Beleggen op naam van een minderjarig kind

Kinderen tot 18 jaar mogen niet beleggen. Wel kunt u als ouder of andere wettelijke vertegenwoordiger op naam van het kind beleggen. Lees hier waar u rekening mee moet houden.
 

Zorg voor een machtiging van de kantonrechter

U vraagt een rekening voor een minderjarig kind aan. De wet eist dat u rekening houdt met de belangen van het kind. Zorg daarom dat u een machtiging van een kantonrechter heeft. Zonder machtiging kan uw kind u aansprakelijk stellen voor slecht bewind.

Wij zullen u vragen of u een machtiging van de kantonrechter heeft. Maar wij zullen dit niet controleren.

Houd rekening met een aantal beperkingen

  • U mag niet met geleend geld beleggen.
  • U moet voldoende kennis en ervaring hebben en het vermogen van het kind voorzichtig beleggen.
  • Bij Begeleid Beleggen mag u tot en met ABN AMRO Profielfonds 3 beleggen (matig defensief).
  • Bij Zelf Beleggen mag u niet beleggen in opties of andere derivaten. Ook is het belangrijk om uw beleggingen voldoende te spreiden.

Let op: beleggen kent risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen.

Na de 18e verjaardag

Zodra uw kind 18 jaar wordt, stoppen wij automatisch uw toegang tot de beleggingsrekening. Want uw kind is nu volwassen en mag zelf beslissingen nemen. Uw kind krijgt toegang tot de rekening door met een geldig legitimatiebewijs naar een bankkantoor te gaan. Vervolgens bepaalt uw kind wat er met de beleggingen gebeurt.

Wilt u zelf bepalen wanneer uw kind toegang krijgt tot de beleggingsrekening? Vraag op een kantoor naar de mogelijkheden.