld wel vrij opneembaar is, maar dan zonder de fiscale voordelen. Het saldo op uw bankspaarrekening is daarnaast vrijgesteld van vermogensbelasting. Dit betekent dat u geen vermogensbelasting hoeft te betalen over het gespaarde bedrag.

Pensioenbeleggen

Anders dan bij ‘gewoon’ beleggen, heeft u mogelijk belastingvoordeel bij het opbouwen van uw vermogen via pensioenbeleggen. Daarnaast betaalt u geen belasting over het opgebouwde vermogen. U kunt u alleen pensioenbeleggen als u jaarruimte heeft en u belegt op een geblokkeerde rekening. Door te beleggen maakt u kans op een hoger rendement dan sparen. Maar u kunt uw inleg ook (deels) verliezen.

Uitkeren

U bepaalt zelf (binnen de fiscale mogelijkheden) wanneer de uitkering van uw opgebouwde vermogen moet ingaan. Doorgaans is dat het bereiken van de AOW-leeftijd. Ook kiest u zelf hoelang de uitkering moet doorlopen (5, 10, 20 jaar, levenslang).

Mogelijke belastingvoordelen

Bouwt u vermogen op voor aanvullend pensioen op een geblokkeerde bankrekening, dan is de inleg aftrekbaar is bij de aangifte inkomstenbelasting (binnen uw jaarruimte). Het vermogen dat u opbouwt, gebruikt u als periodieke aanvulling op uw AOW en/of werkgeverspensioen. U betaalt wel belasting over de periodieke uitkeringen. Maar meestal heeft u dan een lager inkomen en zal dit dus tegen een lager belastingtarief zijn.

Uitgaven aanpassen

Naast banksparen of pensioenbeleggen kunt u er ook voor kiezen om de verwachte uitgaven na uw pensioen te verlagen. Dit kan bijvoorbeeld door:

  • uw hypotheek (sneller) af te lossen, dit verlaagt de maandlasten als u met pensioen bent.
  • op termijn te verhuizen naar een kleinere woning of huurwoning. Er komt dan vermogen vrij uit uw huidige woning.
  • investeren in duurzaamheid van uw woning om zo minder geld kwijt te zijn aan energiekosten.
U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om zelf te sparen of beleggen. U loopt dan misschien belastingvoordeel mis, maar uw geld is in de meeste gevallen wel vrij opneembaar.

Goed om te weten

Aan sparen of beleggen voor uw pensioen zijn kosten verbonden. Vergelijk verschillende aanbieders voor u een product afsluit. Kiest u voor sparen, let dan goed op de rente die u ontvangt over uw spaargeld.

 
ABN AMRO

Waar heeft u pensioen opgebouwd?

Werkt u uw hele werkende leven bij dezelfde werkgever of in dezelfde sector? Dan heeft u waarschijnlijk pensioen opgebouwd bij één pensioenfonds of –verzekeraar. Heeft u meerdere werkgevers gehad in verschillende sectoren, dan heeft u ook met meerdere pensioenregelingen te maken. Gaat het om hele kleine pensioenen, dan zijn er mogelijkheden om die samen te voegen.

Rente, inflatie en indexatie

Rente en inflatie (prijsstijgingen) zijn van invloed op de groei en de waarde van uw pensioen.
Met een lage rente bouwt u minder snel pensioen op dan met een hoge rente. De inflatie bepaalt uiteindelijk de waarde van het pensioen. Staat uw pensioenfonds er goed voor, dan kan uw pensioen worden aangepast (indexatie) aan de inflatie. is. Bouwt u pensioen op bij een pensioenfonds dat er financieel slecht voor staat, dan kan uw pensioen soms worden verlaagd.

Veelgestelde vragen

Hoeveel geld u opzij moet en kan zetten, is van meerdere dingen afhankelijk. Een paar belangrijke overwegingen die u kunt uitzoeken, zijn:
 
Zet de verwachte uitgaven na uw pensioen op een rij. Reken vervolgens uit of u geld tekortkomt, en zo ja, hoeveel.
Kijk wat u nu kunt missen om vermogen op te bouwen. Als u kiest voor banksparen of pensioenbeleggen staat uw geld op een geblokkeerde rekening en kunt u het geld tussendoor niet opnemen.
Kunt u het geld nu missen, dan kunt u jaarlijks uw jaarruimte maximaal gebruiken om vermogen op te bouwen voor uw pensioen.
Bij een lijfrenteverzekering komt het geld bij overlijden toe aan een begunstigde of aan de verzekeringsmaatschappij, dit ligt aan de dekking. Vergelijk aanbieders en check goed wat er in de voorwaarden staat.
 
Bij banksparen komt het geld toe aan de erfgenamen. Komt u te overlijden in de opbouwfase? Dan erven de erfgenamen een saldo waarvan ze een nabestaanden lijfrente moeten aankopen. Komt u te overlijden als de uitkeringen al zijn gestart? Dan erven de erfgenamen de lopende uitkering die doorloopt tot de oorspronkelijke einddatum.
Als u met pensioen gaat kunt u bij veel pensioenregelingen ook kiezen voor de hoog/laag regeling. Maakt u gebruik van de regeling? Dan ontvangt u de eerste jaren na pensionering een hoger pensioen en de latere jaren juist minder. Andersom kan overigens ook. Meer weten? Informeer bij uw pensioenfonds en laat u voorlichten over de voor- en nadelen.
Hoe eerder u begint, hoe meer tijd u heeft om een goed aanvullend pensioen op te bouwen. Het opbouwen van een goed aanvullend pensioen kost gemiddeld 40 jaar. Wacht dus niet te lang. Meer weten over pensioen? Lees onze blogs.

Vragen over uw persoonlijke situatie?

Gloeilamp

Chatbot Anna

Chat met chatbot Anna. Komt ze er niet uit? Dan neemt een medewerker het gesprek over. Zo werkt het.
Naar de meestgestelde vragen
Callcenter vrouw

Bel ons direct

Bel ons met al uw vragen over Vermogensbeheer. Van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur. 
Bel 088 388 9779
Laptop

Maak een afspraak

Laat uw gegevens achter en u wordt gebeld om een afspraak in te plannen.

Vragen over uw persoonlijke situatie?

Gloeilamp

Chatbot Anna

Chat met chatbot Anna. Komt ze er niet uit? Dan neemt een medewerker het gesprek over. Zo werkt het.
Naar de meestgestelde vragen
Callcenter vrouw

Bel ons direct

Bel ons met al uw vragen over Vermogensbeheer. Van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur. 
Bel 088 388 9779
Laptop

Maak een afspraak

Laat uw gegevens achter en u wordt gebeld om een afspraak in te plannen.

Ook interessant voor u

Pensioenaanvulling

Wilt u zelf een aanvullend pensioen opbouwen? Met onze Pensioenaanvulling kunt u met mogelijk belastingvoordeel extra sparen voor uw pensioen.

Het verschil tussen sparen en banksparen

U overweegt te gaan banksparen, maar wat is nu precies het verschil tussen sparen en banksparen voor uw pensioen?

Heb ik genoeg inkomen voor later?

Voor veel mensen is het lastig te bepalen hoeveel inkomen ze nodig hebben als ze stoppen met werken. Hoe is dat bij u?