Naar de navigatie Naar de inhoud

Jaarruimte

Vul uw pensioen aan met uw jaarruimte

Meer dan de helft van de Nederlanders heeft een pensioentekort. Wist u dat u met belastingaftrek mag sparen om dit tekort aan te vullen? Bijvoorbeeld met uw jaarruimte. Uw jaarruimte geeft aan hoeveel geld u dit jaar met belastingaftrek kunt sparen voor uw pensioen. Benieuwd wat u dit jaar mag inleggen?

Zo maakt u gebruik van uw jaarruimte

1. Bereken uw jaarruimte

U kunt eenvoudig zelf berekenen hoeveel jaarruimte u heeft met de Jaarruimtecheck.

2. Bepaal hoeveel u wilt inleggen

U heeft uw jaarruimte berekend, maar kunt u dit geld ook missen? Sparen voor een aanvulling op uw pensioen kan namelijk alleen op een geblokkeerde rekening. Dit betekent dat u er niet zo maar bij kunt. Bepaal daarom vooraf hoeveel u kunt inleggen.

3. Rekening openen

Inleggen kan alleen op een lijfrentespaarrekening of een lijfrenteverzekering. Heeft u die nog niet? Dan kunt u bijvoorbeeld de ABN AMRO Pensioenaanvulling met variabele rente openen.

4. Bedrag inleggen

Het geld dat u wilt sparen moet u voor het einde van het jaar overboeken. Heeft u al een Pensioenaanvulling met variabele rente bij ABN AMRO? Dan kunt u het bedrag van uw keuze overboeken via Internet Bankieren. Heeft u een lijfrenteverzekering bij ABN AMRO, neem dan contact op met een van onze medewerkers.

5. Vermelden op uw belastingaangifte

Vergeet niet het ingelegde bedrag op uw belastingaangifte te vermelden. U ontvangt in het voorjaar van 2018 een uitnodiging van de Belastingdienst om aangifte te doen. Op deze aangifte vermeldt u hoeveel u in 2017 heeft ingelegd. Het totaal aan wat u heeft ingelegd in 2017 bij ABN AMRO staat vermeld op uw financieel jaaroverzicht. Dit ontvangt u in het voorjaar van ons.

Wat is jaarruimte nou eigenlijk?

Als u een pensioentekort heeft, kunt u belastingvrij vermogen opbouwen voor uw pensioen. Hoe groot uw tekort is, kunt u berekenen  voor dit jaar (jaarruimte) en over de voorgaande zeven jaren (dit noemt de Belastingdienst reserveringsruimte). Er is wel een grens aan hoeveel u elk jaar met belastingvoordeel mag sparen. Het bedrag dat u maximaal over dit jaar mag aftrekken, berekent u in de Jaarruimtecheck.

 

Belastingvoordeel en hogere rente

Over het jaar dat u geld inlegt op uw Pensioenaanvulling, krijgt u geld terug van de Belastingdienst. U betaalt hierover belasting in de jaren waarin de Pensioenaanvulling uitkeert. Het is zeer waarschijnlijk dat u er dan een lager belastingtarief over betaalt. Dat is dus voordelig voor u. Daarnaast telt het geld op uw Pensioenaanvulling niet mee voor uw vermogen in Box 3. Bovendien ontvangt u een hogere spaarrente dan op een gewone spaarrekening.

Waar u op moet letten

  • U spaart op een geblokkeerde rekening voor een aanvulling op uw pensioen. Tijdens de looptijd kunt u niet vrij beschikken over dit geld.
  • U heeft mogelijk een belastingvoordeel. Hoe groot het uiteindelijke belastingvoordeel wordt, is niet zeker. De overheid kan de belastingregels namelijk aanpassen. Bijvoorbeeld de hoogte van de inkomstenbelasting of de belasting op vermogen.

 

Leg niet te veel in

Alles wat u meer heeft ingelegd dan uw maximale jaarruimtes, kunt u niet aftrekken. Meer inleggen is niet verstandig. Wanneer de lijfrentespaarrekening of lijfrenteverzekering tot uitkering komt, houdt de Belastingdienst namelijk belasting in over de uitkeringen. En belasting betalen over een uitkering waarover u geen belastingvoordeel heeft gehad, kost u geld. Heeft u toch te veel ingelegd? Neem dan contact op met een van onze medewerkers via 0900-0024 (gebruikelijke belkosten) of maak een afspraak met een adviseur.

Veelgestelde vragen over jaarruimte

  • Waarom zou ik jaarlijks mijn jaarruimte berekenen?

    Uw jaarruimte is ieder jaar een ander bedrag. Het bedrag dat u dit jaar spaart kunt u bij uw belastingaangifte 2017 opgeven als aftrekpost, zolang dit bedrag gelijk of kleiner is dan uw jaarruimte.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Later? Dan gaan we reizen!

Begin daarom nu al met sparen

En stel ligt in een hangmat. Zij denken na over later. Hoeveel hebben ze later te besteden en wat zijn hun plannen?

Als u straks stopt met werken, heeft u alle tijd voor die langgekoesterde wereldreis. Zorg voor voldoende budget, dus begin nu alvast met sparen.