Extra aflossen op uw hypotheek

Profiteer van extra aflossen

  • Betaal minder vermogensbelasting
  • Betaal minder per maand
  • Betaal minder aan hypotheekrente
 

Voordelen en nadelen

Een lagere hypotheek is niet altijd goed. De voordelen zijn namelijk niet altijd groter dan de nadelen. Houdt rekening met mogelijke fiscale gevolgen. Bekijk de voordelen en nadelen en maak uw keuze.

 

Voordeel: Hypotheekrente

  • Uw hypotheekschuld wordt lager als u extra aflost. Omdat u over een lagere schuld rente betaalt, is het bedrag aan hypotheekrente automatisch ook lager.
  • Het verschilt per hypotheek en de hoogte van het bedrag dat u aflost of ook uw hypotheekrentepercentage lager wordt.
  • U kunt tot een bepaald percentage boetevrij aflossen, meestal 10% van de oorspronkelijke hypotheekschuld.

Nadeel: Hypotheekrenteaftrek

Als u extra aflost op uw hypotheek, gaat u misschien minder rente betalen. U mag dan ook minder rente aftrekken van uw inkomen (in box 1), waardoor uw belastbaar inkomen hoger is. Door een lagere hypotheekrenteaftrek heeft u dus soms minder belastingvoordeel.

 

Voordeel: Vermogensrendementsheffing

Over uw spaargeld en beleggingen (in box 3) betaalt u – boven het heffingsvrije vermogen – jaarlijks 30% over het rendement op uw vermogen. Gebruikt u uw spaargeld voor uw hypotheek, dan heeft u minder vermogen in box 3. U betaalt dan jaarlijks minder belasting hierover.

Nadeel: Spaarrente

Minder belasting betalen over uw vermogen is een voordeel, maar minder spaargeld heeft ook een keerzijde. Over uw gespaarde bedrag ontvangt u spaarrente en hoe lager uw vermogen, hoe minder rente u ontvangt.

 

Gevolgen kabinetsplannen voor uw hypotheek

Het beleid van het kabinet-Rutte III voor 2018 hebben gevolgen voor uw hypotheek en kunnen ook invloed hebben op uw keuze om extra af te lossen. De belangrijkste veranderingen voor uw hypotheek zijn:
 

Lager eigenwoningforfait

Jaarlijks geeft u een bedrag aan bij de Belastingdienst, het eigenwoningforfait. Dit is een percentage van de WOZ-waarde van uw woning en wordt gezien als inkomsten uit eigen woning (box 1). Hierover betaalt u belasting. Op 1 januari 2018 is het eigenwoningforfait verlaagd van 0.75% naar 0.6% en betaalt u dus mogelijk minder belasting.

Afschaffing Wet Hillen

Volgens de Wet Hillen vervalt het eigenwoningforfait als dit hoger is dan de hypotheekrenteaftrek. Dit is het geval als u geen hypotheek (meer) heeft omdat u dan geen hypotheekrente betaalt. Vanaf 2019 wordt deze wet afgeschaft in een periode van 30 jaar. U betaalt dan ieder jaar (steeds meer) belasting in de vorm van het eigenwoningforfait.
 

U kunt uw geld maar 1 keer uitgeven

Het klinkt logisch, maar voordat u beslist extra af te lossen, is het belangrijk te bedenken hoe uw toekomst eruit ziet. Eenmaal afgelost, kunt u niet meer bij uw geld. Dit kunt u ook met uw geld doen:

Handige apps op mobiel