Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

ABN AMRO

Sparen voor mijn kind

Op welke manieren kan ik sparen voor mijn kind?

 

De meeste ouders openen na de geboorte van hun kind een spaarrekening om alvast te sparen voor grote uitgaven in de toekomst. Bijvoorbeeld voor een rijbewijs, studie of eerste woning. Door op tijd te starten met sparen kunt u uw kind later een financieel steuntje in de rug geven.

Sparen voor uw kind kan op verschillende manieren. Welke manier het beste bij u past, hangt af van wat u belangrijk vindt. Mag uw kind na zijn/haar 18e verjaardag volledig vrij over het spaargeld beschikken? Wilt u zoveel mogelijk gebruik maken van de schenkingsvrijstellingen die er zijn en belasting besparen?

Hieronder leest u welke mogelijkheden er zijn en de bijbehorende voor- en nadelen.

Sparen op naam van uw kind

Sparen op naam van uw kind doet u door een spaarrekening op zijn/haar naam te openen. Wanneer uw kind jonger dan 18 jaar is, kunt u de KinderToekomst Spaarrekening aanvragen. Heeft uw kind al een KinderToekomst Spaarrekening en wilt u een extra spaarrekening openen? Vraag dan een Direct Sparen aan. Op deze spaarrekening kunt u bijvoorbeeld een vast bedrag per maand storten. Zo heeft u straks een mooi bedrag bij elkaar gespaard wanneer uw kind 18 jaar wordt.

Wanneer u spaart op naam van uw kind, wordt uw kind direct eigenaar van het geld. Ook als uw kind nog minderjarig is. In feite schenkt u geld aan uw kind wanneer u op zijn/haar naam spaart.

Totdat uw kind 18 jaar is, mag u als ouder bepalen wat er met het geld op de spaarrekening gebeurt. Als u geld van de spaarrekening opneemt en besteedt, moet dit wel in het belang van uw kind zijn. Uw kind is immers eigenaar van het geld.

Wanneer uw kind 18 jaar wordt, krijgt hij/zij de volledige zeggenschap over de rekening. Dit betekent dat uw kind helemaal zelf mag bepalen waaraan hij/zij het geld aan uitgeeft. Dit hoeft dus niet per se de studie te zijn die u bijvoorbeeld zelf in gedachten had. Omdat uw kind meerderjarig is, heeft u daar geen invloed op.

Wij weten dat veel ouders dit spannend vinden. Zeker als zij in de loop der jaren een groot bedrag hebben gespaard. U kunt in dat geval overwegen om op uw eigen naam voor uw kind te sparen en op een later tijdstip te schenken.   

 • Schenkbelasting
  De belastingdienst ziet sparen op naam van uw kind als de meest eenvoudige vorm van schenken. Door te sparen op naam van uw kind kunt u gebruik maken van de jaarlijkse schenkingsvrijstelling .  
 • Belasting box 3 – vermogen
  Totdat uw kind 18 jaar wordt, telt het spaargeld van uw kind op bij uw vermogen. Dit kan betekenen dat u vermogensrendementsheffing over het gespaarde bedrag betaalt. Wanneer uw kind 18 jaar wordt, moet hij/zij mogelijk zelf belasting betalen over het gespaarde bedrag. Lees hier meer over.

Sparen op uw eigen naam

Sparen op uw eigen naam voor uw kind doet u door een spaarrekening op uw eigen naam te openen. U kunt hiervoor onder andere een Direct Sparen aanvragen. Op deze rekening kunt u, bijvoorbeeld door middel van automatisch sparen, een mooi bedrag bij elkaar sparen.

Wanneer u op uw eigen naam spaart voor uw kind, blijft het geld van u tot het moment waarop u besluit het geld aan uw kind te schenken.

Doordat u zelf kunt bepalen wanneer u het geld aan uw kind schenkt, heeft u waarschijnlijk meer invloed op waar uw kind dit geld uiteindelijk aan uitgeeft. Bijvoorbeeld, uw kind wil gaan starten met zijn/haar rijlessen. U kunt op dat moment besluiten om (een deel van) het geld dat u gespaard heeft aan hem/haar te schenken. Of om hiermee (een deel) van de rekening te betalen.

 • Schenkbelasting
  Door te sparen op uw eigen naam, kunt u op het moment van schenken gebruik maken van zowel de jaarlijkse schenkingsvrijstellingen, als van de eenmalige schenkingsvrijstelling. De eenmalige schenkingsvrijstelling is een verhoogde schenkingsvrijstelling waar u 1 keer gebruik van mag maken. De hoogte van de vrijstelling hangt af van wat uw kind met het geld gaat doen.  Bekijk het overzicht van alle vrijstellingen en de tarieven van de schenkbelasting.   
  Goed om te weten: Een bijdrage van ouders aan de studie van hun kinderen wordt niet belast met schenkbelasting wanneer het kind jonger dan 21 jaar is.
 • Belasting box 3 – vermogen   
  Spaargeld wordt belast in box 3 (vermogen). Dit betekent dat er over spaargeld vanaf een bepaald bedrag vermogensrendementsheffing betaald wordt. Tot het moment dat u overgaat tot schenken van het geld aan uw kind wordt dit gespaarde bedrag meegeteld in uw eigen vermogen. Vanaf het moment dat u het geld schenkt aan uw kind, betaalt uw kind mogelijk zelf belasting over het spaargeld. Lees hier meer over.  

Sparen op uw eigen naam én op naam van uw kind

U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om zowel op naam van uw kind als op uw eigen naam te sparen. U opent in dit geval bijvoorbeeld een KinderToekomst Spaarrekening op naam van uw kind, en een Direct Sparen rekening op uw eigen naam. Op de KinderToekomst Spaarrekening spaart u vervolgens het bedrag dat uw kind wanneer hij/zij 18 jaar wordt vrij kan besteden. Het geld dat u op uw eigen naam gespaard heeft kunt u op een later moment schenken.  
 
Mochten bovenstaande opties niet passen bij uw wensen, dan kunt u ook nog schenken onder bewind overwegen met de Schenken met Beheer Spaarrekening.

 

Welke spaarvorm kiest u?

  Sparen op naam van uw kind Sparen op uw eigen naam
Welke rekening kan ik openen? Wanneer uw kind jonger is dan 18, kunt u een KinderToekomst Spaarrekening openen Elke spaarrekening, behalve de KinderToekomst Spaarrekening
Rente? Bekijk hier de actuele rentes Bekijk hier de actuele rentes
Wie kan het saldo op de rekening zien? U kunt tot uw kind 18 jaar is, zelf bepalen of uw kind het saldo op de rekening kan zien; na de 18e verjaardag is het saldo zichtbaar voor uw kind U kunt alleen zelf het saldo zien
Van wie is het geld op de rekening? Uw kind is eigenaar van het geld Het geld blijft in uw bezit tot u besluit het geld te schenken
Wie bepaalt wat er met het geld gebeurt? Uw kind bepaalt vanaf zijn/haar 18e verjaardag waar het geld aan uitgegeven wordt U heeft waarschijnlijk meer invloed op wat er met het geld gebeurt, doordat u zelf bepaalt wanneer u het geld schenkt
Schenkbelasting Jaarlijkse schenkingsvrijstellingen Zowel jaarlijkse als eenmalige schenkingsvrijstellingen zijn er mogelijk na de 18e verjaardag van uw kind
Belasting box 3 - vermogen Het spaargeld telt tot de 18e verjaardag van uw kind mee in uw vermogen Het spaargeld telt tot het moment van schenken mee in uw vermogen

Andere suggesties voor u

Sparen voor mijn kleinkind

Veel opa’s en oma’s willen graag sparen voor hun kleinkind om bij te dragen aan grote uitgaven in de toekomst. Door op tijd te starten met sparen kunt u uw kleinkind later een financieel steuntje in de rug geven. Sparen voor uw kleinkind kan op verschillende manieren. Welke manier het beste bij u past hangt af van wat u belangrijk vindt. 

Schenken met de Schenkwijzer

Met de Schenkwijzer berekent u eenvoudig hoeveel schenkbelasting u of de ontvanger betaalt. U vult in aan wie en hoeveel u wilt schenken, en ziet direct tot welk bedrag u in 2023 belastingvrij kunt schenken.

Sparen of beleggen voor uw kind

Natuurlijk wilt u het beste voor uw kind(eren). Daarom is het belangrijk dat u verantwoorde beslissingen neemt. Wilt u een deel van uw geld in beweging brengen? Ga dan op zoek naar de beste balans tussen sparen en beleggen.