Naar de navigatie Naar de inhoud

Woning in de verkoop bij scheiden

Is de scheidingsregeling lang genoeg?

Door: Paul van der Ploeg RFEA, directeur Scheidingsexpert Nederland

Voor 2015 heeft het kabinet besloten om een aantal crisismaatregelen definitief  op te nemen in de wet. Het gaat hier vooral om maatregelen die te maken hebben met wonen. Eén van deze maatregelen is de verlenging van de verkoopregeling. Voor deze regeling komt u in aanmerking als uw woning leeg en in de verkoop staat. Maar dat is meestal niet het geval als u uw woning moet verkopen omdat u gaat scheiden. Wat betekent dit voor u?

De verkoopregeling: wat verandert er?

Voor de crisis kon u de hypotheekrente fiscaal aftrekken in het jaar dat u uw huis te koop zette plus de 2 jaren daarna. Voorwaarde was wel dat uw woning leeg was en te koop stond. Door de crisis bleek deze periode vaak te kort. Daarom heeft het kabinet deze met een jaar verlengd. Nu de woningmarkt maar langzaam herstelt, heeft het kabinet besloten deze regeling blijvend op te nemen in de wet.

Voorbeeld
Stel dat u en uw partner in 2013 zijn gescheiden. Sinds 1 augustus 2013 staat jullie huis te koop. Eén van u is op 1 februari 2013 verhuisd naar een huurwoning, en de ander op 1 oktober 2013. Omdat de woning vanaf dat moment leeg staat, geldt de verkoopregeling. U en uw partner kunnen de rente tot 1 januari 2017 aftrekken.

Wat als een van u in de woning blijft?

Een belangrijke voorwaarde voor de verkoopregeling is dat de woning leeg staat. Dit voorkomt dat u  de woning verhuurt  én rente kan aftrekken. Maar de woning leeg laten wordt na een scheiding al snel heel duur. U en uw ex betalen dan voor 3 woningen: ieder een eigen nieuw huis en samen  de huidige koopwoning. Als één van u in het huis blijft wonen, is dat niet het geval. Maar dan geldt de verkoopregeling niet. Voor deze situatie is er de scheidingsregeling.

Hoe werkt de scheidingsregeling?

Door de scheidingsregeling mag degene die de woning heeft verlaten, nog maximaal 2 jaar na het vertrek de hypotheekrente aftrekken. Zo hebben u en uw ex tijd om de scheiding te regelen. Deze 2 jaar is lang genoeg als u besluit dat één van u het huis overneemt. Maar bij verkoop is deze 2 jaar in de huidige woningmarkt vaak te kort. Hierdoor kunt u in de financiële problemen komen.

Voorbeeld
Stel dat u en uw ex in 2013 zijn gescheiden. Jullie woning staat vanaf 1 augustus 2013 te koop. Eén van u is op 1 februari 2013 verhuisd naar een huurwoning. De ander blijft in de woning wonen totdat deze is verkocht. Voor degene die vertrekt, geldt tot 1 februari 2015 de scheidingsregeling. Daarna mag deze de hypotheekrente niet meer aftrekken. Alleen als de ander ook voor deze datum de woning verlaat, kan alsnog gebruik worden gemaakt van de verkoopregeling. Hierdoor eindigt de renteaftrek voor degene die vertrekt niet op 1 februari 2015, maar uiterlijk op 1 januari 2017. Maar dan moeten u en uw ex wel de woonlasten van 3 woningen betalen.

Politiek, pas de verkoopregeling aan!

Het is goed dat de verkoopregeling is aangepast en de verkoopperiode blijvend met een jaar is verlengd.  Maar bij scheiding en verkoop van de woning geldt vaak maar 2 jaar. Dit verschil is niet eerlijk en veroorzaakt grote financiële problemen. De oplossing? In de verkoopregeling opnemen dat een van de partners met de kinderen in de woning mag blijven wonen. Of de politiek dit gaat doen, is de vraag. Zo lang dat niet gebeurt, kunt u beter zelf maatregelen nemen om problemen te voorkomen. Laat u daarom goed adviseren als u gaat scheiden én een koopwoning heeft.

Verder praten over uw situatie

Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Liever 4G dan openbare wifi

Bedenk welk netwerk u gebruikt

10 tips voor Veilig Mobiel Bankieren

Wist u dat slimme criminelen makkelijk kunnen 'meekijken' op openbare wifi, en wifi waarvan iedereen het wachtwoord kan krijgen? Gebruik liever uw eigen 4G netwerk. Dat is vaak nog sneller ook.