Overlijden melden

Als een naaste overlijdt, is dit een pijnlijk moment in uw leven. Er moet veel geregeld worden, terwijl uw hoofd daar niet naar staat. Als de overledene klant was bij ABN AMRO, zijn er een aantal dingen die u moet doen en moet weten. We helpen u op weg. U kunt het overlijden online aan ons melden.

 1. Geef het overlijden aan ons door

  U kunt het overlijden online aan ons doorgeven. U krijgt daarna een bevestigingsmail.

  We vragen u altijd om zich te identificeren. Ook vragen we altijd naar de overlijdensakte. Dit hoort bij de standaardprocedure bij een melding van een sterfgeval. Zo voorkomen we fraude en waarborgen we de veiligheid. 

 2. U ontvangt van ons een e-mail

  Direct na uw melding van het overlijden ontvangt u via e-mail een bevestiging met een tijdelijk meldingsnummer. Na enkele dagen sturen we u nog een e-mail met uw referentienummer. Daarin geven we aan wat er nodig is om de nalatenschap af te kunnen handelen. Bijvoorbeeld een overlijdensakte, een verklaring van erfrecht of een verklaring van executele.

 3. We wijzigen een aantal bankzaken

  • Had de overledene rekeningen alleen op zijn of haar eigen naam? Dan blokkeren wij de rekeningen en passen, creditcards, de toegang tot online bankieren en de automatische betalingen. Het blijft wel mogelijk om geld te storten op de geblokkeerde rekening. Wilt u dat automatische incasso's van bedrijven toch worden afgeschreven? Laat ons dan weten dat u deze incasso's alsnog door wilt laten gaan.
  • Had de overledene iemand gemachtigd op zijn of haar rekening? Dan vervalt deze machtiging. 
  • Had de overledene gezamenlijke rekeningen en bankpassen? Dan blijven deze beschikbaar. Andere gemachtigden voor deze gezamenlijke rekening, houden toegang. Wij blokkeren namelijk alleen de bankpas en/of creditcards die op naam staan van de overledene.
  Wat gebeurt er met een machtiging? 
  Staat de rekening alleen op naam van de overledene? Dan kan de gemachtigde geen gebruik meer maken van de rekening. Zodra bij ons bekend is wie de executeur is, wordt de rekening beschikbaar voor deze persoon. Tot die tijd staat de rekening op ‘boedel van´, en kunnen er geen overschrijvingen plaatsvinden. 
   
  Gezamenlijke rekening met de overledene 
  Als u of iemand anders een gezamenlijke rekening met de overledene heeft, kunnen de gezamenlijke rekening en bankpas(sen) gewoon worden gebruikt. We blokkeren alleen de betaalpassen en creditcards die op naam staan van de overledene. Machtigingen blijven bestaan.
   
  Dringend een rekening van de overledene betalen? 
  Bijvoorbeeld voor huur, hypotheek, gas, water, elektriciteit of de begrafenis? Dat kunnen we vaak voor u verzorgen.
   
  Wilt u nog andere bankzaken regelen?
  Moeten er nog andere bankzaken worden afgehandeld? Dan helpen we u hier graag bij.
 4. Stuur ons de gevraagde documenten


  Als we documenten van u nodig hebben, staat dit vermeld in de e-mail die u van ons ontvangt. Wilt u deze documenten in één of in één verzending aan ons opsturen? Dan hebben we alles overzichtelijk bij elkaar.
 5. Hebben we alle documenten ontvangen?

  Nadat we alle benodigde documenten hebben ontvangen, handelen we de nalatenschap af. 
  1. We geven de rekeningen vrij nadat we alle documenten van u hebben ontvangen, en zodra we weten wie de executeur is of wie de bevoegde erfgenamen zijn.
  2. Daarna wijzigen we de tenaamstelling naar 'erven van...' en deblokkeren we de rekening. Dit bevestigen we ook weer naar u per post of per e-mail.
  3. De erfgenaam, bewindvoerder of executeur (persoon die de erfenis regelt) krijgt toegang tot de bankzaken van de overledene. Deze bepaalt wat er met de rekening gebeurt. Denk bijvoorbeeld aan het opheffen van de rekening of het aanvragen van een betaalpas.

Bankzaken na overlijden

We helpen u met het zorgvuldig afhandelen van de bankzaken van de overledene. Denk aan de hypotheek, verzekeringen of leningen.

Overlijden melden bij instanties

Het is belangrijk dat u het overlijden ook meldt aan andere instanties. Zoals de gemeente, de verzekeraars en de verschillende social media.

Heeft u nog vragen?

Bel met de Nabestaandendesk via  020 - 343 45 45 (gebruikelijke belkosten)  of stuur ons een  via servicedesk.nabestaanden@nl.abnamro.com. We helpen u ook graag verder op onze pagina Service en Contact. 
Zodra wij alle documenten van u hebben ontvangen, kunnen wij de nalatenschap afhandelen. Door COVID-19 duurt onze verwerking van een nalatenschap nu wat langer. Onze excuses hiervoor.