Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Pensioen opbouwen in 3 stappen

Pensioen opbouwen in 5 stappen

Zo start u vandaag nog

Wilt u starten met het aanvullen van uw pensioen? Een begrijpelijke zet, want door nu (extra) pensioen op te bouwen, ontvangt u later meer inkomen. Dit zijn de stappen die u doorloopt om uw pensioen aan te vullen.

 

Houd onderstaande zaken bij de hand

Dit heeft u nodig om Pensioenaanvulling af te sluiten:

  • Uw ABN AMRO inloggegevens
  • De ABN AMRO app of:
  • Uw e.dentifier om in te loggen op Internet Bankieren
  • Uniform Pensioen Overzicht
  • Bent u ondernemer? Houdt dan de cijfers (de winst) bij de hand

Stap 1: Check hoeveel pensioen u al heeft opgebouwd

Kijk hoeveel pensioen u al heeft opgebouwd. Dat kan met uw persoonlijke overzicht op www.mijnpensoenoverzicht.nl . Daar vindt u al uw pensioen dat u via een werkgever heeft opgebouwd. Vergeet daarnaast ook niet te kijken wat u al extra opgebouwd hebt via pensioenbeleggen of pensioensparen bij andere partijen zoals een bank of verzekeraar.

Stap 2: Pak uw factor A erbij

De Factor A is het bedrag in een kalenderjaar waarmee via uw huidige werkgever uw pensioen is aangegroeid. Factor A gebruikt u om uw jaarruimte of reserveringsruimte te bepalen. Op het Uniform Pensioen Overzicht (UPO) staat uw Factor A. U heeft alleen een Factor A als u in het vorige kalenderjaar actieve deelnemer was aan een pensioenregeling. Had u vorig jaar geen werkgever? Dan vult u bij het berekenen van uw jaarruimte bij pensioenaangroei het getal 0 in. Meerdere werkgevers? Tel dan het totaal van de verschillende factor A’s bij elkaar op.

Stap 3: Bereken uw jaarruimte met behulp van Factor A

Uw jaarruimte is het bedrag dat u jaarlijks belastingvriendelijk mag inleggen op een pensioenrekening. Dit berekent u hier  binnen 5 min.

Tip! Uw jaarruimte is ieder jaar anders. Bereken het daarom ieder jaar. Zorg ervoor dat u dit bedrag niet overschrijdt, anders is het teveel ingelegde bedrag niet aftrekbaar. 

Jaarruimte berekenen voor ondernemers is een ander proces dan wanneer u in loondienst bent. Als werknemer bouwt u in de meeste gevallen pensioen op via uw werkgever. U heeft de hoogte van de pensioeninleg nodig van uw werkgever (Factor A). Bij ondernemers wordt de jaarruimte berekend op basis van de winst. Houd deze gegevens bij de hand wanneer u uw jaarruimte gaat berekenen.

Stap 4: Start met pensioen opbouwen en sluit de Pensioenaanvulling af

Als u weet wat u extra opzij mag zetten voor uw pensioen, hoeft u alleen nog maar de Pensioenaanvulling aan te vragen. U vraagt deze aan met de ABN AMRO app of via Internet Bankieren. Na het ondertekenen van de overeenkomst kunt u gebruikmaken van uw Pensioenaanvulling rekening.

Tip! Heeft u nog geen gebruik gemaakt van uw jaarruimte? Dan kan dit nu nog! U kunt de jaarruimte die u de afgelopen 10 jaar niet heeft benut namelijk nog gebruiken voor uw Pensioenaanvulling. Dit heet reserveringsruimte. Dat is handig, want zo kunt u de gemiste jaarruimte gebruiken om extra pensioen te sparen. Daarnaast kunt de inkomstenbelasting die u heeft betaald over de inleg terugkrijgen. Dit doet u door de benutte jaarruimte in te vullen bij de belastingaangifte.

Stap 5: Leg nu periodiek geld in voor een goed pensioen voor later

Tijd voor de eerste inleg! U weet inmiddels hoeveel u mag inleggen, dus u kunt uw eerste storting doen. Dit doet u met de ABN AMRO app of via Internet Bankieren. 

Tip! Geen zin om steeds handmatig in te leggen? U kunt ook kiezen voor een periodieke inleg, bijvoorbeeld iedere maand nadat uw salaris is gestort. Stel een keer in en werk zo ongemerkt aan een prettige oude dag. Houd er wel rekening mee dat het totaal van de periodieke stortingen per kalenderjaar binnen uw jaar- of reserveringsruimte moet passen. Check dus voor elk jaar uw jaarruimte. Mocht uw financiële situatie veranderen, dan kunt u de periodieke inleg altijd wijzigen

Ook interessant voor u

Belastingvoordeel bij vermogen opbouwen voor uw pensioen

Als u geld opzijzet voor uw pensioen, levert u dat mogelijk belastingvoordeel op. Dat is het geval bij banksparen en pensioenbeleggen. Maar wat komt er allemaal bij kijken?

Wat is jaarruimte?

Weet u wat jaarruimte is? Hiermee kunt u pensioen opbouwen met belastingvoordeel. Lees hier alles over jaarruimte en hoe u dit benut.

Wilt u meer weten over pensioen?

Op de nieuws- en blogpagina vindt u alles wat u wilt weten over pensioen. Van zelf extra pensioen opbouwen tot ontwikkelingen in de wereld van pensioen.