Uw inkomen en uw hypotheek

Hoeveel hypotheek kunt u krijgen met uw inkomen?

Wilt u een hypotheek afsluiten? Of zoekt u een woning? Kijk dan eerst hoeveel u kunt lenen met uw inkomen. De hoogte van uw inkomen bepaalt voor een deel hoeveel hypotheek u kunt krijgen.
 

Inkomen

Inkomen uit loondienst

We berekenen uw hypotheek met het inkomen op uw werkgeversverklaring. Daarbij houden we rekening met: 

  • Uw bruto jaarsalaris
  • Vaste 13e maand 
  • Provisie 
  • Winstuitkering 
  • Bonus 
  • Overwerk 

Sommige delen van het inkomen kunnen schommelen. Daarom rekenen we die mee voor maximaal 25% van het bruto jaarsalaris plus vakantiegeld. 

Vast inkomen

Heeft u een vast contract voor onbepaalde tijd? Dan houden we rekening met uw huidige inkomen. Gaat uw inkomen binnen 6 maanden stijgen? En wilt u uw loonsverhoging meenemen bij het berekenen van uw hypotheek? Dan vragen we uw werkgever uw loonstijging via een brief te bevestigen.

Tijdelijk dienstverband

Heeft uw werkgever u een verklaring voortzetting dienstverband gegeven? Dan rekenen we met uw huidige inkomen.

Weet u dat uw inkomen binnen 6 maanden gaat stijgen? Dan vragen we uw werkgever uw loonstijging via een brief te bevestigen. 

Flexibel dienstverband

Verdient u uw geld met seizoenswerk, uitzendwerk, oproep- of invalwerk? Dan rekenen we met 90% van uw gemiddelde inkomen van de laatste 3 jaar, of 90% van uw huidige inkomen als dit lager is. Wilt u een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie? Dan rekenen we met 100% van uw gemiddelde inkomen van de laatste 3 jaar, tot maximaal het inkomen van het laatste jaar.
 

Tweeverdieners

Wilt u samen een huis kopen? En heeft u allebei een inkomen? Dan bepalen beide inkomens samen hoeveel u maximaal aan uw hypotheek mag besteden. Het inkomen van de partner die het minst verdient, telt voor 90% mee.
 

Pensioen

 Bent u met pensioen? Dan houden we rekening met: 

  • De AOW-uitkering 
  • Aanvullende pensioenregeling 
  • Lijfrente 

Binnen 10 jaar met pensioen?

Dan rekenen we met uw toekomstige pensioeninkomen. Zo kijken we of u tijdens uw pensioen genoeg inkomen heeft om uw hypotheek te betalen.

 

Zakelijk inkomen

Bent u ondernemer? Dan bepalen we uw inkomen via de jaarcijfers van uw onderneming. Als dat nodig is, vragen we een deskundige om een verwachting. Bijvoorbeeld als uw cijfers een dalende trend laten zien. Uw zakelijk inkomen is dan het gemiddelde inkomen van de afgelopen jaren tot maximaal de verwachting van de deskundig.

Eenmanszaak, maatschap, VOF of CV?

We kijken naar de jaar- en winstcijfers die u de afgelopen 3 jaar aan de Belastingdienst heeft opgegeven. Hierbij telt het laatste jaar als maximum.

Zzp’er?

Hoe langer u zzp’er bent, hoe meer uw zzp-inkomen meetelt bij de berekening van uw hypotheek:

Aantal jaren ondernemer. Waar rekenen we mee? 

1 - 2 jaar 75% van uw zzp-inkomen
2 - 3 jaar 90% van uw zzp-inkomen
> 3 jaar 100% van uw zzp-inkomen

Bent u eigenaar van een BV of NV?

We rekenen met het gemiddelde bruto inkomen uit de onderneming van de afgelopen 3 jaar. Hierbij telt het laatste jaar als maximum.

Daarom een hypotheek bij ABN AMRO

Wonen zonder zorgen

Nu en in de toekomst zorgeloos en financieel gezond wonen. Ontdek de voordelen van een hypotheek bij ABN AMRO.

Persoonlijke en deskundig adviseur

Onze adviseurs helpen u graag. Vanaf het adviesgesprek begeleidt een persoonlijke adviseur u tijdens het hele proces.

Online hypotheek beheren

Ook na het afsluiten heeft u controle: via de beveiligde 'Mijn Hypotheek' omgeving in Internet Bankieren bekijkt en wijzigt u zelf makkelijk uw hypotheek.