Fraudeverhalen

De meeste Nederlanders denken: “Fraude, dat overkomt alleen een ander!" Dat dachten de 5 slachtoffers van fraude die wij mochten interviewen ook. Ze zijn allemaal op een andere manier opgelicht, maar hebben één ding gemeen: ze willen u helpen om fraude te leren herkennen. Lees de verhalen van Shanti, Johnny, Hellen, Gina en Koos.

Fraudeverhaal Shanti

"Pas na die € 2.200 viel het kwartje"

Shanti is een 19-jarige studente. Ze heeft meerdere bijbaantjes om geld te verdienen. Voor een student is een extraatje natuurlijk mooi meegenomen. Daarom mag ze de jas van haar oma op Marktplaats verkopen. Al snel heeft Shanti contact met een potentiële koper. Of ze alleen nog even haar gegevens wil verifiëren. Shanti is slachtoffer geworden van Marktplaatsfraude.

Fraudeverhaal Johnny

"In één keer was m’n rekening leeg"

Johnny is 32 jaar, single en woont in Den Haag. Hij wil via een datingapp nieuwe mensen leren kennen. Al snel heeft hij contact met een leuke jongen. Eerst via de app en later via WhatsApp. Het voelt allemaal heel vertrouwd en er is echt een klik. Toch? Johnny is slachtoffer geworden van datingfraude.

Fraudeverhaal Hellen

"Ik durfde het niet te vertellen"

Hellen is 35 jaar en woont samen met haar vriend in Amsterdam. Ze heeft een druk leven: werk, vriendinnen, een verbouwing. Omdat ze niets meer met haar stijltang doet, zet ze die te koop. Tijdens een avond bij vrienden appt ze heen en weer met een geïnteresseerde koper. Hij vraagt haar via 'gelijk oversteken' de betaling te doen. Dan gaat het mis. Hellen is slachtoffer geworden van Marktplaatsfraude.

Fraudeverhaal Gina

"Ik dacht echt dat het mijn zoon was"

Gina is 56 jaar, werkt in de zorg en woont in Rotterdam. Tijdens een drukke dag op haar werk krijgt ze een appje van haar zoon. 'Hoi mam, raad eens wat er is gebeurd?' Hij vraagt of z’n moeder hem wil helpen. Hij is onderweg en moet met spoed een rekening betalen. Wat schattig dat hij mij op hulp vraagt, dacht ze nog. Gina is slachtoffer geworden van WhatsApp-fraude.

Fraudeverhaal Koos

"Het voelt voor mij als een inbraak"

Koos is 72 jaar en geniet van zijn pensioen. Op een ochtend wordt hij gebeld door een aardige mevrouw. Ze vertelt dat ze van ABN AMRO is en dat iemand heeft geprobeerd om een groot bedrag van zijn rekening af te schrijven. Hij heeft er alle vertrouwen in dat deze dame is wie ze zegt dat ze is en vaart blind op haar instructies. Koos is slachtoffer geworden van Bankhelpdeskfraude.

icoon