Naar de navigatie Naar de inhoud

Overbruggingshypotheek

Een overbruggingshypotheek voor uw twee woningen

Heeft u een nieuw huis gekocht? Maar uw huidige huis nog niet verkocht? En heeft u de overwaarde nodig om uw nieuwe woning mee te betalen? Dan kunt u, als u uw hypotheek bij ABN AMRO sluit, het geld dat u extra nodig heeft voor uw nieuwe woning alvast lenen. U betaalt deze lening dan terug zodra uw huidige huis is verkocht. Bij ons heet zo'n lening een overbruggingslening. Maar het wordt ook wel een overbruggingshypotheek of overbruggingskrediet genoemd.

Overbruggingshypotheek
 
Twee woningen? Onze overbruggingshypotheek biedt uitkomst

Overbruggingshypotheek en looptijd

Een overbruggingshypotheek is een tijdelijke lening met een beperkte looptijd. De looptijd staat in de offerte en is vaak maximaal 2 jaar. Die tijd kunt u gebruiken om uw oude woning te verkopen. Handig als u bijvoorbeeld een woning heeft gekocht die gebouwd moet worden. Dit duurt vaak 1 à 2 jaar. Is de looptijd voorbij? Dan moet u de overbruggingslening terugbetalen. Ook als u uw huidige woning nog niet heeft verkocht.

 

Overbruggingshypotheek berekenen

Bij het berekenen van uw maximale overbruggingshypotheek gaan we uit van de marktwaarde van uw woning. De volgende 2 situaties zijn mogelijk:

  1. De woning is al verkocht en de ontbindende voorwaarden zijn verstreken. U berekent dan uw maximale overbruggingshypotheek als volgt: neem de verkoopprijs en trek daar de makelaarscourtage (3% als u geen nota kunt overleggen) en uw huidige hypotheekbedrag vanaf.  

  2. De woning is nog niet verkocht of de ontbindende voorwaarden zijn nog niet verstreken. U kunt dan maximaal 90% van de marktwaarde min uw huidige hypotheekbedrag lenen.

De rente van een overbruggingshypotheek

De rente die u betaalt voor een overbruggingshypotheek kan hoger zijn dan die van een gewone hypotheek. Dat komt omdat de bank extra risico loopt. Misschien duurt het lang voordat u uw huis verkoopt, of brengt het minder op dan verwacht. De rente van de overbruggingshypotheek kunt u aftrekken van uw inkomen voor de belasting. Laat u zich hierover goed informeren.

 

Voordelen overbruggingshypotheek

  • U kunt uw nieuwe woning kopen, zonder dat uw oude verkocht is.

  • De rente kunt u aftrekken van uw inkomen voor de belasting.

  • U heeft 2 jaar de tijd om uw oude woning te verkopen. Dat zorgt voor rust.

Nadelen overbruggingshypotheek

  • U heeft hoge maandlasten, omdat u 3 hypotheken heeft: uw oude, nieuwe én overbruggingshypotheek.

  • U leent geld op basis van een verwachte overwaarde op uw te verkopen woning. Wat als u geen overwaarde heeft? Of uw huis niet verkocht krijgt binnen 2 jaar?
     

Extra aflossen op uw hypotheek?

Zie direct uw nieuwe maandbedrag

Extra aflossen op uw hypotheek

Elk jaar mag u een deel van uw hypotheek zonder kosten aflossen. Regel het eenvoudig zelf in Internet Bankieren en zie meteen wat uw nieuwe maandbedrag wordt als u extra aflost.