Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Combineer sparen met beleggen

Combineer sparen met beleggen

De combinatie sparen en beleggen komt steeds vaker ter sprake. Er is namelijk meer mogelijk met uw spaargeld dan alleen sparen. Het kan interessant zijn om een deel van uw spaargeld te gebruiken om te beleggen.

Maar stel uzelf eerst de volgende vragen: 

 • Heb ik naast voldoende spaargeld voor onvoorziene uitgaven ook nog extra geld dat ik voorlopig niet nodig heb? 
 • Ben ik bereid om meer risico te nemen met dat extra spaargeld?

Als u op beide vragen ‘ja’ kunt antwoorden, dan is het misschien iets voor u om sparen te combineren met beleggen.

 

Nederland, spaarland..

Met sparen blijft uw geld van u en het Nederlandse depositogarantiestelsel garandeert uw spaartegoed. Zo loopt u geen risico uw geld kwijt te raken. Dus als u geen risico wilt lopen is sparen de beste optie.

Kenmerken van sparen

 • Voor mensen die geen risico willen lopen 
 • Met sparen heeft u zekerheid, u weet waar u aan toe bent
 • Depositogarantiestelsel garandeert uw spaartegoed als een bank failliet gaat tot € 100.000

Wat is beleggen?

Met beleggen is het mogelijk dat uw geld op langere termijn meer oplevert dan sparen. Maar u kunt ook (een deel van) uw inleg verliezen. Beleggen brengt nu eenmaal risico's met zich mee. 

Hoe groot dat risico is, bepaalt u zelf. De risico’s kunt u verkleinen door bijvoorbeeld uw beleggingsportefeuille te spreiden. Zo kunt u ervoor kiezen om te beleggen in aandelen of fondsen van verschillende bedrijven of sectoren. Of spreid uw risico in beleggingsproducten zoals obligaties, liquiditeiten, vastgoed of beleggingsfondsen.

Kenmerken van beleggen

 • Voor mensen die bereid zijn om risico te nemen
 • Geen zekerheid: u kunt (een deel van) uw inleg verliezen
 • Hoe minder risico u neemt, hoe lager het maximaal te behalen rendement
 • Aan beleggen zijn kosten verbonden

Reservespaarpot

Als u overweegt om te beginnen met beleggen, raden we u aan altijd voldoende geld over te houden als buffer voor onvoorziene, grote uitgaven. 

Die financiële buffer is voor iedereen anders en is afhankelijk van een aantal factoren, zoals inkomen, wel of geen kinderen en eigen huis. Check voor inzicht in een gezonde financiële buffer de BufferBerekenaar van het Nibud.

Heeft u extra geld over?

Blijkt uit de BufferBerekenaar dat u naast uw financiële buffer nog extra geld over heeft dat u voorlopig niet nodig heeft? Dan kan het interessant zijn om te gaan beleggen. U kunt bijvoorbeeld nu starten met Begeleid Beleggen. U kiest dan met online begeleiding van ons een ABN AMRO ESG Profielfonds, die onze experts beheren.

Hoe ga ik beleggen?

Stel, u wilt beginnen met beleggen. Wat is dan een goed startpunt? En hoe weet u welke beleggingsvorm bij u past en bij de manier waarop u leeft en met uw geld omgaat? Stel uzelf de volgende vragen om daarachter te komen:

 1. Wat is uw beleggingsdoel?
 2. Binnen hoeveel tijd wilt u dat doel bereiken?
 3. Hoeveel ervaring heeft u met beleggen?
 4. Accepteert u dat u (een deel van) uw inleg kunt verliezen?
 5. Hoeveel tijd wilt u in beleggen steken?

U kunt de bovenstaande vragen ook beantwoorden met onze online keuzehulp. U ziet direct of beleggen bij u past.

De beste beleggingsvorm kiezen

Nu nog een beleggingsvorm kiezenBegeleid Beleggen is perfect voor beginners die er weinig tijd en geld in willen steken, maar wel aan de knoppen willen draaien. Vindt u het leuk om er veel actiever mee bezig te zijn en meer controle te hebben? Dan kunt u de beurs op met Zelf Beleggen Basis of Plus. En heeft u meer dan € 50.000 om te beleggen dan komt u in aanmerking voor Vermogensbeheer.

Beleggen

Beleggen kent risico's

Beleggen doet u met geld dat u over heeft, naast uw buffer voor onvoorziene uitgaven. Beleggen brengt risico’s met zich mee. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Het is goed om u hiervan bewust te zijn.