Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Koppel op de bank

Hoe kan ik pensioen opbouwen?

5 manieren om zelf uw pensioen aan te vullen

Wanneer is extra pensioen opbouwen nodig?

U wilt zich later geen zorgen hoeven maken over geld. Toch kan het gebeuren dat u te weinig pensioen opbouwt, bijvoorbeeld omdat:

 • u te weinig of geen pensioen opbouwt bij uw werkgever
 • door verandering van werkgever, werk in het buitenland, werkloosheid, een leaseauto, provisie of bonussen
 • u bent gescheiden
 • u zelfstandig ondernemer bent (geweest)

Wilt u graag bepalen hoe uw pensioen ervoor staat? De pensioencheck geeft u snel en gemakkelijk inzicht in uw pensioensituatie. 

 

Wat is de Pensioencheck en waarom is het verstandig om deze check te doen? Bekijk onderstaande video waarin we dat uitleggen.

 

Bijeenkomst Wet toekomst pensioenen

Op 1 juli 2023 is de nieuwe pensioenwet ingegaan, die wordt gezien als een mijlpaal in de herziening van het Nederlandse pensioenstelsel. Er gaat veel veranderen. Wilt u weten wat dit betekent voor uw situatie? En hoe u kunt zorgen voor een goed inkomen voor later? Meld u dan aan voor de digitale bijeenkomst op donderdag 28 september om 19.00 uur.

5 manieren om zelf uw pensioen aan te vullen

 1. Banksparen

  Met banksparen spaart u zelf voor (extra) pensioen op een geblokkeerde rekening. Zo bouwt u vermogen op voor later, zonder in de verleiding te komen tussentijds geld op te nemen. En u profiteert van mogelijk belastingvoordeel doordat u een deel van uw stortingen kunt terugkrijgen via uw belastingaangifte. Bovendien betaalt u geen vermogensbelasting over uw geld op de bankspaarrekening. 

 2. Beleggen

  Met beleggen voor uw pensioen maakt u meer kans op groei van uw geld, want zeker op langere termijn kan beleggen meer opleveren dan sparen. Het nadeel van beleggen is dat er risico bij komt kijken, u kunt (een deel van) uw inleg verliezen.

 3. Hypotheek aflossen

  Aflossen op uw hypotheek is ook een mogelijkheid. Daarmee brengt u uw vaste lasten omlaag en heeft u direct minder kosten, maar ook als u met pensioen bent. Zo kunt u waarschijnlijk met minder pensioengeld rondkomen. Besluit u om uw woning te verkopen en voortaan te gaan huren? Dan kunt u de overwaarde gebruiken als aanvulling op uw pensioen. 

 4. Lijfrenteverzekering

  Of kies voor een lijfrenteverzekering. U betaalt dan een premie en krijgt vanaf uw pensioenleeftijd een maandelijks bedrag uitgekeerd. Hoeveel u aan premie betaalt en hoeveel u uitgekeerd krijgt, verschilt per lijfrenteverzekering. Tijdens de uitkeringsfase is het voordeel van de lijfrenteverzekering dat u levenslang maandelijks een bedrag uitgekeerd krijgt. Het nadeel is dat uw nabestaanden bij uw overlijden geen recht hebben op de pensioenuitkering. 

 5. Langer doorwerken

  Heeft u op de datum dat u met pensioen wilt te weinig pensioen opgebouwd om prettig te kunnen leven? Dan kunt u overwegen om langer door te werken. Op deze manier heeft u meer tijd om een mooi bedrag te sparen. Houd er wel rekening mee dat u niet altijd in staat bent om langer door te werken. Misschien laat uw gezondheid het niet toe of is het bij uw werkgever niet mogelijk. Het blijft dus belangrijk om op tijd te beginnen met pensioen opbouwen, zodat u later niet voor verrassingen komt te staan.

Wij gaan aan de slag

Wilt u meer weten over pensioen?

Hier vindt u alles wat belangrijk is voor uw inkomen voor later:
Ga naar onze blog- en nieuwsartikelen over pensioen.

Ook interessant voor u

Pensioen: wat krijg ik straks?

Als u uw AOW-leeftijd heeft bereikt, krijgt u van de overheid een AOW-uitkering. Maar wat krijgt u nog meer?

Hoe staat mijn pensioen ervoor?

Met de pensioencheck krijgt u gemakkelijk en snel een kijkje in uw pensioensituatie. Zo weet u of het verstandig is om nog aanvullend pensioen op te bouwen.

Misverstanden over pensioen

Er bestaan veel misverstanden over pensioen. Lees meer over dit lastige onderwerp om inzicht te krijgen.

Vragen over uw persoonlijke situatie?

Gloeilamp

Heeft u een vraag?

Kijk voor een antwoord bij de meestgestelde pensioenvragen.
Callcenter vrouw

Bel ons direct

Bekijk de telefoonnummers en openingstijden.

Laptop

Maak een afspraak

Laat uw gegevens achter en u wordt gebeld om een afspraak in te plannen.

Vragen over uw persoonlijke situatie?

Gloeilamp

Heeft u een vraag?

Kijk voor een antwoord bij de meestgestelde pensioenvragen.
Callcenter vrouw

Bel ons direct

Bekijk de telefoonnummers en openingstijden.

Laptop

Maak een afspraak

Laat uw gegevens achter en u wordt gebeld om een afspraak in te plannen.