Naar de navigatie Naar de inhoud

Geldzorgen na ontslag

Van twee goede banen en een prachtig koophuis, naar allebei werkeloos en een hypotheekachterstand. Het overkwam George (37) en Bianca (34) uit Tilburg. "De slechte economie in Nederland voelde altijd als een ver-van-mijn-bed-show", aldus George, "restschuld, problemen met het betalen van de hypotheek, ontslag: dat zou ons niet overkomen. We hadden toch allebei een goede baan met een vaste aanstelling? Helaas liep het voor ons totaal anders dan verwacht."

De schuld die overblijft als de waarde van uw woning lager is dan de hypotheek op het moment dat u de hypotheek moet terugbetalen, meestal bij verkoop van de woning.
 

Ruim voldoende geld

"Vier jaar geleden kochten Bianca en ik samen ons droomhuis. Leuke wijk, vlakbij het centrum, veel groen. Echt perfect. Het huis was eigenlijk nét iets duurder dan we voor ogen hadden, maar we waren allebei al verkocht. Met het vooruitzicht op groei in ons salaris, wilden we de sprong wel wagen. We leidden een heerlijk zorgeloos leven en hadden ruim voldoende geld om rond te komen en leuke dingen te doen.

Allebei werkeloos

Alles veranderde toen Bianca vorig jaar plotseling haar baan verloor. Ze had dan wel een vaste aanstelling, maar het ging slecht met het bedrijf. En net toen we aan die terugval in inkomen gewend waren, verloor ook ik mijn baan. Ik kreeg nog een paar maanden doorbetaald, maar daarna moesten we het doen van een uitkering. Onze relatief hoge hypotheek werd daardoor in één klap een gigantisch struikelblok. Echt, ik zat letterlijk met de handen in het haar. 

 

Serieuze geldzorgen

We probeerden onze andere uitgaven te verlagen, maar dat viel nog niet mee. We waren toch een zekere luxe gewend, hoe stom dat ook klinkt. Elke kleine tegenslag, zoals een kapotte wasmachine, was ineens een grote klap. Voor het eerst in ons leven werden we geconfronteerd met betalingsachterstanden. Dat was echt even slikken. Ik lag nachtenlang te piekeren. Vooral toen we ook onze hypotheek en energierekening niet meer konden betalen. Kort daarna werden we gebeld door een financieel adviseur. Eerlijk gezegd was ik eerst wel wat terughoudend. Ik schaamde me heel erg, en wilde liever niet dat iemand met een beschuldigend vingertje naar ons zou wijzen. Gelukkig liep het totaal anders.

Financiële coaching

Samen met de adviseur hebben we onze situatie doorgenomen en al onze inkomsten en uitgaven in kaart gebracht. Het werd al direct duidelijk dat we drastische aanpassingen moesten doen. Daarom hebben we een financieel coachingstraject gevolgd. We kregen tips en adviezen om onze geldzaken weer op orde konden krijgen. Ook keken we samen met de adviseur naar onze hypotheek. Die konden we omzetten naar een hypotheekvorm met een lagere rente. Maar voor een langetermijnoplossing zouden we het huis wel binnen een paar maanden moeten verkopen.

 

Eindelijk weer lucht!

Ons droomhuis verkopen viel ons enorm zwaar. Maar tegelijkertijd was het ook écht een oplossing die ons weer lucht gaf. We zijn er, gezien de situatie, financieel nog goed vanaf gekomen. Onze restschuld viel reuze mee. Inmiddels heeft Bianca een parttime baan gevonden, en ook ik heb iets op het oog. Met het kopen van een nieuw huis wachten we nog even, maar ons huurhuis bevalt voorlopig prima!"

Advies kan rust geven

Geldproblemen hebben we allemaal wel eens. Iedereen zit wel eens krap bij kas. Maar is het structureel? En ligt u er net als George en Bianca wakker van? Dan kan het goed zijn om met een adviseur te gaan praten. Dit gaf het echtpaar uit Tilburg in ieder geval veel rust. En misschien u ook.

Afspraak maken met een Financieel adviseur? Dat kan op werkdagen van 8.00 - 21.00 uur.

0800 - 024 07 09 (gratis)

Liever 4G dan openbare wifi

Bedenk welk netwerk u gebruikt

10 tips voor Veilig Mobiel Bankieren

Wist u dat slimme criminelen makkelijk kunnen 'meekijken' op openbare wifi, en wifi waarvan iedereen het wachtwoord kan krijgen? Gebruik liever uw eigen 4G netwerk. Dat is vaak nog sneller ook.