Naar de navigatie Naar de inhoud

Erfbelasting: tarieven en vrijstellingen

Wat zijn de tarieven en vrijstellingen van de erfbelasting

Op welke belastingvrijstellingen heb ik recht en welk tarief geldt voor mij?

U betaalt erfbelasting wanneer u een erfenis ontvangt. Voor 2017 zijn er vrijstellingen vastgesteld, die afhankelijk zijn van uw juridische relatie met de overledene.

De hoogte van de erfbelasting wordt bepaald door de hoogte van het bedrag van de erfenis, wie erfgenaam is en de relatie met de overleden persoon. U betaalt bijvoorbeeld minder belasting als u van uw ouders erft dan van uw tante. Is het bedrag dat u erft minder dan de onderstaande vrijstelling? Dan hoeft u geen erfbelasting te betalen.

Vrijstellingen erfbelasting 2017

  • Voor partners:  € 638.089,-.

  • Voor kinderen:  € 20.209,-.

  • Voor kleinkinderen:  € 20.209,-.

  • Voor kinderen met een handicap:  € 60.621,-.

  • Voor ouders:  € 47.859,-.

  • Voor overige verkrijgers: € 2.129,-.


Als de partner nabestaandenpensioen krijgt, kan de vrijstelling voor partners worden verminderd tot minimaal  € 164.842,-. Voor ondernemingsvermogen en landgoederen kunnen bijzondere vrijstellingen gelden.

Tarieven erfbelasting 2017

Het belastingtarief dat betaald moet worden over een erfenis is in 2017 als volgt:

  • Partners en kinderen: 10% over de eerste  € 122.269,- boven de vrijstelling en 20% over het meerdere.

  • Kleinkinderen en achterkleinkinderen: 18% over de eerste € 122.269,- boven de vrijstelling en 36% over het meerdere.

  • Ouders, broers, zussen en overige verkrijgers: 30% over de eerste € 122.269,- boven de vrijstelling en 40% over het meerdere.

Een netto erfenis

Uitgangspunt is dat u erfbelasting betaalt als u iets ontvangt uit een erfenis van een overledene. Het is echter ook mogelijk dat de overledene in zijn of haar testament heeft geregeld dat de erfenis of een legaat netto is. Dit betekent dat de erfbelasting uit de rest van de erfenis wordt betaald en dit dus niet voor uw eigen rekening komt. Een netto erfenis wordt ook wel 'vrij van recht' genoemd.

Verder praten over uw situatie

Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Weet u precies wat u besteedt?

Meer controle op uw geld met Grip

Met Grip weet je precies wat je per maand aan koffie uitgeeft

Een kop koffie to go, een lunch in de stad of een extra zak chips in uw boodschappenmand. Naast uw vaste lasten kunnen de kosten van kleine uitgaven snel oplopen. Met de Grip app weet u precies waar uw geld naartoe gaat en houdt u de controle.