Checklist samenwonen

Jullie gaan samenwonen! Een romantische stap in jullie relatie. Samen het huis opnieuw inrichten, maar ook: samen jullie financiën regelen. Wat komt daar bij kijken? Wij hebben de belangrijkste zaken op een rij gezet.

 1. Maak afspraken over geld

  Als jullie duidelijke afspraken maken over geld, weten jullie allebei waar jullie aan toe zijn en voorkom je meningsverschillen in de toekomst. Wees eerlijk over jullie financiële situaties. Maak een duidelijk overzicht van jullie financiën en bezittingen. Gaan jullie spaargeld (deels) samenvoegen om samen te sparen voor iets moois? Bepaal samen wat jullie willen delen en wat van jullie apart blijft. Leg dit bijvoorbeeld vast in een samenlevingscontract.

 2. Begin een (online) huishoudboekje

  Bepaal samen wat jullie elke maand willen uitgeven en spreek af hoeveel jullie beiden bijdragen aan de gezamenlijke kosten. En spreek ook af deze afspraken later te evalueren, zodat jullie later niet vast blijven zitten in budgetten die niet haalbaar zijn. Om overzicht te krijgen in de gezamenlijke inkomsten en uitgaven is het handig om gebruik te maken van een (online) huishoudboekje, bijvoorbeeld de Grip app.

 3. Open een gezamenlijke rekening

  Het is natuurlijk leuk om elkaar Tikkies te sturen, maar nóg handiger is een gezamenlijke rekening. Open een gezamenlijke rekening voor de kosten die jullie willen delen. Denk hierbij aan de gezamenlijke woonlasten, de boodschappen en gezamenlijke abonnementen en verzekeringen. Neem twee betaalpassen, zodat jullie allebei gemakkelijk bijvoorbeeld de boodschappen kunnen betalen.

 4. Bepaal jullie samenlevingsvorm

  Als jullie het samenwonen nog officiëler willen maken, kunnen jullie zaken vastleggen in een contract. Dat kan op 3 manieren: trouwen, geregistreerd partnerschap of met een samenlevingscontract. Bepaal samen of jullie een contract willen en welke het beste bij jullie past. Met het tekenen van een contract beschermen jullie elkaar beter in het geval dat jullie uit elkaar gaan of dat een van jullie komt te overlijden. Bekijk ook goed of jullie de samenlevingsvorm willen aanvullen met een testament.

  Kiezen jullie voor een samenlevingsvorm met een contract? Dan heeft dat gevolgen voor de belastingen.

 5. Bepaal jullie spaardoelen

  Gaan jullie samen sparen voor vakanties, een koophuis of om financiële tegenvallers op te kunnen vangen? Of gaan jullie dat allebei op jullie eigen rekening doen? Het is handig om afspraken te maken over sparen. Bij de gezamenlijke rekening van ABN AMRO kun je een gratis spaarrekening aanvragen.

 6. Check de verzekeringen

  Goed verzekerd zijn is belangrijk. Dubbel verzekerd zijn voor dezelfde zaken is zonde. Check daarom jullie verzekeringen. Het kan voordelig en handig zijn om de verzekeringen samen te regelen. Als jullie de verzekeringen bij één verzekeraar onderbrengen, geven verzekeraars vaak korting. Zo krijg je bij ABN AMRO pakketkorting tot 5% bij 3 verzekeringen of meer en kunnen jullie de verzekeringen gemakkelijk koppelen aan de gezamenlijke rekening.

 7. Check jullie toeslagen

  Check van te voren jullie toeslagen. Samenwonen heeft gevolgen voor de belastingen en toeslagen. Door te gaan samenwonen in een huurwoning komen jullie door de dubbele inkomens misschien niet meer in aanmerking voor huurtoeslag. Controleer dit en zet de huurtoeslag op tijd stop om terugbetalen te voorkomen. Ook de zorgtoeslag kan minder worden door samenwonen, doordat jullie mogelijk toeslagpartners worden. Controleer dit en geef wijzigingen op tijd door aan de belastingdienst, zodat jullie later niets hoeven terug te betalen.

 8. Voeg je partner toe als pensioenpartner

  Een partnerpensioen is het deel van het opgebouwde pensioen wat de partner krijgt als een van jullie komt te overlijden. Als jullie getrouwd of geregistreerd partners zijn, is dit automatisch geregeld. Voor pensioenuitvoerders komen samenwonenden hier niet automatisch voor in aanmerking. Zijn jullie niet getrouwd en hebben jullie geen geregistreerd partnerschap? Meld dit dan bij de pensioenuitvoerder. Vaak is er dan een notarieel samenlevingscontract nodig.

 9. Maak afspraken voor uit elkaar gaan

  Maak duidelijke afspraken over jullie spaargeld en wie er in het huis mag blijven wonen. Als jullie afspraken willen vastleggen kan dit in een samenlevingscontract.

-

Samenwonen? Bekijk onze artikelen

Jullie gaan samenwonen. Een romantische stap in jullie relatie. Maar ook: veel dingen regelen. Meer weten over samenwonen en financiën? Bekijk al onze tips en artikelen over samenwonen.