Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

ABN AMRO

Combineer sparen met beleggen

De combinatie sparen en beleggen komt steeds vaker ter sprake. Er is namelijk meer mogelijk met uw geld dan alleen sparen. Het kan interessant zijn om een deel van uw spaargeld te gebruiken om te beleggen.

Maar stel uzelf eerst de volgende vragen: 

 • Heeft u maandelijks geld over en voldoende voor onvoorziene uitgaven?
 • Bent u bereid meer risico te nemen om een beter rendement na te streven dan met sparen?

Als u op beide vragen ‘ja’ kunt antwoorden, dan is het misschien iets voor u om sparen te combineren met beleggen.

 

Wat zijn de voor- en nadelen van beleggen?

Met beleggen is het mogelijk dat uw geld op langere termijn meer oplevert dan sparen. Maar u kunt ook (een deel van) uw inleg verliezen. Beleggen brengt nu eenmaal risico's met zich mee. Zo kunnen de koersen dalen, bijvoorbeeld door de bewegelijkheid van de markt. Hierdoor kan uw belegging mogelijk minder waard worden.   

U kunt de risico’s verkleinen door bijvoorbeeld uw beleggingsportefeuille te spreiden. Zo kunt u ervoor kiezen om te beleggen in aandelen, fondsen of ETF’s van verschillende bedrijven of sectoren. Of spreid uw risico in beleggingsproducten zoals obligaties, liquiditeiten, vastgoed of beleggingsfondsen. Let op: Beleggen brengt risico’s met zich mee. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen.

Kenmerken van beleggen

 • Voor als u bereid bent om wat meer risico te nemen 
 • Geen zekerheid over het mogelijk te behalen rendement: u kunt (een deel van) uw inleg verliezen
 • Kies het risico wat bij u past
 • Aan beleggen zijn kosten verbonden, zoals service- en transactiekosten  
     

Wat zijn de voor- en nadelen van sparen?

Het Nederlandse Depositogarantiestelsel garandeert uw spaartegoed tot € 100.000 per rekeninghouder, per bank. Zo loopt u tot dat bedrag geen risico uw geld kwijt te raken. Wilt u minder risico lopen en rendement opbouwen op uw spaargeld? Dan is sparen de beste optie. Afhankelijk van de rente, inflatie en het aantal jaren dat u uw spaargeld laat staan, kunt u er later mogelijk wel minder van kopen.

Kenmerken van sparen

 • Voor als u minder risico wilt lopen
 • Met sparen heeft u zekerheid, u weet waar u aan toe bent en wat de rente is 
 • Depositogarantiestelsel garandeert uw spaartegoed als een bank failliet gaat tot € 100.000 per rekeninghouder
 • Als u een ABN AMRO betaalrekening heeft, zijn er geen kosten verbonden aan een spaarrekening

Op welke manieren kan ik sparen?

U heeft verschillende mogelijkheden om geld te sparen en te laten groeien met rente:

 1. Met een spaarrekening. U kunt op ieder moment geld storten of eraf halen. De rente kan per jaar verschillen. 
 2. Met een Spaar Deposito. U zet uw geld voor 1, 2, 3, 5 of 10 jaar vast tegen een vaste rente. Haalt u (een deel van uw) geld weg voor het einde van de looptijd, dan betaalt u in de meeste gevallen een boete. 
 3. Met een Groen Spaar Deposito. U zet uw geld voor 1 jaar vast tegen een vaste rente. Tenminste 70% van uw geld wordt geïnvesteerd in groene projecten. Tijdens de looptijd kunt u alleen bij uitzondering geld opnemen.

Genoeg geld als buffer?

Als u overweegt om te beginnen met beleggen of geld vast te zetten bij een Spaar Deposito, raden we u aan om altijd voldoende geld over te houden als buffer voor onvoorziene en grote uitgaven. Hoe groot deze financiële buffer moet zijn, hangt af van zaken zoals inkomen, een eigen huis en wel of geen kinderen. Met de BufferBerekenaar van het Nibud kunt u uitrekenen wat voor u een gezonde financiële buffer is. 

Heeft u genoeg geld als financiële buffer en daarnaast nog extra geld over? En kunt u dat geld missen? Dan kan het interessant zijn om te gaan beleggen. U kunt bijvoorbeeld starten met Begeleid Beleggen. U kiest dan met online begeleiding van ons een van de 5 ABN AMRO ESG Profielfondsen, die onze experts beheren.

Hoe ga ik beleggen?

Stel, u wilt beginnen met beleggen. Wat is dan een goed startpunt? En hoe weet u welke beleggingsvorm bij u past en bij de manier waarop u leeft en met uw geld omgaat? Stel uzelf de volgende vragen om daarachter te komen:

 1. Heeft u maandelijks geld over en voldoende voor onvoorziene uitgaven?
 2. Bent u bereid om meer risico te nemen om een mogelijk beter rendement na te streven dan met sparen?
 3. Wat is uw beleggingsdoel?
 4. Binnen hoeveel tijd wilt u dat doel bereiken?
 5. Hoeveel ervaring heeft u met beleggen?
 6. Accepteert u dat u (een deel van) uw inleg kunt verliezen?
 7. Hoeveel tijd wilt u in beleggen steken?

U kunt ook onze online keuzehulp invullen. U ziet direct of beleggen bij u past.

De beste beleggingsvorm kiezen

Nu nog een beleggingsvorm kiezenBegeleid Beleggen kan geschikt zijn voor beginners die er minder tijd aan willen besteden, maar wel zelfstandig op een makkelijke manier willen beleggen. Heeft u meer tijd en wilt u zelf keuzes maken en uw eigen beleggingsportefeuille samenstellen? Dan kunt u de beurs op met Zelf Beleggen Basis of Plus. En heeft u meer dan € 50.000 om te beleggen dan komt u in aanmerking voor Vermogensbeheer.

Let op: Beleggen brengt risico’s met zich mee. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen.

Beleggen

Beleggen kent risico's

Beleggen doet u met geld dat u over heeft, naast uw buffer voor onvoorziene uitgaven. Beleggen brengt risico’s met zich mee. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Het is goed om u hiervan bewust te zijn.