Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

ABN AMRO

De beste tips om een goed pensioen op te bouwen

Zodat u het later ook goed heeft

Later wilt u vast blijven genieten van het leven zoals u dat nu doet. Daarvoor heeft u een goed pensioen nodig. Maar wat houdt dat in, een goed pensioen? En hoe bouwt u dat op? Lees verder voor de beste tips om een goed pensioen op te bouwen.

 

Waarom is een goed pensioen belangrijk

Wanneer u stopt met werken, houdt u meer tijd over voor uzelf of voor uw familie. Uw salaris stopt, maar u heeft nog steeds inkomen nodig. Voor vakanties, dagjes uit en om leuke dingen van te doen. Maar ook om uw vaste lasten van te betalen. Hiervoor bouwt u pensioen op. Het zou vervelend zijn als uw pensioen lager is dan u verwacht. Het kan zijn dat er dan minder geld overblijft voor die leuke dingen. Of om uw rekeningen van te betalen.

Wat is een goed pensioen?

Een goed pensioen is een pensioeninkomen waarvan u kunt blijven leven zoals u dat hiervoor ook al deed. Als vuistregel voor het berekenen van een goed pensioen hanteert men de 70%-regel. Dit houdt in dat u minimaal 70% van uw laatst verdiende loon nodig heeft als pensioen. Vaak is de hypotheek al afbetaald en is ook de studie van de kinderen al bekostigd. Vandaar dat het percentage lager is dan uw laatste salaris. 70% is een gemiddelde, voor iedereen geldt een andere situatie.

Pensioen tip 1: Begin op tijd met pensioen opbouwen

Gemiddeld heeft u 40 jaar nodig om genoeg pensioen op te bouwen. Daarom is het goed om zo vroeg mogelijk te beginnen. Bent u in dienst bij een werkgever die een pensioenregeling aanbiedt, dan bouwt u standaard pensioen op. Uw werkgever betaalt een gedeelte van de premie en de rest is voor uw eigen rekening. Bent u ondernemer, zzp’er, werkloos of biedt uw werkgever geen pensioenregeling aan, dan moet u zelf uw pensioen regelen. In de praktijd wordt dit vaak uitgesteld, maar hoe eerder u begint, hoe groter de kans op een volledig pensioen later.

Pensioen tip 2: Controleer zelf of u genoeg pensioen opbouwt

U kunt uw pensioen zelf controleren op Mijnpensioenoverzicht.nl. Zo komt u erachter op hoeveel inkomen u later kunt rekenen en of dit genoeg is. Zodra u met pensioen gaat, ontvangt u ook AOW. Dit bedrag is voor iedereen gelijk, mits u de 50 jaar voor uw AOW-leeftijd in Nederland heeft gewoond of gewerkt. Voor ieder jaar in het buitenland wordt uw AOW in mindering gebracht. Ook de hoogte van uw AOW vindt u terug op Mijnpensioenoverzicht.nl.

Rekenmachine
 

Pensioen tip 3: Wees alert op zaken die uw pensioen beïnvloeden

Zijn er zaken die uw pensioenopbouw negatief beïnvloeden? Denk aan een echtscheiding, vaak wisselen van baan, een tijd in het buitenland werken, een nieuwe baan met een minder gunstige of zelfs geen pensioenregeling van de werkgever. Dit soort situaties kunnen ervoor zorgen dat u tijdelijk minder of geen pensioen opbouwt. Ook als u zzp’er of ondernemer bent bouwt u geen pensioen op. Bereken goed voor uzelf wat dit soort situaties voor u gaan betekenen later.

Pensioen tip 4: Vul uw pensioen aan

In Nederland is pensioen opgebouwd uit de AOW, het werkgeverspensioen, het pensioen dat zelf wordt opgebouwd, zelf gespaard of belegd geld en (part-time) door blijven werken. Dit noemen we De 5 pijlers van het pensioenstelsel. Met de derde pijler, zelf extra pensioen opbouwen, vult u uw pensioen aan zodat u later op genoeg inkomen kunt rekenen. Dit kunt u belastingvriendelijk doen door uw jaar- of reserveringsruimte te gebruiken. Door zelf uw pensioen aan te vullen, bent u minder afhankelijk van een werkgever die dit voor u regelt. Zo houdt u zelf de touwtjes in handen.

Pensioenaanvulling

Met ABN AMRO Pensioenaanvulling kunt u extra pensioen opbouwen via banksparen. U spaart daarmee op een geblokkeerde rekening met variabele rente. U betaalt geen vermogensbelasting over het gespaarde bedrag en u betaalt geen inkomstenbelasting over het inkomen dat u op de bankspaarrekening inlegt. Zo bouwt u belastingvriendelijk extra pensioen op, voor meer financiële zekerheid later.

Ook interessant voor u

Hoe staat uw pensioen ervoor?

Wij hebben 5 tips op een rij gezet om meer inzicht te krijgen in uw situatie later en grip te krijgen op uw pensioen. Zodat u goed voorbereid bent.

Hoe kan ik pensioen opbouwen?

Het kan zo zijn dat u te weinig pensioen opbouwt. Dit zijn 5 manieren om zelf uw pensioen aan te vullen.

Wilt u meer weten over pensioen?

Op de nieuws- en blogpagina vindt u alles wat u wilt weten over pensioen. Van zelf extra pensioen opbouwen tot ontwikkelingen in de wereld van pensioen.