Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Beleggen op naam van een minderjarig kind

Kinderen tot 18 jaar mogen niet beleggen. Wel kunt u als ouder of andere wettelijke vertegenwoordiger op naam van het kind beleggen. Lees hier waar u rekening mee moet houden.
 

Zorg voor een machtiging van de kantonrechter

U vraagt een rekening voor een minderjarig kind aan. De wet eist dat u rekening houdt met de belangen van het kind. Zorg daarom dat u een machtiging van een kantonrechter heeft. Zonder machtiging kan uw kind u aansprakelijk stellen voor slecht bewind.

Wij zullen u vragen of u een machtiging van de kantonrechter heeft. Maar wij zullen dit niet controleren.

Houd rekening met een aantal beperkingen

  • U mag niet met geleend geld beleggen. 
  • U moet het vermogen van het kind voorzichtig beleggen. 
  • U kunt voor een minderjarige beleggen via Begeleid Beleggen of Zelf Beleggen Basis 
  • Bij beleggen via Zelf Beleggen Basis is het belangrijk om uw beleggingen voldoende te spreiden

Minderjarigen zijn volgens de wet nog niet handelingsbekwaam en worden vertegenwoordigd door de ouders. De verantwoordelijkheid voor het financiële welzijn van het kind ligt ook bij de ouders.

Volgens de wet moeten de ouders als goede bewindvoerders het bewind over het vermogen van hun kind voeren. Dit betekent dat de ouders de verplichting hebben te zorgen voor een geschikte belegging van het vermogen van de minderjarige.

Let op: beleggen kent risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen.

Na de 18e verjaardag

Zodra uw kind 18 jaar wordt, stoppen wij automatisch uw toegang tot de beleggingsrekening. Want uw kind is nu volwassen en mag zelf beslissingen nemen. Uw kind krijgt toegang tot de rekening door met een geldig legitimatiebewijs naar een bankkantoor te gaan. Vervolgens bepaalt uw kind wat er met de beleggingen gebeurt.

Wilt u zelf bepalen wanneer uw kind toegang krijgt tot de beleggingsrekening? Vraag op een kantoor naar de mogelijkheden.