Naar de navigatie Naar de inhoud

Jaarruimte

Bereken uw jaarruimte

Heeft u in een bepaald jaar te weinig pensioen opgebouwd bij uw werkgever? Dan kunt u dat tekort gebruiken om extra pensioen op te bouwen, bijvoorbeeld door te sparen of te beleggen. Dit noemen we jaarruimte. U mag het bedrag van uw jaarruimte bij uw aangifte inkomstenbelasting van uw inkomen aftrekken. Bereken nu uw jaarruimte, dan weet u wat u kunt sparen voor uw pensioen.

Heeft u in de afgelopen zeven jaar niet volledig gebruikgemaakt van uw jaarruimte? Dan kunt u mogelijk nog een extra bedrag sparen met belastingaftrek. Dit noemen we reserveringsruimte. Tip: gebruik eerst uw reserveringsruimte uit het oudste jaar. Die komt namelijk als eerst te vervallen.

Zo maakt u gebruik van uw jaarruimte

Ik heb al een bankspaarrekening

Leg het geld dat u kunt sparen voor het einde van het jaar in op uw bankspaarrekening. Dit doet u eenvoudig via de Mobiel Bankieren app of Internet Bankieren. Heeft u een lijfrenteverzekering bij ABN AMRO, neem dan contact op met een van onze medewerkers.

Ik heb nog geen bankspaarrekening

Inleggen kan alleen op een bankspaarrekening of een lijfrenteverzekering. Heeft u die nog niet? Dan kunt u bijvoorbeeld de ABN AMRO Pensioenaanvulling met variabele rente openen.

Belastingvoordeel

Als u kiest voor banksparen of een lijfrenteverzekering, dan kunt u uw inleg aftrekken bij uw belastingaangifte tot het bedrag dat uit de berekening van uw jaarruimte en/of reserveringsruimte komt. U betaalt geen inkomstenbelasting over dat bedrag. Daarnaast hoeft u geen vermogensbelasting te betalen over het opgebouwde bedrag. 

Als u later het extra pensioen ontvangt, betaalt u wel belasting. U heeft een belastingvoordeel als uw inkomen dan in een lager tarief valt. 

Later? Dan gaan we reizen!

Begin daarom nu al met sparen

En stel ligt in een hangmat. Zij denken na over later. Hoeveel hebben ze later te besteden en wat zijn hun plannen?

Als u straks stopt met werken, heeft u alle tijd voor die langgekoesterde wereldreis. Zorg voor voldoende budget, dus begin nu alvast met sparen.