Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Meerkeuze Hypotheek

Meerkeuze Hypotheek

De Meerkeuze Hypotheek is sinds 2013 niet meer verkrijgbaar en stopt definitief.

De Meerkeuze Hypotheek bestaat uit een leningdeel en een opbouwdeel met een spaar- en/of beleggingsrekening. Het opbouwdeel binnen uw hypotheek, de Hypotheekaflossing uit Vermogen, wordt binnenkort beëindigd. Het betekent niet dat u uw Meerkeuze Hypotheek op dat moment volledig moet terugbetalen. Wel moet uw Meerkeuze Hypotheek omgezet worden naar een andere hypotheekvorm.

We nemen verspreid over 2023 en 2024 contact op met klanten met een Meerkeuze Hypotheek voor een afspraak.

 

Wat kunt u verwachten tijdens de afspraak?

Tijdens de afspraak zal een medewerker toelichting geven op de gevolgen van het stoppen van het opbouwdeel en de omzetting van de Meerkeuze Hypotheek. Ook worden de beschikbare alternatieven besproken, zodat u een weloverwogen keuze kunt maken welk van deze alternatieven het best bij u past.

Wilt u eerder in gesprek?

Wilt u nu al in gesprek en heeft u een Meerkeuze Hypotheek? Neem dan contact op met uw hypotheekadviseur of stuur een mail naar hypotheekonderhoud@nl.abnamro.com met hierin uw contactgegevens en leningnummer. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

Veelgestelde vragen over het beëindigen van de Hypotheekaflossing uit Vermogen en het omzetten van de Meerkeuze Hypotheek

Gespreid over 2023 en 2024 benaderen wij alle klanten met een Meerkeuze Hypotheek persoonlijk. U ontvangt hiervoor eerst een brief.  Daarna wordt u binnen twee weken gebeld door een medewerker voor het maken van een afspraak.

Wij vinden het belangrijk u eerst persoonlijk te spreken voordat wij uw Hypotheekaflossing uit Vermogen beëindigen. Het is dan ook belangrijk dat we uw juiste contactgegevens hebben. Controleer daarom of uw contactgegevens nog juist zijn vermeld. Is dat niet zo dan kunt u ze eenvoudig aanpassen in de ABN AMRO App of in Internet Bankieren.

ABN AMRO bouwt aan een toekomstbestendige bank. Dit betekent onder andere dat onze bedrijfsprocessen steeds digitaler worden en dat we ons productaanbod daarmee in lijn brengen.

De Hypotheekaflossing uit Vermogen is voor ons niet toekomstbestendig. Er maakt maar een klein aantal klanten gebruik van dit product en de investeringen die nodig zijn om dit product weer toekomstbestendig te maken, zijn zeer hoog.

Bovendien hebben we andere producten die wel toekomstbestendig zijn. Wij begeleiden u graag bij de overgang naar een ander product, bij ons of bij een andere aanbieder. De eventuele kosten nemen we voor onze rekening.

Omdat de Hypotheekaflossing uit vermogen stopt moet de Meerkeuze Hypotheek worden omgezet naar een andere hypotheekvorm. Het uitgangspunt daarbij is dat u minimaal een gelijkwaardig of beter alternatief wordt aangeboden. We zullen u hierbij zo goed mogelijk begeleiden en de beschikbare alternatieven graag toelichten in een persoonlijk (Beeldbankieren)gesprek. U wordt hiervoor persoonlijk benaderd.

Ons uitgangspunt is dat u geen financieel nadeel mag ondervinden vanwege het omzetten en stopzetten. Wanneer dit wel het geval is, zullen we dit nadeel voor onze rekening nemen.

Zolang u geen brief heeft ontvangen en nog geen afspraak heeft gehad wijzigt er niets aan uw hypotheek. U blijft dezelfde rente betalen en dezelfde maandelijkse inleg doen op de Hypotheekaflossing uit Vermogen.

U kunt blijven inleggen op uw spaarrekening of orders blijven doorvoeren op uw beleggingsrekening totdat deze zijn beëindigd. Vanzelfsprekend ontvangt u tot de rekeningen zijn opgeheven rente over uw spaarsaldo tot de Hypotheekaflossing uit Vermogen is opgeheven.

 

Zo werkt de Meerkeuze Hypotheek

Deze hypotheekvorm bestaat uit een leningdeel en een spaar- en/of beleggingsrekening. Voor het leningdeel van de Meerkeuze Hypotheek betaalt u maandelijks rente. Tijdens de looptijd betaalt u het leningdeel niet terug. Terugbetalen doet u pas aan het einde van de looptijd, in één keer. Deze aflossing doet u met het opgebouwde vermogen op een daarvoor bedoelde spaar- en/of beleggingsrekening. Het is mogelijk dat u aan het einde van de looptijd niet voldoende vermogen heeft (opgebouwd), waardoor u het leningdeel niet volledig kunt terugbetalen. In dat geval betaalt u het overgebleven bedrag met ander eigen vermogen of met de verkoopopbrengst van uw woning.

De bedragen die u spaart en/of belegt met de Meerkeuze Hypotheek vallen in box 3 (Hypotheekaflossing Uit Vermogen). Wilt u wisselen tussen sparen en beleggen? Of belegt u liever in een ander beleggingsfonds? Aanpassen kost u niets.

 

Houd rekening met restschuld

Met de Meerkeuze Hypotheek loopt u het risico dat u niet voldoende vermogen opbouwt tijdens de looptijd. U houdt dan een restschuld over. Deze moet u altijd terugbetalen. U kunt dit risico tijdens de looptijd al verkleinen. Check online of uw hypotheek voor u betaalbaar blijft: nu én in de toekomst.

 

Uw hypotheekvorm wijzigen

Soms is een andere hypotheekvorm een oplossing om het risico op een restschuld te verkleinen. U kunt uw hypotheek bijvoorbeeld omzetten naar een annuïtaire of lineaire vorm. Zo weet u zeker dat u elke maand een gedeelte van uw hypotheek terugbetaalt.

Veelgestelde vragen over de Meerkeuze Hypotheek

U betaalt de hypotheek terug aan het eind van de looptijd. Dat doet u met het vermogen dat u opgebouwd heeft op uw spaar- en/of beleggingsrekening. Heeft u niet genoeg vermogen opgebouwd? Dan houdt u een restschuld over. Deze moet u terugbetalen. Het risico op restschuld is groter als u heeft gekozen voor beleggen in plaats van sparen.

Ja, dat kan. Daarvoor betaalt u dan wel advieskosten.

Als wij u adviseren over uw hypotheek, heeft dat advies geen betrekking op uw beleggingen. We zullen u dus ook niet adviseren over de duurzaamheid van uw beleggingen*. Wilt u wel graag duurzaam beleggen, bespreekt u dit dan met een hypotheekadviseur of lees meer over duurzaam beleggen bij ABN AMRO.

Onder ‘duurzaamheid’ verstaan we duurzaamheidsrisico’s en ongunstige effecten op duurzaamheidsfactoren.  Duurzaamheidsrisico’s zijn gebeurtenissen of omstandigheden die betrekking hebben op mens, milieu en/of maatschappij en die (mogelijk) een negatief effect hebben op de waarde van een belegging. Duurzaamheidsfactoren geven aan dat een belegging mogelijk een negatief effect kan hebben op mens, milieu en/of maatschappij.

Box 3: U betaalt soms belasting over het opgebouwde vermogen.

Heeft u hier vragen over? Neem dan contact op met uw belastingadviseur of kijk op de website van de Belastingdienst.

Uw nabestaanden kunnen uw lening onder voorwaarden terugbetalen of doorgaan met de lening uit de spaar- of beleggingsrekening. Soms moeten nabestaanden belasting betalen. Vraag een belastingadviseur om advies.

Heeft u vragen over uw spaar- of beleggingsrekening? Bel dan 0900 - 9210 of maak een afspraak met een adviseur.

Daarom een hypotheek bij ABN AMRO

Inzicht in uw hypotheek

Bekijk uw hypotheek in  Internet Bankieren of via de ABN AMRO app . Veilig en makkelijk.

Zelf uw hypotheek aanpassen

Van rente aanpassen tot extra aflossen. Wijzig online uw hypotheek makkelijk zelf.

Voordelen hypotheekklant

Als trouwe hypotheekklant heeft u een streepje voor bij ABN AMRO. Bekijk voordelen bij verhuizen.