variabele hypotheekrente

Variabele hypotheekrente

De kenmerken en voor- en nadelen

Profiteer van een lage rente

Uw rentepercentage kan bij een variabele elke maand stijgen of dalen. U profiteert dan zo goed mogelijk van een dalende rente. Maar u heeft u geen zekerheid over uw maandlasten. Lees er meer over.
 

Voordelen variabele rente

  • Onbeperkt kosteloos aflossen 
  • Als de rente daalt, daalt uw maandbedrag
  • Elk moment uw rente vastzetten

Nadelen variabele rente

  • Als de rente stijgt, stijgt uw maandbedrag
  • Onzekerheid over maandbedrag
 

Geen variabele rente

Bij de Bankspaar Hypotheek, Spaargroei Hypotheek, Startzeker Hypotheek en Meerkeuze Hypotheek kunt u niet kiezen voor een variabele rente.

Variabele rente omzetten naar vaste rente

De hypotheekrente is nu historisch laag. De kans dat deze nog veel verder daalt, is dus klein. Kiest u liever voor zekerheid? Dan is een vaste rente misschien een goede keuze. Als u nu een variabele rente heeft, kunt u deze altijd omzetten naar een vaste rente. Dat regelt u makkelijk via Internet Bankieren en kost u niets.
 

Opbouw variabele hypotheekrente

Variabele rente is opgebouwd uit 5 delen. Wijzigt uw variabele rente? Dan geven wij aan door welk deel, of welke delen dit komt. De variabele rente bestaat uit:

  1. Basistarief
  2. Opslagen in verband met ontwikkelingen op de kapitaalmarkten en kapitaalkosten
  3. Individuele risico-opslagen
  4. Doorlopende kosten
  5. Winst 

Alle delen zijn variabel. Deze delen bepalen de hoogte van de variabele rente.

1. Wat wordt bedoeld met basistarief?

Het basistarief betalen we voor het inkopen van geld om hypotheken te financieren.

2. Opslagen in verband met ontwikkelingen op de kapitaalmarkten en kapitaalkosten

Bovenop een basistarief betalen we opslagen als we geld voor langere tijd inkopen op de geld- en kapitaalmarkt. Daarnaast maken we kosten voor het aanhouden van geld (kapitaal). Deze kapitaalkosten zijn ook onderdeel van de rente die wij in rekening brengen.

3. Individuele risico-opslagen

Een bank kijkt naar de verhouding tussen de hoogte van de lening en de waarde van uw woning. Dit bepaalt in welke risicoklasse uw lening valt en welke risico-opslag u op uw rente betaalt. Er zijn verschillende risicoklassen en bij elke klasse hoort een bepaalde opslag.

4. Doorlopende kosten

Een deel van de rente die u betaalt, gebruiken wij voor de kosten van de administratie en het beheer van uw hypotheek. Dit zijn bijvoorbeeld kosten voor personeel en kantoren.

5. Winst

ABN AMRO is een commercieel bedrijf. Een deel van de rente gebruiken wij om winst te maken. Door deze winst kunnen wij ook in de toekomst hypotheken verstrekken aan klanten.

Rekenvoorbeeld

We melden u dat de variabele rente met 0,2% stijgt. Dit komt door een wijziging in het basistarief en de winst. Het kan zijn dat het basistarief en de winst met 0,1% gestegen zijn. Het kan ook zijn dat het basistarief is gestegen met 0,3% en dat de winst is gedaald met 0,1%.
 

Vaste rente

Als u kiest voor vaste rente blijft uw rentepercentage gelijk voor de tijd die u met ons afspreekt. Dat varieert van 1 tot 30 jaar. Deze tijd noemen we de rentevaste periode. Tijdens deze periode betaalt u elke maand hetzelfde bedrag aan rente.

Daarom een hypotheek bij ABN AMRO

Wonen zonder zorgen

Nu en in de toekomst zorgeloos en financieel gezond wonen. Ontdek de voordelen van een hypotheek bij ABN AMRO.

Persoonlijke en deskundig adviseur

Onze adviseurs helpen u graag. Vanaf het adviesgesprek begeleidt een persoonlijke adviseur u tijdens het hele proces.

Online hypotheek beheren

Ook na het afsluiten heeft u controle: via de beveiligde 'Mijn Hypotheek' omgeving in Internet Bankieren bekijkt en wijzigt u zelf makkelijk uw hypotheek.