Naar de navigatie Naar de inhoud

Budgetteren voor de feestdagen

Aan de slag met uw budgetplan

De feestdagen nemen vaak een flinke hap uit uw budget. Hoe zorgt u ervoor dat u niet helemaal blut bent na de feestdagen? Joëlla Opraus en Nathalie van Wingerden, founders van de community How 2 Spend it, geven u handige tips over hoe u de feestmaand december financieel goed doorkomt.

1. Een goede voorbereiding is belangrijk

Door een goede voorbereiding kunt u zo goed mogelijk uw december uitgaven inschatten. Vul uw December Budgetplan in om overzicht te houden. Gebruik bijvoorbeeld het budgetplan van How 2 Spend it (pdf, 1.1MB).

Noteer de extraatjes die u in december heeft, zoals cadeautjes en kerstdiners. Zoek vervolgens uit hoeveel budget u over heeft na het betalen van uw vaste lasten en de standaarduitgaven, zoals boodschappen. Na deze voorbereiding weet u hoe groot uw budget voor december is en wat u daar allemaal van kunt kopen.

2. Begin op tijd!

Gehaast winkelen zorgt standaard voor hogere uitgaven. Zorg daarom dat u al vroeg de aanbiedingen in de gaten houdt en vooruit inkopen doet. Denk aan eten dat u kunt invriezen of dat lang goed blijft.

Of verzamel het hele jaar cadeautjes. In de maand december zijn bepaalde producten vaak duurder dan andere maanden van het jaar. Dat is bijvoorbeeld zo bij speelgoed en sommige etenswaren.

3. Maak alvast een lijstje met goede voornemens voor volgend jaar

Wanneer u een duidelijk financieel doel voor ogen heeft, is de kans groter dat u ook echt aan uw budget houdt. Hierdoor maakt u geen grote financiële uitschieter. Is uw doel bijvoorbeeld om te sparen voor een mooie reis volgend jaar? Houd dat dan ook in gedachte wanneer u gaat shoppen voor de feestdagen.

4. Blijf bij uw budget

Heeft u een extra steuntje in de rug nodig? Hang uw December Budgetplan dan op een opvallende plek en houd bij hoeveel u al heeft uitgegeven. Op deze manier weet u hoeveel budget u nog heft en blijft u gefocust. Verwachten mensen meer, zoals duurdere cadeaus of bijzonder kostbare etentjes? Praat erover. Binnenkort volgt er een video met tips over hoe u dat kunt aanpakken.

5. Wees creatief

Het is fijn wanneer u dingen zelf kunt maken. Heeft u daar geen tijd voor of liggen uw talenten ergens anders? Zet uw creativiteit dan in en verzin goedkopere varianten van uw wensenlijstje. Een nieuwe outfit wordt dan bijvoorbeeld een bestaande outfit met feestelijke accessoires. En cadeautjes geven kunt u doen in de vorm van een dobbelspel met 5-euro-cadeautjes. Iedereen is dan blij en uw budgetplan slaagt!

De belangrijkste tip

En dan de belangrijkste tip: geniet! Het draait tijdens de feestdagen niet om de dure cadeaus, kleding en eten. Het draait om het plezier dat u heeft met elkaar en uw geliefden. Cliché, maar waar.

Hoe voorkom je een financiële kater? (video)

Liever 4G dan openbare wifi

Bedenk welk netwerk u gebruikt

10 tips voor Veilig Mobiel Bankieren

Wist u dat slimme criminelen makkelijk kunnen 'meekijken' op openbare wifi, en wifi waarvan iedereen het wachtwoord kan krijgen? Gebruik liever uw eigen 4G netwerk. Dat is vaak nog sneller ook.