Javascript is required

5 vragen over sparen voor je kind

Kinderen & Familie
Kinderen

Als ouder wil je jouw kind goed op weg helpen. Jouw kind een financieel duwtje in de rug geven, is daar vaak een onderdeel van. Sta je op het punt om voor jouw kind te gaan sparen? Doe je dat dan op een kinderrekening of jouw eigen rekening? Met deze vijf vragen ontdek je welke spaaroplossing het beste bij jou past.

1. Waarom sparen voor je kind?

Studiekosten, rijlessen, het kopen van een eerste huis. Thema’s waar jouw kind straks mee te maken kan krijgen. Daar kunnen flinke bedragen mee zijn gemoeid.

De meeste mensen kunnen bijdrages aan deze kosten niet uit hun maandelijkse inkomen betalen. Dan is het handig als je over langere tijd geld reserveert. Maar doe je dat op jouw eigen naam of op naam van jouw kind?

2. Ga je sparen op eigen naam?

Laten we zeggen dat je elke maand geld spaart op je eigen rekening voor toekomstige uitgaven van je kind. Dat geld is en blijft van jezelf. Of, en wanneer, je het geld geeft aan jouw kind, is aan jou. Dit kun je laten afhangen van de situatie in de toekomst. Drie gedachten hierbij:

  1. Je hebt discipline nodig om te sparen en het geld aan niets anders uit te geven.
  2. Het geld is jouw bezit en valt bij jou in box 3.
  3. Geef je in de toekomst het gespaarde geld ineens aan jouw kind, dan betaal je waarschijnlijk sneller schenkbelasting dan bij gespreide schenkingen over meerdere jaren.
Op de pagina “Belastingvrij schenken” lees je meer over de vrijstellingen en schenkbelasting.
In ons artikel “Is een studietoelage een schenking?” lees je dat een bijdrage in de studiekosten meestal geen schenking is.

3. Ga je sparen op naam van je kind?

Vaak openen ouders bij de geboorte een spaarrekening voor hun kind. Het sparen op die rekening wordt dan de gewoonte. Dat levert een andere situatie op dan sparen op jouw eigen rekening. Je geeft feitelijk het geld al weg als je spaart op de rekening van je kind. Aan jouw kind weliswaar, maar toch. De bedragen die je spaart zijn dan steeds schenkingen aan jouw kind. Ook drie gedachten hierbij:

  1. Je geeft geld weg aan je kind maar als ouder heb je wel de zeggenschap over het geld, zolang uw kind minderjarig is. Je bepaalt bijvoorbeeld of je geld spaart op een spaarrekening of belegt op een beleggingsrekening. En of er opnames plaatsvinden.
  2. Let erop dat het geld vrij beschikbaar komt aan jouw kind op achttienjarige leeftijd. Vanaf dat moment beslist jouw kind of het geld spaart, belegt of opneemt.
  3. Voor de heffing van inkomstenbelasting wordt het vermogen van jouw minderjarige kind aan jou toegerekend. Je moet dus belasting betalen alsof het geld van jouw kind jouw eigen geld is. Zodra jouw kind meerderjarig is, moet die zelf aangifte inkomstenbelasting doen.

Ouders schrikken vaak van het idee dat kinderen op hun achttiende vrij over geld beschikken. Wordt het geld dan wel verstandig besteed? Wanneer jouw kind een fout maakt met een klein bedrag, blijft de schade misschien beperkt. En hopelijk is er een levensles geleerd. Maar gaat het om een bedrag wat je over vele jaren hebt gespaard? Dan wil je voorkomen dat jouw kind op jonge leeftijd zelf het geld beheert. Je kunt dan schenken onder bewind.

4. Wat is schenken onder bewind?

Wil je sparen op naam van jouw kind en zeggenschap houden tot zijn 23e of 25e jaar? Dan is schenken onder bewind een mogelijkheid. De rekening staat op naam van jouw kind. Tijdens het bewind beschikt jouw kind niet vrij over het geld.

Een bewind wordt schriftelijk geregeld op het moment dat je de schenking doet. Je kunt schenkingen uit het verleden niet alsnog onder bewind stellen.

5. Hoe kom je aan een bewindakte?

Wij hebben een bewindakte voor je beschikbaar. In het artikel “Schenken onder bewind” is een voorbeeld opgenomen. Je vermeldt het schenkingsbedrag, de eindleeftijd van het bewind en een opvolgende bewindvoerder. Standaard is er een uitsluitingsclausule opgenomen. Dit beschermt je kind tegen het risico dat bij een scheiding het gespaarde geld wordt verdeeld.

Onze bewindakte past vaak goed, maar soms past deze niet in bepaalde situaties. Bijvoorbeeld als je grotere bedragen gaat schenken en/of specifieke regelingen wil treffen. Zoals een tweetrapsmaking of herroepingsclausule. Deze clausules moeten zorgvuldig geformuleerd worden. Hiervoor verwijzen wij je door naar een specialist zoals een notaris.

Meer lezen over sparen of schenken aan je kind?

Sparen of schenken aan jouw kind zijn onderwerpen waarover veel valt te zeggen. Met dit artikel ben je een eind op weg. Maar let ook op deze informatie:

  • In het artikel “Kan ik beter schenken of nalaten?” bespreken we onder meer de impact van schenken op jouw eigen situatie en de erfbelasting.
  • In “Schenken aan minderjarigen” lees je verder over zaken om rekening mee te houden bij schenken aan jonge (klein)kinderen.
  • Het artikel “Sparen voor mijn kind” zet de overwegingen bij sparen op je eigen naam of op naam van jouw kind uitgebreider op een rij.
  • Grootouders kunnen (ook) overwegen om te sparen voor hun kleinkinderen. Hierover lees je meer in ons artikel “Sparen voor mijn kleinkind”.

Tags

Artikel
Kinderen & Familie
Kinderen

Lees ook

Heb je een vraag over je financiële situatie?

Ben je benieuwd wat dit artikel voor jou betekent? Of heb je een andere financiële vraag? Bijvoorbeeld over pensioen, eerder stoppen met werken of slim vermogen opbouwen? De adviseurs van Team Preferred Banking helpen je graag, gratis en vrijblijvend.

Bekijk de contactopties