Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

ABN AMRO

Checklist samenwonen

Jullie gaan samenwonen! Een romantische stap in jullie relatie. Samen het huis opnieuw inrichten, maar ook: samen jullie kosten verdelen. Wat komt daarbij kijken? Wij hebben de belangrijkste financiële tips op een rij gezet.

 1. Maak afspraken over geld

  Wees eerlijk over jullie financiële situaties en maak duidelijke afspraken over geld. Zo weten jullie beiden waar jullie aan toe zijn en voorkomen jullie meningsverschillen in de toekomst. Een overzicht van jullie financiën en bezittingen kan hierbij helpen. Bepaal samen hoe jullie de kosten willen verdelen. Leg dit bijvoorbeeld vast in een samenlevingscontract.
 2. Open een gezamenlijke rekening

  Hoe handig het sturen van een Tikkie ook is, nog handiger is een gezamenlijke rekening. Deze komt goed van pas voor de kosten die jullie willen delen, zoals gezamenlijke woonlasten en verzekeringen. Neem twee betaalpassen, zodat jullie gemakkelijk apart boodschappen kunnen doen. Samen sparen voor iets moois? Bij de gezamenlijke rekening van ABNAMRO kunt u een gratis spaarrekening aanvragen.
 3. Houd jullie uitgaven bij

  Bepaal samen wat jullie elke maand willen uitgeven en spreek af hoeveel jullie beiden bijdragen aan de gezamenlijke kosten. Een huishoudboekje komt hierbij goed van pas. Dat kan natuurlijk op de old fashion manier met pen en papier. Of gebruik een digitaal huishoudboekje.
 4. Bepaal jullie 'contract'

  Samenwonen wordt nog officiëler met een contract, denk aan trouwen, geregistreerd partnerschap of een samenlevingscontract. Met zo'n contract beschermen jullie elkaar mochten jullie uit elkaar gaan of wanneer een van jullie komt te overlijden. Dat klinkt heel zakelijk, maar natuurlijk kunnen jullie hier een groot feest aan vastplakken!

  Kiezen jullie voor een samenlevingsvorm met een contract? Dan heeft dat gevolgen voor de belasting en toeslagen.

 5. Check jullie verzekeringen

  Goed verzekerd zijn is belangrijk. Dubbel verzekerd zijn voor dezelfde zaken is zonde. Check daarom jullie verzekeringen. Het kan voordelig en handig zijn om de verzekeringen samen te regelen. Als jullie de verzekeringen bij één verzekeraar onderbrengen, geven verzekeraars vaak korting. Zo krijgt u bij ABN AMRO pakketkorting tot 5% bij 3 verzekeringen of meer en kunnen jullie de verzekeringen gemakkelijk koppelen aan de gezamenlijke rekening.

 

Spar met een adviseur

Wilt u samen met een adviseur naar jullie financiën kijken? Of de haalbaarheid van jullie toekomstdromen bespreken? Zoals een huis kopen of wereldreis maken? Bespreek jullie financiële situatie dan met een van onze adviseurs. U plant eenvoudig een afspraak in op een moment dat u uitkomt.